Începând cu „sferturile” EURO 2024, GSP lansează proiectul Fight Club: doi jurnaliști ai Gazetei își aleg câte o favorită și vin cu argumente în favoarea ei.
Primul „sfert”, Spania - Germania, îi aduce față în față pe Alexandru Barbu și Adrian Duță. Primul apără naționala lui De la Fuente, cu vârtejul ei de tinere talente, în timp ce al doilea mizează pe îndârjirea și foamea nemților, iar ambii poartă un dialog cu garda jos, o dezbatere efervescentă, argumentată și fără milă!
Lovitură cu lovitură, iată dialogul dintre cei doi. Și o mare întrebare pentru cititori: cine câștigă?
DESCHIDERE: De ce Spania, de ce Germania?
Alexandru Barbu: Nu debordez de obiectivitate și am o preferată în orice competiție majoră. La Euro și Mondiale, e Spania. Mai ales că am crescut într-o perioadă în care naționala României era umilită de Lituania și Serbia și nu obținea calificări. Și pentru că generația de aur a „Furiei Roja” - o generație de aur câștigă trofee, apropo - se baza pe scheletul celei mai bune și mai spectaculoase echipe din istoria fotbalului. Adică Barcelona (ca să fie clar, pentru că „rivalul” Adi ar spune Real Madrid). Asta ca să știm de unde plecăm, până să trecem la argumente reale - vor veni și ele, răbdare.
Adrian Duță: Am ținut cu Germania la Mondialul din 2014, am crescut urmărind Bundesliga, campionatul meu preferat din acei ani, când Borussia lui Klopp câștiga două titluri la rând (2011 și 2012). Au trecut însă 10 ani în care nu am mai simțit nimic pentru naționala Germaniei și în care, din cauza dominației lui Bayern, m-am îndepărtat emoțional de Bundesliga. Deci, analiza mea e strict obiectivă, nu pasională, ca a lui Alex.
FIGHT! „Spania și-a creat 84 de situații de gol! Voi?” vs „NU ați bătut pe nimeni! Nemții au distrus o generație de vârf”
Alexandru Barbu: Am preluat legătura. Spania va merge în semifinale pentru că este cea mai bună echipă de la acest turneu final. Pe scurt, cel mai consistent joc, cei mai în formă jucători. Naționala condusă de Luis de la Fuente e singura cu 4 victorii bifate din 4 posibile, și-a creat 84 de situații de gol pe parcursul celor 4 meciuri - o medie de peste 20 de oportunități per joc - și a avut o posesie medie de 58,5%.
Adrian Duță: De ce Germania și nu Spania? În primul rând, avantajul terenului propriu. Spania nu a trecut niciodată mai departe când a jucat cu țara gazdă la un turneu final, în fazele eliminatorii, fiind eliminată de 9 ori, ultima dată în 2018, de Rusia, la Mondial. Când se creează o asemenea emulație în țară, e imposibil ca jucătorii din teren să nu dea tot ce au mai bun. Iar dacă dau tot ce au mai bun, Kroos, Gundogan, Musiala et. comp. pot bate orice echipă din lume, nu doar din Europa. Includ aici și Spania, care a impresionat la EURO, dar împotriva unor echipe slabe.
Pe cine a bătut Spania? Albania și Georgia nici nu intră în discuție, Spania ar trebui să defileze cu ele oricând. Croația și Italia? Două echipe rușinoase la acest turneu final.
Croații, locul 3 la ultimul Mondial, sunt la final de ciclu, asta s-a văzut clar, nu pot fi luați în serios după ce au arătat la acest turneu final. Iar de Italia ce să mai spunem? Ok, Spania a dominat, dar Italia e cea mai mare dezamăgire la Euro, o echipă fără vlagă, fără motivație și fără nici un pic de cheag. Fără să stai pe gânduri, numești 3 atacanți uriași din istoria Squadrei Azzura. Primii care îmi vin în minte: Totti, Del Piero, Baggio. Acum, Italia a atacat cu Scamacca. Hai să fim serioși, pe cine a bătut Spania?
În schimb, Germania a bătut-o pe Danemarca, o națională cu o generație în vârf de formă, care nu a pierdut cu Anglia, favorită la trofeu înainte de startul turneului. Danezii au făcut 1-1 cu englezii și formează o echipă care, în acest moment, e mai bună decât Croația și Italia.
„Spania are mijlocul momentului” vs „Kroos e peste orice alt mijlocaș din lume”
Alexandru Barbu: Nu e suficient? OK, continui. Destul cu Gundogan și Kroos, a trecut vremea lor, Spania are mijlocul momentului: Rodri e cel mai bun „închizător” din lume, Pedri vrea să fie urmașul lui Xavi, iar fotbalul total al lui Fabian Ruiz este senzațional. În față, extremele Yamal și Nico Williams au terorizat toți fundașii pe care i-au înfruntat în ultimele două săptămâni. Și cu siguranță îi vor ridiculiza și pe Kimmich și Raum.
Coborând, apărarea Spaniei a mers ceas în Germania: împotriva „Furiei Roja” nicio națională nu a înscris. Doar un autogol, semnat de Robin Le Normand cu Georgia.
Spania a confirmat în grupe cu Italia, campioana europeană în exercițiu, și cu Croația, locul 3 la Campionatul Mondial din 2022. În ambele confruntări, învingătoarea de vineri s-a impus de o manieră categorică, în timp ce Germania a avut mari emoții cu Danemarca și a fost condusă până în minutul 90+1 de Elveția.
