Jocurile Olimpice

Haos politic în Franța, sunt afectate și Jocurile Olimpice?! Demisie și un semnal de alarmă: „E o situație fără precedent”

+22 Foto
Violențele au izbucnit aseară în Paris, între fanii extremei stânga Frontul Național și forțele de ordine, foto: Imago

Articol de Remus Dinu  —  luni, 08 iulie 2024

Rezultatele alegerilor legislative anticipate din Franța n-au pus punct turbulențelor din țară, scena politică de la Paris aflându-se în continuare în sfera instabilității și predispusă unor posibile crize de amploare. Cu doar 18 zile înainte de startul Jocurilor Olimpice, Franța stă pe un butoi cu pulbere, iar premierul Gabriel Attal tocmai ce a anunțat că-și va depune demisia.

  • REZULTATE ALEGERI FRANȚA: 182 de locuri a câștigat Noul Front Popular, în timp ce partidul centrist al președintelui Macron a bifat 163 de locuri. Adunarea Națională, mișcarea condusă de Marine Le Pen, s-a mulțumit cu 143 de locuri, în condițiile în care era dată ca mare favorită a scrutinului.

Victoria mai puțin scontată a alianței de stânga n-a făcut decât să complice și mai tare ecuația politică din Franța, după săptămâni în care amenințarea ascensiunii partidului de dreapta Adunarea Națională (RN), al lui Marine Le Pen, a scindat societatea.

De altfel, aseară, după anunțarea rezultatelor, au izbucnit mai multe ciocniri violente între simpatizanții Frontului Național, alianța ce conține elemente de extremă stângă - care a câștigat scrutinul, și forțele de ordine. (galerie foto)

+22 Foto
Violențele au izbucnit aseară în Paris, între fanii extremei stânga Frontul Național și forțele de ordine, foto: Imago

Instabilitate politică în Franța, cu 18 zile înainte de Jocurile Olimpice

Rezultatul scrutinului de duminică, în urma căruia niciun partid n-a obținut suficiente mandate pentru a obține majoritatea în Adunarea Națională, a deschis noi fronturi de conflict. Premierul Gabriel Attal, un aliat al președintelui Macron, a anunțat că-și va depune demisia, deși numele înlocuitorului său e deocamdată neclar.

Instabilitatea s-a accentuat după ce prim-ministrul în funcție, Gabriel Attal, a spus că nu dorește să împartă puterea cu Jean-Luc Mélenchon, unul dintre cei mai radicali și controversați lideri ai extremei stânga.

„Îi voi prezenta demisia mâine dimineață președintelui Republicii”, a anunțat Attal, duminică seara.

În toată această polemică, Emmanuel Macron a îndemnat la precauție, mai ales că Jocurile Olimpice sunt după colț, notează Libertatea. Președintele se teme ca nu cumva țara să devină un tărâm al instabilității pe durata competiției pe care capitala Franței o va găzdui în mai puțin de trei săptămâni.

În timp ce Attal a admis posibilitatea întemeierii unui guvern interimar, cu scopul de a oferi o oarecare stabilitate țării pe durata Jocurilor Olimpice, Macron a îndemnat la calm, precizând că are nevoie de timp pentru a contempla asupra rezultatelor alegerilor.

+22 Foto
Violențele au izbucnit aseară în Paris, între fanii extremei stânga Frontul Național și forțele de ordine, foto: Imago

Conștient de criză: „Franța se pregătește să găzduiască întreaga lume în doar câteva săptămâni”

Premierul care intenționează să demisioneze e conștient, totuși, de haosul pe care plecarea din fruntea Guvernului l-ar putea provoca.

„Țara noastră se confruntă cu o situație politică fără precedent și, pe deasupra, se pregătește să găzduiască întreaga lume în doar câteva săptămâni”, a spus Attal, conform France 24.

Conform Le Monde, Gabriel Attal s-a prezentat luni, în jurul prâznului, la Palatul Elysee, cu scopul de a-și depune demisia. Șeful statului i-a cerut să rămână în funcție pentru „a asigura stabilitatea țării”. Există posibilitatea ca, în ciuda tentativei de demisie, Attal să rămână „interimar” pe durata Olimpiadei.

Premierul Gabriel Attal / Sursă foto: Imago Images

Pentru a treia oară în istorie la Paris, Jocurile Olimpice sunt programate să se desfășoare în perioada 26 iulie - 11 august.

Felicitări tuturor celor care au reacționat la pericolul care planează asupra frumoasei noastre țări. Trăiască diversitatea, trăiască Republica, trăiască Franța. Lupta continuă
- Marcus Thuram, jucătorul naționalei Franței la Euro 2024

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.