România a remizat cu Slovacia, 1-1, scorul de care aveam nevoie pentru calificarea în optimile de finală de la EURO 2024! „Tricolorii” au încheiat grupa pe primul loc și vor da în „optimi” peste Olanda, pe 2 iulie, la München.
Slovacii ne-au condus cu 1-0, dar naționala lui Edi Iordănescu a luptat eroic și a egalat prin Răzvan Marin, după penalty-ul scos de Ianis Hagi. Este abia a doua oară în istorie când vom juca în fazele eliminatorii ale unui turneu continental!
Cronică de Daniel Grigore (Frankfurt), după Slovacia - România 1-1: CalificaRO, ce performanță! Suntem în „optimile” Euro: n-a fost fotbal-șampanie, dar „tricolorii” și-au făcut loc printre coloșii continentului!
Slovacia - România, meciul de totul sau nimic pentru „tricolori”. Egalul sau victoria avea să ne ducă în optimi, la fel cum ar fi făcut-o și o înfrângere la maximum 4 goluri, cu condiția ca Belgia să o fi învins pe Ucraina în meciul disputat la Stuttgart, la 200 de kilometri distanță.
Mai toate scenariile ne-ar fi dus în runda următoare pentru prima dată după 24 de ani, dar de ce să stăm la mâna belgienilor? Până la urmă, naționala Slovaciei nu reprezintă un „balaur”, iar „tricolorii” au demonstrat că au ce le trebuie pentru a răpune fotbaliști mult mai bine cotați.
Ambii selecționeri au schimbat
Prima surpriză vine cu 75 de minute înainte de start. Edi Iordănescu anunță echipa de start, din care nu mai face parte Dennis Man, excelent cu Ucraina, risipitor cu Belgia. În locul lui a apărut Ianis Hagi, intrat de pe bancă în precedentele două partide. Mai potrivită abilitatea lui Ianis de a ține de balon decât sunt raidurile lui Man în flancul drept? Rămânea de văzut.
O schimbare și la slovaci. Francesco Calzona folosise aceiași 11 oameni din start la precedentele două partide, acum l-a preferat pe David Strelec în locul lui Bozenik pe poziția de atacant central.
Frankfurt „Yellow” Arena
10 minute rămase până la start, iar tribunele freamătă. Slovacii stau rău de tot în duelul numeric, sunt aproximativ 10.000, față de 30.000 de oameni în galben! Când încep să cânte, românii te asurzesc. „România, România, ole, ole, ole!” răsună din zeci de mii de piepturi. Sperăm să aibă același elan și la final. Start, e meciul unei generații!
Fumul galben izvorât din peluza „tricoloră” se dispersează la timp, putem începe. 19:00 și auzim primul fluier. Ce emoții!
Ce 0-0? Slovacii încep tare și ne dau emoții din primele secunde, noroc că zidul „tricolor” a blocat șutul către poarta lui Niță.
Echilibrăm jocul, punem suflet, îi luăm tare. Dacă există o descriere exactă a unui „egal de salon”, cu siguranță nu așa arată unul! Slovacii construiesc cu mingea jos, se vede că au trasee lucrate, pot penetra defensiva adversă în orice moment. Așa ajung într-o situație periculoasă ('8), obțin un corner, dar Kucka reia moale cu capul spre poarta lui Niță, nicio emoție pentru portar.
Rațiu, apoi Ianis!
Vine cea mai mare ocazie de până acum, a României! Minutul 11, Rațiu combină excelent cu Florinel, încearcă o execuție pretențioasă la colțul lung, de parcă n-ar fi apărător dreapta, dar Dubravka respinge în lateral. Ianis Hagi e primul la minge, dar alunecă și șutează peste poartă dintr-o poziție bună.
Jocul se mută în celălalt careu, Drăgușin rezolvă o situație periculoasă ('14), iar românii îi scandează numele.
Au trecut 20 de minute, tabela arată tot 0-0. Nu îi sufocăm, dar suntem periculoși, din fiecare acțiune pare că poate izvorî o situație de poartă.
Nici slovacii nu se lasă mai prejos, iar în minutul 22 vin foarte aproape de gol. Lovitură liberă, mingea străbate careul nostru și se scurge agonizant pe lângă poartă!
Răspundem prin Stanciu, șut din afara careului, ușor de blocat pentru Dubravka ('23).
Gol și de la capăt
Minutul 24 aduce deschiderea scorului. Marius Marin ajunge târziu pentru a bloca centrarea lui Kucka, slovacul îl găsește pe Ondrej Duda în careul nostru, acesta reia imparabil cu capul.