Încă un argument: banca de rezerve, oricând un factor care se poate transforma într-unul decisiv. Ibericii au învins și când au folosit echipa a doua, 1-0 cu Albania, chiar dacă erau deja calificați matematic în „optimi” și disputau un meci crucial pentru adversarii lor, la o victorie distanță de fazele finale.
Yamal e cel mai tânăr jucător din istoria Campionatelor EuropeneAdrian Duță: E rândul meu acum și îl arunc în luptă pe maestrul Toni Kroos. Un alt motiv pentru care merg pe mâna Germaniei? Mijlocul terenului. Cel mai important compartiment în meciurile echilibrate dintre echipele mari. Aici îi regăsim pe Kroos, Andrich și, puțin mai sus, Gundogan.
Kroos e peste orice alt mijlocaș din lume în acest moment, nu doar peste orice mijlocaș spaniol. Cea mai bună formă a carierei îl găsește chiar în pragul retragerii. Meciul cu Spania poate fi ultimul din cariera lui, dar nu cred că Toni va lăsa asta să se întâmple. Nu la cum a jucat până acum.
Potrivit statisticienilor de la Opta, Kroos are 102 pase între linii la acest EURO. 102! Adică mai mult decât dublu față de următorul clasat, Modric, care a reușit 43.
Andrich a fost om de bază la Leverkusen, echipă care a luat eventul în Germania (titlul + Cupa) și care a pierdut un singur meci în sezonul trecut. În plus, Andrich a fost al doilea cel mai bun jucător al Germaniei cu Danemarca, în optimi, scor 2-0, după Musiala, potrivit statisticilor. Iar Gundogan e mijlocașul numărul 1 de la Barcelona, peste tânărul lui coleg Pedri, titular în naționala Spaniei.
Kroos se va retrage după Euro 2024Yamal și bombardamentul de statistici vs „Musiala poate face diferența”
Alexandru Barbu: Adi, probabil nu-ți mai aduci aminte - recunosc, nici eu :) -, dar știi când a fost consemnată ultima victorie a Germaniei contra Spaniei într-un meci oficial? La EURO 1988! De-atunci, Spania și Germania s-au înfruntat în 6 „oficiale”. De 3 ori s-a impus Spania, adică de fiecare dată când a contat: finala EURO 2008, semifinala Mondialului 2010 și acel „set” rușinos din Liga Națiunilor 2020, 6-0 la Sevilla!
Și, dacă nu mă credeți pe mine, vă prezint 4 date furnizate de experți care confirmă superioritatea Spaniei:
18,8%e procentul oferit Spaniei pentru câștigarea EURO 2024, cel mai mare dintre echipele prezente în „sferturi”. Urmează Germania, cu 17%
8,90e valoarea expected goals (goluri probabile) înregistrată de Spania la EURO - cel mai bun procentaj din tot turneul
965,5 milioane euroe valoarea lotului Spaniei de pe Transfermarkt. Cotele jucătorilor nemți însumează 831 de milioane
2,75e cota Spaniei la un succes, potrivit bookmakerilor. Cota Germaniei e 2,85
Adrian Duță: Alex, sunt doar numere și or să cadă repede.Hai în prezent. Vrei alt motiv pentru care o văd pe Germania în semifinale? Jamal Musiala. Unul dintre superstarurile EURO 2024, jucătorul de 21 de ani e unul dintre numele care pot câștiga Balonul de Aur în următorii 15 ani. Musiala (21 de ani) are 3 goluri la EURO, cel mai tânăr jucător care reușește asta în ultimii 20 de ani. La EURO 2004, Rooney, pe atunci un puști de 18 ani, marca și el de 3 ori pentru Anglia la turneul final.
Rivalul meu din ring e fan Yamal, Barcelona, Spania, deci îl vede peste Jamal pe copilul de clasa a 11-a. Realitatea e alta în acest moment. Germanul e mai puternic fizic, mai matur, are experiență mai mare și, mai ales, poate juca 90 de minute. Un lucru imposibil pentru Yamal azi, e încă un copil de liceu și nu poate din punct de vedere fizic.
În plus, să nu uităm, Musiala a dat în 2023 un gol în minutul 89 care i-a adus titlul lui Bayern. Deci, în momente cruciale, e acolo, poate face diferența pe tabelă. Yamal încă nu a arătat asta. Musiala are 4 titluri în Bundesliga și un Champions League în palmares, o experiență mult superioară lui Lamine.
120 de milioane de euroe cota lui Musiala, potrivit Transfermarkt
RUNDA 12! Concluziile: 2-1 Spania vs 2-1 Germania
Alexandru Barbu: Gata, nu mai prelungim agonia Germaniei. N-aveți cum să ajungeți în semifinale cu Havertz, Andrich, Schlotterbeck și Raum. Mijlocul Spaniei o să vă sugrume. Pronostic: 2-1 Spania, cu îngăduință, goluri Yamal și Nico Williams, respectiv Musiala. Hai, cel mai bun să câștige! Și cred ca e clar cine e mai bun.
Adrian Duță: Copiii din atacul Spaniei încă nu s-au lovit de niște stânci. Azi o vor face, Rudiger îi va teroriza. Iar Kroos, în cea mai bună formă din carieră, poate oricând să dea o pasă în spatele „legendarilor” Laporte și Le Normand și să-și pună colegii în poziții de 1 la 1 cu Simon. Scor final: 2-1 Germania. Spania poate marca doar din penalty sau dacă își dau nemții vreun autogol.
{{text}}