Julian Nagelsmann (36 de ani), selecționerul german, a fost foarte furios la întâlnirea cu ziariștii, la finalul „sfertului” Euro 2024, pierdut dramatic (1-2) contra Spaniei, în urma unei faze extrem de controversate: „De ani de zile încerc să înțeleg de ce niciun penalty nu este decis prin evaluarea a ceea ce se întâmplă în continuare”.
Valul de furie ridicat odată cu comentariile critice ale presei germane, în frunte cu tabloidul Bild, dar și ale specialiștilor în arbitraj sau ale foștilor internaționali nemți s-a tot rostogolit pe măsura trecerii minutelor de după eliminarea Mannschaftului (1-2), după dramaticele reprize de prelungire contra Spaniei.
Acuzațiile la adresa arbitrului Anthony Taylor au găsit un ecou și la confruntarea ziariștilor cu Julian Nagelsmann. Selecționerul naționalei gazdă, ce a părăsit Euro 2024 încă din faza sferturilor de finală, a pus tunurile pe „centralul” englez.
„Penalty-ul primit cu Danemarca a fost pentru mult mai puțin"
„De ani de zile încerc să înțeleg de ce niciun penalty nu este decis prin evaluarea a ceea ce se întâmplă în continuare. Un exemplu vă dau... dacă Jamal trage pe mijlocul porții, eu nu cer niciodată lovitură de la 11 metri. Nu este o mișcare nefirească. Dar dacă mingea s-ar putea duce clar spre gol și spaniolul o oprește cu mâna? Nu o face intenționat, dar asta nu mai contează. Arbitrul a fluierat mai mult pentru Spania și mai puțin pentru noi".
Mingea șutată de Jamal Musiala de la 20 de metri e oprită cu mâna de Marc Cucurella / Foto: ImagoPenaltyul pe care noi l-am primit împotriva Danemarcei a fost pentru mult mai puțin. Chiar nu pot înțelege de ce nu-l vedeți, deși aveți 48.000 de reluări la dispoziție?!", a declarat tehnicianul de 36 de ani, mai tânăr decât căpitanul Manuel Neuer. „Niciodată nu l-am văzut atât de marcat. Cu greu și-a stăpânit lacrimile!", scrie Bild.
Nu mă simt înșelat. În cele din urmă, există reguli și nu cred că s-a făcut intenționat. Ceea ce mi-aș dori este ca regulile să fie mai practice. Este o chestiune de miimi de secundă și trebuie să decizi dacă a fost o mișcare naturală sau nu. Cred că dacă o minge care se îndreaptă spre poartă lovește o mână, ar trebui să fie penalty
Julian Nagelsmann, selecționer Germania
Hjulmand: „Nu înțeleg noile reguli UEFA, joc decis de VAR!”
Dar ce s-a întâmplat în „sfertul" pomenit de Nagelsmann? În minutul 69 al partidei, Andersen a comis un henț în propria suprafață de pedeapsă, iar după o revizuire VAR arbitrul englez Michael Oliver a dictat penalty, transformat de Kai Havertz.
Antrenorul danez, Kasper Hjulmand, a „explodat" în conferința de presă de după meci, spunând că nu înțelege noile reguli UEFA, referindu-se la golul anulat echipei sale, dar și la lovitura de la 11 metri acordată nemților. Cu doar un minut înainte de marcarea primului gol, Danemarcei i-a fost anulat unul pentru un ofsaid milimetric: „Meciul nostru a fost decis de VAR. Am imaginile aici, a fost un ofsaid de numai un centimetru! Nu așa ar trebui să folosim VAR. Și după câteva minute, tot cu ajutorul asistentului video, au dat un penalty!".
Pagina de deschidere a bild.de după ce Germania a pierdut (1-2) în prelungiri contra SpanieiSchweinsteiger: „Arbitrul refuză să studieze reluările VAR!”
Și celelalte publicații importante nemțești au protestat vehement. „Handbal în prelungiri", a titrat Die Welt. „Tribunele și banca de rezerve germană izbucnesc. Jucătorii ridică imediat brațele și aleargă la arbitrul Taylor. Dar englezul nu fluieră. Spre enervarea germanilor. El refuză chiar să studieze imaginile video. Nici VAR nu intervine".
Cele mai afectate de eșec au fost legendele germane, care au comentat meciul la televiziunea ARD. Bastian Schweinsteiger s-a revoltat și el pe această temă: „Cineva trebuie să explice asta. Desigur, hențul nu este intenționat. Dar mâna nu este lângă corp. Îmi sângerează inima când văd așa ceva. Toni Kroos ar fi putut primi un cartonaș galben-roșu, dar am avut noroc. Dar am fost și ghinioniști în acest meci".
Julian Nagelsmann și-a consolat jucătorii germani după ce a părăsit Euro 2024 din sferturile de finală / Foto: ImagoO fostă arbitră: „Își mărește ușor aria corpului, dar nu e penalty"
O fostă arbitră germană, Bibiana Steinhaus, îi ia apărarea lui Taylor: „Cucurella are ambele picioare bine fixate pe sol și o poziție naturală a brațelor. Chiar dacă își mărește ușor suprafața corpului, nu este penalty!".
Un alt arbitru, Thorsten Kinhöfer, a văzut însă lucrurile altfel în BILD: „Pentru mine a fost penalty, pentru că mâna era clar în afara zonei de lângă corp. Dar pentru Taylor a fost o mișcare naturală. Este păcat că o astfel de fază a influențat rezultatul final".
{{text}}