O eroare colectivă de marcaj din partea lui Răzvan Marin, adversarul direct al lui Duda, și Andrei Rațiu, cel care era cu fața la slovac. Duda a țâșnit din afara careului mare și a finalizat dintre Rațiu și Marin.
Slovacii sunt mai buni după gol, au inițiativa, „tricolorii” cam groggy.
Tot Rațiu îl întinde pe Dubravka, în minutul 33, dar șutul este cadrat pe centrul porții, experimentatul goalkeeper de la Newcastle nu putea avea emoții.
Ianis și Răzvan Marin, cu toții vă mulțumim!
Minutul 34. Ianis, în bandă, 1 la 1 cu Hancko. Decarul nostru îl evită pe apărătorul slovac, acesta îl calcă ușor în afara careului, apoi îl lovește peste picior chiar pe linia careului de 16.
„Centralul” Daniel Siebert a acordat inițial lovitură liberă, dar VAR-ul a intervenit și a întors decizia. Penalty, Răzvan Marin, 1-1, cât sânge rece!!!!!!
3 penalty-uria înscris România la Campionatul European începând din 2016 (două atunci, unul acum). Nicio echipă nu a înscris mai multe în această perioadă, nici cele care au participat inclusiv la turneul din 2021!
Minutul 43, contraatac periculos. Drăguș își face mingea în interior, dar ratează ținta. Oricum, dacă ar fi marcat, reușita ar fi fost, cel mai probabil, anulată. Bancu a recuperat călcând un adversar, o intrare pe care VAR-ul ar fi sancționat-o în eventualitatea unui gol.
Pauză, 1-1. Încă 45-50 de minute de luptă, totul e să nu pierdem.
5,81 kilometria alergat Stanciu în prima repriză, numărul 1 la acest capitol dintre toți jucători
Repriza secundă, cu cerul întunecat
La pauză, cerul s-a întunecat la Frankfurt, am avut parte și de o scurtă repriză de ploaie, printre tunete și descărcări electrice. Primele minute au fost liniștite, apoi o ocazie a slovacilor. Haraslin l-a depășit pe Rațiu, parcă rămas fără suflu, și a încercat să-l surprindă pe Florin Niță. Atent, la post, portarul nostru a blocat execuția.
Din păcate, nu a fost!
Minutul 61 a adus două ocazii uriașe. Mai întâi, Răzvan Marin l-a întins serios pe Dubravka cu o execuție de pe loc, apoi Denis Drăguș aproape că a marcat cu o execuție rafinată, la colțul lung. Mingea a căzut pe plasă și i-a păcălit pe cei din peluză, care au strigat în cor: „Goool!”.
Iordănescu a schimbat de tot atacul. Au intrat Man și Pușcaș, au ieșit Hagi și Drăguș. Ce aveau să aducă nou?
Au trecut minutele, s-a liniștit ploaia, românii au cântat cu la fel de mult suflet. „Tricolorii” păreau mulțumiți cu acest rezultat, mici trageri de timp pe ici-colo.
15 minute pentru „optimi”
Încă un sfert de oră în care trebuia să ținem de scor sau, de ce nu?, să înscriem și golul 2. Fazele eliminatorii, o primă astfel de realizare după 24 de ani, erau aproape.„1-1 final, da?”, râde jurnalistul slovac de lângă mine. E tensiune mare, nu există loc de greșeală.
Jocul se calmează, Edi Iordănescu betonează apărarea prin introducerea lui Adrian Rus. Se trece astfel la un 5-4-1, cu Pușcaș izolat în față, un sistem gândit pentru a ține de scor.
Fotbal puțin în ultimele minute, întocmai cum ne dorim pentru sigilarea acestei mari peformanțe, calificarea în fazele eliminatorii ale Campionatului European.
România va juca „optimile” Euro 2024!
Nicio ocazie până la final, și slovacilor le convine rezultatul. 1-1 final și România este în „optimile” Euro 2024, așteptând să-și afle următoarea adversară!
FINAL » Slovacia - România 1-1
- Au marcat: Ondrej Duda '24 / Răzvan Marin '37 p.
- FINAL! “Generația de suflet” e în optimile de finală ale EURO 2020! Slovacia - România se încheie 1-1, iar naționala lui Edi Iordănescu avansează în fazele eliminatorii. Și nu oricum, ci de pe primul loc în Grupa E! Suntem mândri de voi!
