Euro 2024

Verdictul britanicilor! Unde se decid în mare măsură loviturile de departajare » Cum poate fi rezolvată problema

Răzvan Marin este un executant redutabil de la punctul cu var / Foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de Aurelian Botezatu  —  sâmbătă, 29 iunie 2024

Un studiu britanic asupra a peste 1.000 de lovituri de departajare a arătat că echipa care execută prima câștigă în 60 la sută din cazuri.

Englezii au o adevărată teamă de penalty-uri. La nouă dintre ultimele 15 turnee majore, reprezentativa Albionului a fost nevoită să facă față presiunii și stresului loviturilor de departajare. Britanicii au eșuat de la punctul cu var de șapte ori - ultima dată în finala Campionatului European din 2021, împotriva Italiei.

+63 Foto
Slovacia - România 1-1 / Foto: Cristi Preda GSP

Soarta calificării, de cele mai multe ori la mâna unei monede

Pățiți de atâtea ori, matematicienii lor au făcut chiar un studiu. Și au ajuns la concluzia că moneda la care arbitrul apelează pentru a decide cine execută primul poate face diferența.

„Englezii au analizat peste 1.000 de lovituri de departajare și au constatat că echipa care trage prima câștigă în 60 la sută din situații. Cea care bate a doua se impune în doar 40 la sută din cazuri”, a dezvăluit statisticianul Christian Hesse, șeful Departamentului de Statistică Matematică al Universității din Stuttgart, pentru tabloidul Bild.

Hesse mai precizează că „nu există alt sport în care o simplă aruncare a unei monede să provoace un dezechilibru atât de mare în șanse. Chiar și la șah, avantajul albului față de negru la nivel de mare maestru este de doar șase puncte procentuale”.

Observația unui statistician german: „Presiunea psihologică suplimentară reduce șansele celui care trage al doilea”

Explicația? În medie, un jucător de top are o probabilitate de 75 la sută să marcheze dacă execută primul. Acest lucru pune presiune pe următorul executant, al echipei adverse - și acest lucru afectează probabilitatea acestuia de a înscrie.

„Această presiune psihologică suplimentară reduce șansele celui care trage al doilea cu o medie de patru puncte procentuale pe rundă. La cinci executanți, înseamnă 20 la sută”, a precizat statisticianul Universității din Stuttgart.

Cum ar putea fi rezolvată problema? „Echipa A trage mai întâi, apoi B trage de două ori, apoi A de două ori etc. Este exact ca departajarea în tenis din punct de vedere matematic, aceasta duce la șanse aproape egale”, a explicat Hesse.

VIDEO.

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.