GSP special   •   Publicitate   •   Advertorial

Insecticide potrivite pentru culturile bio

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 27 iunie 2024

Culturile bio reprezintă o alternativă sustenabilă și ecologică la agricultura convențională, fiind preferate de mulți consumatori preocupați de sănătate și de protejarea mediului. Una dintre provocările majore în agricultura bio este controlul dăunătorilor fără a utiliza substanțe chimice sintetice care pot afecta negativ ecosistemul.

Insecticide

Insecticidele agricole bio reprezintă o soluție eficientă și sigură pentru protejarea culturilor ecologice. Acestea sunt produse din ingrediente naturale și au un impact redus asupra mediului. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai eficiente insecticide bio și modul în care acestea pot fi utilizate pentru a proteja culturile.

Bacillus thuringiensis (Bt) - este o bacterie naturală care produce toxine specifice insectelor. Este un biopesticid popular utilizat în agricultura ecologică pentru a controla o varietate de dăunători (omizi defoliatoare, molii, buha, diverse specii de sfredelitori, cotarul verde, fluturi daunatori, tuta absoluta, viermii fructelor etc.).


Produsele pe bază de Bacillus acționează asupra larvelor, dăunătorilor țintă, imediat după ce acestea consumă din plantele tratate. Pereții intestinali ai dăunătorului încep să se degradeze, larvele nu se mai pot hrăni și mor în 24 – 72 de ore.

Utilizare: soluția preparată se poate aplica foliar prin pulverizare pe frunze.

Bacillus thuringiensis este toxic doar pentru anumite insecte țintă, deci nu dăunează altor specii. Acesta poate oferi o protecție durabilă împotriva dăunătorilor, reducând necesitatea de a utiliza pesticide chimice.

Spinosad - este un insecticid bio derivat din bacteriile Saccharopolyspora spinosa. Este extrem de eficient împotriva unor dăunători precum tripșii, omizile și gândacii de Colorado. Spinosadul acționează prin contact și ingestie, perturbând sistemul nervos al insectelor și provocând moartea acestora. De asemenea, poate avea și efect ovicid asupra anumitor specii.


Substanța activă spinosad acționează la nivelul sistemului nervos al insectelor, provocând paralizia acestora. Dăunătorii nu se mai mișcă, nu se mai hrănesc și mor. Produsele pe bază de spinosad pot combate dăunătorii din ordinele: Lepidoptera, Coleoptera, Hymenoptera, Diptera, Thysanoptera, Isoptera.

Utilizare: se aplică prin pulverizare la avertizare, în perioada de vegetație. În general, are o eficacitate de durată, de peste 3 săptămâni, asigurând protecția culturilor pe această perioadă. Se recomandă aplicarea produselor pe bază de spinosad pe vreme uscată, fără vânt.

Uleiul de parafină - este un alt insecticid bio eficient, utilizat în principal pentru combaterea insectelor cu corp moale, cum ar fi afidele și acarienii. Uleiul de parafină acționează prin asfixierea insectelor, acoperindu-le corpul și blocându-le stigmele (orificiile respiratorii). Este eficient împotriva larvelor și ouălor de acarieni și prezintă, în afară de acțiunea ovocidă prin împiedicarea eclozării, o acțiune repelentă pentru insectele cu aparat masticator.

Poate apărea riscul de fitotoxicitate în cazul tratamentelor efectuate în perioade lungi de temperaturi ridicate. Nu este recomandat să tratați plantele aflate sub stres hidric.

Utilizare: se aplică de preferat în timpul perioadei de repaus vegetativ pentru prevenire.

Moluscocide

Moluscocidele bio sunt substanțe sau produse naturale utilizate pentru controlul melcilor și limacșilor, fiind concepute să fie eficiente și în același timp să aibă un impact redus asupra mediului și altor organisme.

Fosfatul de fier - este un moluscocid natural folosit pentru controlul melcilor și limacșilor. Este sigur pentru mediu și pentru animalele de companie, fiind descompus în componente nutritive pentru sol. Produsele pe bază de fosfat de fier dereglează/blochează sistemul digestiv. Imediat după ingestie, melcii și limacșii nu se mai hrănesc și se retrag în subteran, unde mor.

Utilizare: cele mai bune rezultate se obțin în urma aplicării tratamentului pe vreme ploioasă, când melcii sunt foarte activi.

În concluzie, utilizarea insecticidelor bio reprezintă nu doar o alegere eficientă și ecologică pentru protejarea culturilor bio, ci și un pas important către menținerea unui mediu sănătos și echilibrat. Prin selectarea și aplicarea corectă a acestor produse naturale, fermierii și grădinarii contribuie activ la sănătatea plantelor și a solului, reducând în același timp impactul asupra ecosistemului. Informarea adecvată și respectarea strictă a instrucțiunilor de utilizare sunt fundamentale pentru maximizarea beneficiilor și pentru asigurarea unei agriculturi durabile, care să ofere produse sigure și sănătoase consumatorilor.

Sursa foto: botanistii.ro

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.