- Min.90: Partida e prelungită cu 3 minute! Doar atât mai avem de rezistat pentru a fi siguri de calificarea în „optimi”
- Min.89: Meciul e întrerupt de minute bune, după o accidentare suferită de un slovac.
- Min.85: Mai sunt cinci minute până la final! România are primul corner al partidei!
- Min.82: Slovacii beneficiază de două faze fixe consecutive, respingem eroic și sperăm la un contraatac izbăvitor.
- Min.78: Mai sunt 12 minute până la final, plus minutele care vor fi arătate de la margine. Jocul a devenit mai încâlcit, defensiva României funcționează perfect, în timp ce slovacii lasă impresia că nu mai forțează.
- Min.75: Pressing extraordinar al naționalei noastre, am fost la un pas să-i facem pe slovaci să greșească.
- Min. 71: Burcă greșește nepermis, le pune balonul pe tavă slovacilor, dar faza se termină cu bine pentru ai noștri, cu Florin Niță ieșind inspirat din poartă și prinzând balonul.
- Min.67: Dublă schimbare în naționala noastră, au intrat Dennis Man și George Pușcaș, au părăsit gazonul Ianis Hagi și Drăguș.
- Min.66: Minute mai bune ale slovacilor: incursiune vijelioasă a lui Haraslin, care șutează periculos, puțin pe lângă poarta lui Niță. S-a întețit ploaia, sunt imagini neverosimile la Frankfurt în acest moment.
- Min.64: Florin Niță intervine excepțional, respinge cu piciorul șutul periculos al lui Strelec.
- Min.61: La faza imediat următoare, e rândul lui Denis Drăguș să fie periculos! Execuția fotbalistului proaspăt cumpărat de Trabzonspor se duce puțin peste poartă.
- Min.61: Cu puțin noroc, Ianis Hagi îi așază mingea lui Răzvan Marin, care nu stă pe gânduri și trimite o „torpilă” spre poarta lui Dubravka. Goalkeeper-ul slovac plonjează spectaculos și respinge.
- Min.59: Canicula de mai devreme s-a transformat în preciptiații! Plouă destul de tare la Frankfurt în acest moment.
- Min.58: Schimbare în tabăra României. Părăsește gazonul Florinel Coman, intră Deian Sorescu.
- Min.56: E jocul care ne convine! Mai avem de rezistat mai puțin de 40 de minute, iar senzația e că intensitatea partidei a scăzut cu o viteză. Slovacii controlează posesia, dar fără cine știe ce periculozitate în jumătatea noastră.
- Min.52: Rațiu e din nou nesigur, slovacii insistă și sunt aproape de gol. Dar suntem salvați de Niță, care închide colțul scurt și prinde balonul.
- Min.49: Emoții în careul nostru. Mai întâi greșește Rațiu, apoi asistăm la o inexactiate a lui Drăgușin. Cu prezență de spirit, Niță se înalță și boxează mingea.
- Min.47: Pe tiparul primei reprize, slovacii încep mai bine și acum. Primele minute îi aparțin naționalei lui Calzona.
- Min.46: Start în partea secundă a partidei de la Frankfurt.
- „Tricolorii” ies de la cabine, ne pregătim de repriza a doua! Urmează 45 de minute de o importanță capitală pentru întreg fotbalul românesc!
- Pauză la Frankfurt! Scor care ne avantajează după primele 45 de minute, un 1-1 care ne-ar duce în „optimi”! Dincolo, în celălalt meci al grupei, Belgia și Ucraina se află la egalitate la pauză, 0-0. Am început greu meciul, slovacii ne-au pedepsit în minutul 24, iar naționala a „gâfâit”, și-a revenit cu greu din „șoc”. Totul s-a schimbat în urma penalty-ului scos de Ianis Hagi și executat ireproșabil de Răzvan Marin. A fost al doilea penalty scos de Ianis Hagi sub tricolor, precedentul fiind obţinut pe 15 octombrie 2023, în România-Andorra 4-0.
- 5 goluri, 4 pase decisive şi două penalty-uri scoase sunt reuşitele ofensive ale lui Ianis Hagi în 38 de meciuri sub tricolor.
- Min.45+3: Bancu a văzut cartonașul galben la ultima fază a primei reprize. Dacă ajungem în optimi, fundașul stânga va fi suspendat!
- Min.45+1: Intrare întârziată a lui Andrei Burcă. Stoperul naționalei se alege cu un cartonaș galben.
- Min.45: Prima repriză e prelungită cu trei minute.
