International   •   Euro 2024   •   GERMANIA - DANEMARCA

„Baie” în ploaie, încălzire după răcire + Ce a făcut Neuer chiar înainte de start » 9 detalii de pe stadion de la Germania - Danemarca

+33 Foto
O ploaie torențială a început la Dortmund în prima repriză din Germania - Danemarca // foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de Eduard Apostol, Cristi Preda (foto), Daniel Grigore   —  sâmbătă, 29 iunie 2024

O echipă GSP a urmărit de la fața locului Germania - Danemarca, a doua optime de finală de la Euro 2024, și vă prezintă 9 detalii aparte de la stadionul din Dortmund.

1. Ce sincronizare!

Autocarele care au transportat cele două echipe au ajuns la stadion la un minut distanță. Danezii au intrat în parcarea stadionului la 20:16, urmați la câteva zeci de secunde de Toni Kroos și compania.


La vederea autocarului Germaniei, miile de nemți prezenți deja în perimetrul arenei au reacționat cu aplauze și urale, însă entuziasmul lor nu a fost nici măcar aproape de nivelul cu care ne-au obișnuit, de exemplu, românii.

2. Danezii huiduiți copios, nemții aclamați zgomotos

Primii jucători care au ieșit pe gazon pentru încălzire au fost cei 3 portari danezi, cu aproximativ 45 de minute înainte de start. Ei au fost întâmpinați de un cor de fluierături, stadionul fiind, lesne de înțeles, dominat de nemți.


La câteva minute distanță, Neuer și colegii lui și-au făcut apariția pe suprafața de joc, ceea ce a provocat un ropot de aplauze din partea conaționalilor. Nici jucătorii danezi de câmp, ultimii care au ieșit pe gazon, nu au fost „slăbiți” de publicul neamț, ostil, deși nu la nivelul altor galerii de la acest turneu final.

+26 Foto
Germania - Danemarca, optime la Euro 2024 / Imagini de fotoreporterul GSP Cristi Preda

3. Nu l-au uitat pe Braithwaite

Martin Braithwaite, atacant cu 22 de goluri pentru Espanyol în sezonul 2023/2024, rămâne, mai în glumă, mai în serios, unul dintre cei mai îndrăgiți fotbaliști danezi.

Un grup de suporteri din peluza danezilor au agățat un drapel al Danemarcei, personalizat astfel încât chipul lui Braithwaite să apară în prim-plan.

Drapelul Danemarcei, cu chipul lui Braithwaite imprimat în prim-plan // foto: Cristi Preda (GSP)

Ridiculizat de multe ori pe rețelele sociale, supranumit batjocoritor „Lord Braithwaite”, Martin a avut un sezon excelent în liga secundă spaniolă. Cele 22 de goluri pe care le-a înscris au ajutat-o pe Espanyol să revină în elita fotbalului iberic.

El nu a prins lotul pentru Euro 2024, dar le rămâne la inimă danezilor.

4. „It's coming home... to Denmark” :)

La Euro 2020, Danemarca a ajuns în semifinale, eliminată de Anglia în prelungirile partidei, scor final 1-2. La această ediție, danezii se visează chiar mai sus, campioni pentru a doua oară, precum în 1992.

În peluza scandinavilor au fost agățate două bannere, în succesiune, cu mesajul „It's coming home to Denmark”. În traducere, titlul va veni „acasă”, în Danemarca.

„It's coming home to Denmark”, s-au lăudat danezii la meciul contra Germaniei

„It's coming home” este un slogan pe care englezii îl folosesc la fiecare turneu final major, încercând să transmită că sportul rege se întoarce acasă, în țara care a pus bazele fotbalului profesionist.

5. Puțini, dar gălăgioși

Protocolul UEFA prevede oferirea a câte 7.000 de bilete pentru galeriile echipelor calificate în faza optimilor, restul biletelor, exceptându-le pe cele 14.000, fiind antamate înainte să se știe cine avea să ajungă în această fază a competiției.

Danezii n-au depășit cu mult locurile alocate, au fost sub 10.000, dar extrem de gălăgioși, în pofida handicapului numeric.

Ei și-au făcut de cap mai ales înainte de start, când nemții erau încă „amorțiți”. Cele două mari grupuri de fani, cei din peluză și cei de pe colțul Tribunei 2, și-au predau ștafeta pentru a interpreta la comun cântecele din repertoriu.

6. Manuel Neuer i-a „luat la rând”

Cu două minute înainte de fluierul de start, portarul Manuel Neuer, cel mai experimentat fotbalist al Die Mannschaft, în vârstă de 38 de ani, a mers la fiecare dintre colegi pentru a-i încuraja. Neuer a bătut palma și i-a îmbrățișat pe toți jucătorii de câmp!

7. Fluierături asurzitoare! Ținta? „Centralul” englez Michael Oliver

În minutul 4, nemții au introdus mingea în plasă prin Schlotterbeck, care s-a înălțat și a finalizat cu capul, din 5 metri, centrarea lui Toni Kroos dintr-o lovitură de colț.

Jucătorii s-au bucurat, publicul s-a bucurat, dar la doar câteva secunde distanță arbitrul Michael Oliver a anulat reușita, considerând că Joshua Kimmich a comis un fault înainte ca Schlotterbeck să lovească balonul, obstrucționând un adversar.

Când a realizat că scorul rămâne 0-0, publicul neamț a declanșat un cor asurzitor de fluierături, întins până în minutul 5 al meciului.

8. „Baie” inopinată pe stadion

În minutul 35, arbitrul englez Michael Oliver a întrerupt partida, motivul fiind furtuna începută la Dortmund: tunete, fulgere, ploaie, vânt puternic, apoi chiar grindină!

Volumul mare de precipitații a făcut ca acoperișul Westfalenstadion să cedeze, astfel că în colțul peluzei danezilor curgea apă ca dintr-o cascadă!

Danezii au evacuat majoritar zona, exceptând 2-3 dintre ei, care au rămas la bustul gol și au făcut o „baie” în ploaie, spre stupoarea celorlalți spectatori din arenă.

9. Încălzire înainte de reluarea jocului

La ora 22:54, pe ecranele din stadion a apărut mesajul: „Atenție, vă rugăm! Meciul va reîncepe imediat”.

Partida a fost reluată la 5 minute distanță, 22:59, pentru a le oferi fotbaliștilor șansa de a efectua câteva mișcări de încălzire. Ei s-au „răcit” în cele aproximativ 25 de minute petrecute la vestiare, astfel că reluarea imediată a jocului ar fi venit la pachet cu riscul unor accidentări musculare.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.