Jocurile Olimpice

Vizită la Muzeul Jocurilor Olimpice » Își întâmpină vizitatorii cu un exponat spectaculos

Articol de Andrei Crăiţoiu, Sergiu Alexandru  —  sâmbătă, 29 iunie 2024

EURO 2024 e în plină desfășurare, dar lumea sportului se pregătește deja de un alt eveniment major: Jocurile Olimpice # La Koln, Gazeta Sporturilor a vizitat Muzeul Olimpic, un spațiu destinat întrecerii pe care fiecare sportiv o așteaptă cu nerăbdare.

Mai e mai puțin de o lună până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august), iar toții ochii vor fi ațintiți asupra capitalei Franței, acolo unde sportivi de top se vor întrece pentru aur.

Gazeta Sporturilor a vizitat în Koln muzeul dedicat Jocurilor Olimpice și sportului german. Sunt 2.700 de mp în care vizitatorii sunt trecuți prin istoria Jocurilor Olimpice, de la apariția lor în Grecia Antică până la rezultatele din zilele noastre. În jur de 2.000 de diferite obiecte sunt prezente în încăperile muzeului, vizitat zilnic atât de adulți, cât și de copii.

Cum arată Muzeul Olimpic din Koln

Muzeul a fost deschis în noiembrie 1999, după ce ideea a apărut cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Munchen, din 1972. La 10 de ani de la acel eveniment a fost înființată Asociația Muzeelor Sportive Germane. Muzeul se află într-o clădire istorică din portul din Koln, care datează de la 1896.

>

Azi, muzeul e finanțat prin donații, banii obținuți din bilete și prin închirierea spațiului pentru diferite evenimente. Vizitatorii pot face o incursiune în impresionantă lume a Jocurilor Olimpice, pot vedea fotografii de excepție și obiecte personale ale unor renumiți sportivi, putând înțelege astfel mai bine măreția evenimentului.

Un tur ghidat durează 60 de minute, însă vizitatorii pot alege să se plimbe în voie prin muzeu și să stea cât timp vor admirând muzeul, unul interactiv, care propune diferite activități, în special pentru cei mici.

Muzeul își întâmpină vizitatorii cu un exponat spectaculos: o mașină de Formula 1 a echipei Benetton, în care legendarul Michael Schumacher a făcut istorie. Alături, o statuie și un tricou cu autograf al lui Dirk Nowitzki, născut în Wurzburg, și tricoul lui Federico Chiesa, de la EURO 2020.

2.000 de obiectesunt expuse în Muzeul Olimpic al sportului german. Prețul unui bilet de intrare este 9,5 euro

Turul începe cu o incursiune în Grecia Antică, la apariția Jocurilor Olimpice, apoi vizitatorii intră într-o replică a unei săli de gimnastică, cu cele mai importante aparate.

Continuă în ordine cronologică, începând cu 1896, anul apariției Jocurile Olimpice moderne. De-a lungul unui culoar, replica unei piste de atletism, vizitatorii pot intra în diferite încăperi destinate celor mai importante momente sau sporturi.

De la o cameră pentru Jocurile Olimpice din 1936, la care Jesse Owens a câștigat patru medalii de aur, la una dedicată fotbalului sau una în care e amenajat un ring de box, fiecare colț al muzeului reprezintă o bucată de istorie.

Există chiar și un colț în care se vorbește despre lupta WADA împotriva dopingului. Sunt prezentate mai multe substanțe care de-a lungul anilor au fost interzise, dar și eforturile făcute pentru a anihila dopajul.

La final, turul se continuă cu o vizită pe acoperișul clădirii, care ofertă un view spectaculos asupra Domului din Koln. Iar pe acoperiș sunt terenuri unde cei mici pot juca fotbal sau tenis, fiind mereu plin de pasionați de sport.

Iar la final există un colț dedicat memoriei a doi mari campioni germani: Franz Beckenbauer și Max Schmeling, singurul campion german la categoria grea. Inelul lui de campion este expus în muzeu.

Cu mai puțin de o lună rămasă până la start, GSP a vizitat Muzeul Jocurilor Olimpice din Berlin

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.