- Min.43: Pornim pe un contraatac cu mare potențial, condus de Denis Drăguș. Atacantul îl avea în dreapta pe Ianis Hagi, dar preferă să șuteze. Mingea se duce mult pe lângă poarta lui Dubravka.
- Min.40: Jocul se calmează puțin după gol, au fost minute de mare angajament. Nici vorbă de „meci de salon”, se joacă la intensitate maximă de ambele tabere!
- Min.37: GOOOOOOOL Răzvan Marin! Mijlocașul trimite în plasă, iar România restabilește egalitatea! Execuție imparabilă din partea lui Răzvan Marin, care trimite aproape de vinclu! Reintrăm în cărți! Atmosfera din tribune se aprinde serios, românii sunt din nou în „optimi” la acest scor.
- Min.36: E penalty! Lovitură de pedeapsă pentru naționala noastră! Răzvan Marin se pregătește să execute!
- Min.34: Ianis Hagi e faultat la marginea careului. Am putea beneficia de penalty, fiindcă se discută locul în care Ianis a fost faultat. Faza se judecă în cabina VAR, emoții teribile în acest moment!
- Min.33: În sfârșit, semne de viață din partea naționalei! Atac prelungit al României, mingea ajunge la Rațiu în poziție centrală, care șutează năprasnic. Mingea se duce pe centru și e reținută în doi timpi de Dubravka.
- Min.30: Nici vocile celor peste 30.000 de mii de români din tribune nu-i impulsionează deocamdată pe „tricolori”. Slovacia e în continuare în jumătatea noastră, e pericol la fiecare centrare trimisă din benzi.
- Min.28: Unda de șoc se resimte, naționala noastră nu-și revine după gol, iar posesia le aparține tot slovacilor.
- Min.24: Gol Slovacia! Centrare excelentă livrată de Juraj Kucka din flancul drept, iar Duda, nemarcat și scăpat din marcaj de Răzvan Marin, se înalță și îl învinge pe Niță. 1-0 pentru Slovacia și un „munte” de urcat pentru naționala noastră. La acest scor, suntem eliminați!
- Min.24: Stanciu își încearcă norocul de la distanță, mingea se duce pe centru și e reținută de portarul slovac.
- Min.23: Dubravka iese la întâmpinare, ajunge înaintea lui Drăguș la o fază ce s-ar fi putut transforma într-una periculoasă.
- Min.22: Lovitură liberă periculoasă de care beneficiază slovacii, mingea „plutește” amenințător prin careu și se duce puțin pe lângă poarta lui Niță. Scăpăm la limită la cea mai mare ocazie a slovacilor de până acum.
- Min.17: Ianis Hagi înalță inspirat un balon, slovacii resping spre propriul portar, iar Dubravka reține.
- Min.16: Vine un nou corner al slovacilor, Florin Niță e stăpân în careu, iese și boxează!
- Min.13: Răzvan Marin își asumă executarea unei lovituri libere de la aproape 30 de metri, mingea se duce mult pe lângă.
- Min.11: Fază excepțională a României, care l-a avut la origini pe Andrei Rațiu, extrem de periculos și combinativ în jumătatea adversă. Tot fundașul dreapta a ajuns la finalizare, dar Dubravka a plonjat și a respins în lateral. Până la Ianis Hagi, care are timp să-și pregătească șutul. Execuția „decarului” se duce peste poartă.
- Min.10: Gazonul nu se prezintă deloc în condiții satisfăcătoare, au început să sară brazde!
- Min.10: Din nou corner, din nou pericol la poarta României. De data aceasta, balonul se duce peste poartă.
- Min.9: Slovacia e amenințătoare la un corner, dar Niță e atent și reține fără probleme mingea trimisă cu capul din câțiva metri.
- Min.7: Fază fixă executată de Stanciu, slovacii se descurcă și preiau posesia fără emoții.
- Min.4: Burcă protejează excelent un balon, e aut de poartă, nu corner, cum sperau slovacii.
- Min.3: E rândul nostru să contăm în ofensivă, atac prelungit al „tricolorilor” lui Edi Iordănescu, dar fără prea multă periculozitate.
- Min.1. Slovacii încep curajos meciul, se instalează în jumătatea noastră. Spectacol pirotehnic de zile mari al suporterilor noștri!
- Min.1: Start de meci la Frankfurt! Naționala Slovaciei beneficiază de lovitura de start.
- Momente memorabile pentru naționala României. „Tricolorii” intonează imnul național, imaginile sunt de-a dreptul emoționante. La Frankfurt se trăiește românește! În sectorul ultrașilor români s-au aprins câteva fumigene galbene care au colorat sectorul!
- Fotbaliștii celor două echipe pășesc în acest moment pe gazon, ne pregătim pentru intonarea imnurilor naționale. Urmează „Deșteaptă-te, române”. Piele de găină pentru miile de români din stadion!
- Zece minute ne mai despart de startul întâlnirii de la Frankfurt, zece minute până la cel mai important meci al „Generației de suflet”. Atmosfera din stadion e irespirabilă, aproximativ 30.000 de suporteri români încurajează frenetic naționala lui Edi Iordănescu
- Trei cifre rotunde pentru tricolori: Andrei Raţiu şi Radu Drăguşin ajung fiecare la meciul 20 astăzi pentru România.
- Andrei Burcă bifeză prezenţa cu numărul 30 sub tricolor.
- Nicolae Stanciu bifează meciul cu numărul 73, fiind la egalitate cu alte trei nume importante din istoria primei reprezentative: Rodion Cămătaru, Cosmin Contra şi Ciprian Tătăruşanu.
Slovacia - România, echipele de start
România: Niță - Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu - R.Marin, M. Marin, Stanciu - Ianis Hagi, Drăguș, Coman
Rezerve: H. Moldovan, Târnovanu, Alibec, Bîrligea, Cicâldău, Man, Mihăilă, Mogoș, Nedelcearu, Olaru, Pușcaș, Racovițan, Rus, Sorescu, Șut
Selecționer: Edi Iordănescu
Slovacia: Dubravka - Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko - Duda, Lobotka, Kuka - Skranz, Strelec, Haraslin
Rezerve: Benes, Bero, Bozenik, De Marco, Duris, Gyomber, Hrosovsky, Kosa, Obert, Ravas, Rigo, Rodak, Sauer, Suslov, Tupta
Selecționer: Francesco Calzona
FOTO. Frankfurt-ul e galben! Imagini spectaculoase surprinse la intrarea în stadion! Fanii României, la înălțime!
UPDATE ORA 18:33 | Atmosferă fabuloasă creată de suporterii români
Românii au întâmpinat cu fluierături momentele în care crainicul rostea numele fotbaliștilor slovaci. Când a venit rândul „tricolorilor”, a fost un adevărat vacarm! Românii le-au strigat puternic numele tuturor celor 11 titulari, fără excepție, fără fluctuații de entuziasm și intensitate.
Prezentarea echipei a fost urmată de un moment special. Pe „cubul” din stadion a fost difuzat un mesaj de încurajare din partea lui Gică Hagi, filmat chiar pe stadionul Farului.
Mesajul lui Gică Hagi pentru „tricolori” a fost difuzat pe cubul din interiorul stadionului / FOTO: Daniel Grigore (GSP)UPDATE ORA 18:20 | Vacarm la ieșriea „tricolorilor” pe gazon!
În urmă cu scurt timp, fotbaliștii lui Edi Iordănescu au ieșit la încălzire. Reacția tribunelor a fost una fabuloasă. Predominanți în stadion, românii au creat o atmosferă de excepție și le-au oferit „tricolorilor” o primire de neuitat. Nu sunt dubii, Frankfurt-ul e roșu, galben și albastru azi! Aproximativ 25.000 de români se află acum în stadion și domină fondul sonor!
UPDATE ORA 18:19| Familia Iordănescu și-a făcut apariția la stadion
La fel ca la precedentele două meciuri ale „tricolorilor”, membrii familiei Iordănescu asistă la meci de pe stadion. Fotografii au imortalizat momentul.
UPDATE ORA 18:08 | Ianis Hagi, interviu mediat după ce a fost anunțat titular în România - Slovacia
„Fanii au venit să ne susțină, îmi doresc să îi facem fericiți în această seară. Vrem să câștigăm partida, apoi vedem la final pe loc suntem. Dar obiectivul nostru e să câștigăm partida.
Se pot întâmpla multe chestii, dar noi avem încredere în noi și sperăm să fim fericiți la finalul serii. Mă simt pregătit pentru acest moment. Cu siguranță vom sărbători la finalul meciului”, a declarat Ianis Hagi la Pro TV, înainte de meciul cu Slovacia.
Ianis Hagi a vorbit cu UEFA înainte de meciIanis nu a mai jucat din postura de titular într-un meci oficial pentru „tricolori” de pe 18 noiembrie 2023, atunci când România a învins-o în deplasare pe Israel în preliminarii, scor 2-1, și s-a calificat la turneul final din Germania. Atunci, Ianis a înscris golul victoriei și a calificat România.
UPDATE ORA 18:01 | Raul Rusescu, la GSP Live: „Apariția lui Hagi e o mare surpriză”
„O surpriză mare apariția lui Ianis. Poate pe selecționer l-a deranjat ocazia ratată de Man. În rest, el a jucat foarte bine”, a declarat Raul Rusescu, la GSP Live.
În față, era normal să intre Florinel Coman, Mihăilă nu a făcut un meci fantastic cu Belgia. Cred însă că Mihăilă poate fi mai periculos 1 la 1 decât Coman, care e jucător de execuție. Man, chiar dacă a rata acea mare ocazie cu Belgia, e mai imprevizibil, are viteză bună. Îmi doresc ca alegerile selecționerului să fie inspirate, importantă de calificarea.
- Leo Grozavu, la GSP Live
UPDATE ORA 17:55 | Ianis Hagi și Florinel Coman, la microfonul UEFA înainte de meci
La interviurile UEFA dinaintea partidei, „tricolorii” care au venit la microfon au fost Florinel Coman și Ianis Hagi, chiar cele două noutăți din primul „11” față de partida cu Belgia.
UPDATE ORA 17:42| Edi Iordănescu a anunțat echipa de start! Ianis Hagi, titular! Man, pe bancă
Supriză majoră în formula de start a lui Edi Iordănescu. „Decarul” Ianis Hagi, rezervă în primele două meciuri din grupă, e titular în meciul decisiv cu Slovacia. Ianis începe meciul pe postul de extremă dreapta, în tridentul ofensiv din care mai fac parte Drăguș și Florinel Coman. Dennis Man e pe bancă!
În formula aleasă de Edi Iordănescu revine și Florinel Coman, rezervă cu Belgia, în timp ce Mihăilă a trecut pe bancă. Defensiva și linia mediană sunt neschimbate față de primele două meciuri. Slovacii operează o singură schimbare față de precedentul meci. Singura schimbare față de meciul trecut: a ieșit Bozenik, a intrat Strelec.
Echipa de start a lui Edi Iordănescu: Niță - Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu - R. Marin, M. Marin, Stanciu - Ianis Hagi, Drăguș, Florinel Coman
UPDATE ORA 17:35 | Moment de neuitat pentu câțiva fani norocoși: i-au văzut live pe „tricolori”
Unul din sponsorii competiției a ales câțiva norocoși pentru a urmări live sosirea echipei naționale la stadion. Jucătorii i-au văzut pe aceștia în timp real, în drumul lor spre vestiare. Sorescu le-a făcut cu mâna celor de acasă înainte să iasă pe teren.
Moment de neuitat pentru câțiva fanid de-ai „tricolorilor” / foto: Andrei CrăițoiuUPDATE ORA 17:32 | Ediție specială GSP Live, cu patru nume de top în studioul Gazetei: tactica lui Edi Iordănescu, analizată la „sânge” alături de jurnaliștii Gazetei
Claudiu Niculescu, Leo Grozavu, Dan Alexa și Raul Rusescu, patru nume cu greutate din fotbalul românesc, analizează Slovacia - România din platoul Gazetei Sporturilor. Urmărește pe site dialogul dintre cei patru foști fotbaliști importanți ai României, moderat de jurnalistul GSP Alexandru Barbu.
UPDATE ORA 17:29 | Gata, autocarul și-a croit drum prin aglomerație și a ajuns la stadion
Autocarul României a ajuns în parcarea stadionului la 17:26. ““Tricolorii” au fost întâmpinați de fluierături timide ale slovacilor, apoi românii au dat tonul scandărilor. Până și cei din staff au rămas impresionați de primire, „secundul” Alexandru Radu filma, Edi Iordănescu le-a făcut cu mâna suporterilor.
Autocarul României, blocat în dur spre stadionUPDATE ORA 17:25 | Blocaj în trafic: întârzie sosirea naționalei la stadion
Deși trebuia să ajungă la 16:20 la stadion, autocarul echipei naționale e blocat în trafic! În ciuda unui echipaj de poliție din fața coloanei oficiale, autostradă ce duce spre stadion e blocată complet de sute de mașini. Cu greu s-a făcut culoar pentru ca autocarul să înainteze, mașinile fiind obligate de forțele de ordine să se urce inclusiv pe lateralul drumului pentru a face loc autocarului.
UPDATE ORA 17:17 | Autocarul naționalei, în drum spre stadion
„Tricolorii” vor ajunge din minut în minut la stadion. Autocarul care transportă naționala la arena din Frankfurt e escortat de un contingent important de forțe de ordine.
Autocarul naționalei, în drum spre stadionArbitrii au ajuns la stadion și au ieșit pe teren pentru inspecție. Aceștia verifică funcționalitatea sistemului Goal-line technology. 3.000 de suporteri români sunt deja în tribune și scandează de minute bune „România, România!” văzând în timp real pe cubul arenei imagini cu autocarul naționalei care se îndreaptă spre stadion.
UPDATE ORA 17:15 | Meciul se va juca într-o atmosferă caniculară! Gazonul nu se prezintă în condiții ideale
Reporterii GSP iau în acest moment pulsul atmosferei de pe stadionul din Frankfurt. Partida se va juca la o temperatură de peste 30 de grade. Sunt 32 °C la această oră, conform informațiilor oferite de trimișii Gazetei în Germania. Căldura se resimte serios, soarele bate în acest moment fix pe gazon. Referitor la teren, acesta nu se prezintă în cele mai satisfăcătoare condiții: sunt mici porțiuni în care iarba lipsește, locurile respective fiind umplute cu nisip. În comparație, la Stuttgart, acolo unde Belgia va înfrunta Ucraina, plouă torențial!
Prețurile care-i așteaptă pe suporterii României în incinta stadionului: 7 euro costă o bere, 4.5 € un bidon de apă.
UPDATE ORA 17:10 | „Va fi 2-0 pentru România!”. O grecoaică focoasă ține pumnii naționalei
O grecoaică, soția unui suporter român prezent în centrul orașului Frankfurt, a făcut spectacol înaintea partidei dintre România și Slovacia, decisivă pentru optimile de finală ale Campionatului European. Fiind chestionată în privința scorului din această seară, aceasta a oferit un răspuns succint: „România va câștiga, 2-0!”, fiind ulterior felicitată de soțul ei: „Bravo!”.
UPDATE ORA 17:05 | Sunt 3 dueluri-cheie în Slovacia - România. Analiza jurnalistului George Nistor
Dacă inițial naționala pregătită de Francesco Calzona părea cea mai accesibilă dintre adversarele grupei E, victoria surprinzătoare cu Belgia îl face pe Edi Iordănescu să-și ia măsuri suplimentare de precauție, chiar dacă un rezultat de egalitate este sinonim, pentru ambele combatante, cu accederea în prima fază eliminatorie a competiției.
Mult mai capabili din punct de vedere fizic, dar și cu jucători care evoluează la un nivel mai înalt decât cel al „tricolorilor”, slovacii pot surprinde individual. Colectiv, au eșuat cu Ucraina într-o partidă pe care păreau să o controleze. Vom întâlni o reprezentativă care nu impresionează prin tehnică și viteză, însă statura și capacitatea de a pasa cu precizie o fac dificil de abordat.
Primul duel, poate chiar cel mai important, va fi cel dintre Stanislav Lobotka (29 de ani) și Nicolae Stanciu (31 de ani). Analizează pe celelalte două.
Vor fi dueluri tari în Slovacia - România, meciul decisiv pentru optimile Euro 2024. Fotomontaj GSPUPDATE ORA 16:45 | Gazonul arată deplorabil, căldura este sufocantă!
Au rămas aproximativ două ore până la startul partidei de la Frankfurt, decisivă pentru calificarea în „optimile” Campionatului European. Gazonul de pe Frankfurt Arena se prezintă deplorabil, fiind lipsă multe petice de iarbă.
Deși termometrele indică doar 32 grade la Frankfurt, căldura se resimte din plin, întregul stadion fiind acoperit de razele soarelui. Fanii „tricolorilor” sunt în drum spre stadion, întregul oraș fiind acoperit de o „mare galbenă” pe tot parcursul zilei, la fel cum s-a întâmplat și la Munchen sau Koln.
A răsunat „Ciuleandra” în centrul istoric al orașului, iar suporterii s-au întrecut în pronosticuri, optimiste majoritatea. Printre figurile importante prezente s-au numărat Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, sau Valeriu Argăseală, președintele celor de la FCSB, campioana en titre din Superligă.
Așa arată gazonul înainte de Slovacia - România, foto: Andrei Crăițoiu / GSP- Ratează următorul meci dacă primesc „galben”: Bancu, R. Marin, M. Marin
Cum se califică România în „optimile” EURO 2024
România e pe primul loc în grupa E, cu 3 puncte, la fel ca Belgia, Slovacia și Ucraina, dar cu cel mai bun golaveraj (+1, ca Belgia, dar naționala noastră a dat mai multe goluri, 3 față de 2). Pentru a ne califica de pe unul dintre primele două locuri, trebuie să nu pierdem cu Slovacia.
Pe lângă cea mai simplă variantă, România să facă minimum un egal cu Slovacia și să meargă în „optimi” de pe locul 1 sau 2, luni seară a devenit valabil în proporție de 99% și scenariul prin care ne-am putea califica de pe locul 3.
Dacă „tricolorii” pierd cu Slovacia, trebuie să fie îndeplinită, obligatoriu, o condiție pentru a termina pe locul 3. Și anume, Belgia să o bată pe Ucraina. La o înfrângere a elevilor lui Edi Iordănescu, orice alt rezultat decât victoria Belgiei ne trimite pe locul 4, iar România ar fi eliminată de la turneul final. Dacă pierdem la mai puțin de 5 goluri diferență cu Slovacia și Belgia bate Ucraina, suntem în „optimile” EURO 2024.
În cazul în care ambele meciuri se încheie cu remize, cele patru echipe vor termina la egalitate, cu patru puncte. În acest context, putem contura următoarele scenarii:
- Dacă cele două remize au același scor, sau dacă Belgia vs Ucraina este o remiză cu mai puține goluri decât Slovacia vs România, clasamentul grupei se va baza pe diferența de goluri și golurile marcate:
1) România
2) Belgia
3) Slovacia
4) Ucraina - Dacă cele două rezultate de egalitate au scoruri diferite, se anticipează următoarele scenarii:
Dacă meciul Belgia - Ucraina se termină 1-1 și Slovacia - România se termină 0-0, sau orice pereche de rezultate în care Belgia înscrie exact cu un gol mai mult decât România, Belgia și România vor ocupa primele două poziții în grupă, dar vor fi la egalitate la diferența de goluri și la golurile marcate. În acest caz, criteriul meciurilor directe se reaplică exclusiv acestor două echipe, ceea ce ar însemna că Belgia va fi în fața României, deoarece a câștigat partida de la Koln (2-0).
Slovacia ar fi pe locul al treilea, iar Ucraina pe locul al patrulea la diferență de goluri. În toate celelalte scenarii, România și Belgia ar ocupa primele două locuri în grupă, în funcție de golurile marcate. Belgia va câștiga grupa dacă înscrie cu două (sau mai multe) goluri mai mult decât România în caz de egalitate. România ar câștiga grupa dacă înscrie mai multe goluri decât Belgia în aceeaşi situaţie. Slovacia ar termina înaintea Ucrainei pe locul al treilea, în funcție de diferența de goluri. În toate aceste scenarii, loviturile de pedeapsă în caz de egalitate perfectă nu s-ar putea aplica.
Daniel Siebert arbitrează România - Slovacia
Daniel Siebert a fost desemnat de UEFA arbitrul partidei România - Slovacia. Germanul nu a mai arbitrat-o niciodată pe România. Arbitrul în vârstă de 40 de ani va conduce la centru a doua partidă de la Euro 2024. Prima a fost Georgia - Cehia, disputată sâmbătă, 22 iunie, și încheiată la egalitate, scor 1-1.
Siebert va fi ajutat la cele două tușe de Jan Seidel şi Rafael Foltyn, anunță UEFA. În camera VAR se vor afla germanii Bastian Dankert şi Christian Dingert, plus italianul Massimiliano Irrati.
Daniel Siebert, arbitrul meciului România - Slovacia, foto: Imago ImagesCine transmite la TV și cine comentează Slovacia - România
Cele două naționale se vor întâlni la Frankfurt, pe Deutsche Bank Park, stadionul lui Eintracht. România - Slovacia va fi liveTEXT pe GSP.ro și transmis de PRO TV, cu informații în timp real de la fața locului de la corespondenții Gazetei Sporturilor în Germania.
Comentatorii partidei vor fi Cristi Petre și Ion Alexandru. Cei doi au comentat și precedentele două meciuri ale României de la Euro 2024. Ion Alexandru, comentator sportiv de peste 20 de ani, e la al treilea EURO pe care îl comentează. Acesta este redactor-șef la Eurosport. Aflat la prima experiență de acest gen, Cristi Petre comentează meciuri de 16 ani și lucrează la Prima Sport de 5 ani. De-a lungul timpului, el a mai comentat meciuri de fotbal, tenis sau rugby.
{{text}}