GSP continuă proiectul Fight Club. Înainte de semifinalele Euro 2024, doi jurnaliști ai Gazetei își aleg câte o favorită și prezintă argumente în favoarea ei.
Prima semifinală de la Campionatul European, Spania - Franța (marți, 22:00), îi provoacă pe Alexandru Barbu și pe Oana Dușmănescu să renunțe la clișee, la falsa diplomație și să pună pe hârtie opinii tăioase, argumentate cu tact.
În continuare, o dezbatere aprinsă, care se încheie cu o întrebare esențială: cine merge în finală, Spania sau Franța?
START | „Franța chinuie fotbalul” vs „Optimismul deșănțat, fatal Spaniei”
Alexandru Barbu: Spania în finală! Naționala condusă de Luis de la Fuente a depășit obstacolul psihologic al turneului: „sfertul” cu Germania. De-acum, nimeni n-o mai poate opri. Cel puțin, asta îmi doresc. Și am și câteva argumente solide.
În primul rând, de departe și fără dubii, jocul Spaniei a fost cel mai bun de la acest Campionat European. O să-mi spui că vor conta absențele. Cu Germania, au ieșit, pe rând, 5 titulari de pe teren: Pedri, Le Normand, Yamal, Williams, Morata. Și nu a contat - Furia Roja a eliminat țara gazdă. În al doilea rând, Franța chinuie fotbalul și nu joacă nimic. Mai mult despre penibilul galic, mai târziu.
Oana Dușmănescu: Cred că uneori avantajele psihologice se pot prăbuși după un moment-cheie, cum a fost, în cazul Spaniei, meciul cu Germania. Moralul e aritmic, nu e un traseu în permanență ascendent. În plus, nici Franța nu e vreo fetișcană vulnerabilă și nici nu tremură mental în fața ibericilor. Și forța psihică e o forță care se poate termina, la un moment dat, în loc să se mențină sau să sporească.
Chiar cred că au fost momente în meciul cu Germania care au spulberat încrederea în sine a spaniolilor și i-au făcut să devină conștienți de slăbiciunile lor – prea îi lăuda toată lumea de la începutul turneului încoace și îi credea invincibili.
Exact acest optimism deșănțat pe care s-a cățărat Spania de la începutul lui Euro 2024 s-ar putea să-i fie fatal – un fel de pom lăudat, care are toate șansele să fie jumulit până la frunze de francezi, care vin cu un lucru mult mai important în fotbal decât forța psihologică. Și mă refer la forța fizică, un atu copleșitor al Franței.
Spania - Franța (semifinalele Euro 2024) se joacă marți, de la 22:00FIGHT | „Nu v-ați săturat de Franța, zero goluri din acțiune?!” vs „Franța va fi pentru Spania ca un sâmbure în gât”
Alexandru Barbu: Numai că fotbalul nu e culturism și, acum serios, nu v-ați săturat de o națională ticsită de staruri mondiale care să folosească 3 „închizători” și care să nu fi marcat până în semifinalele Europeanului NICIUN GOL DIN ACȚIUNE?!
Considerată favorită la pariuri - pe bună dreptate -, Spania e prima națională la șuturile pe poarta adversă, 36, prima la golurile înscrise, 11, prima la cornerele obținute, 30, prima la numărul ocaziilor - aproape 100!
Franța trebuia eliminată de Portugalia, a avut noroc cu Belgia, s-a făcut de râs cu prestațiile din partidele cu Polonia și Olanda și abia a bătut Austria. Înapoi în sala de forță, la Euro ne revedem cu voi peste 4 ani!
Oana Dușmănescu: „Cocoșii galici” au crescut în joc pe parcursul turneului, în timp ce Spania a venit într-un ușor picaj. De partea lor au defensiva solidă, de care spaniolii vor avea mari probleme să treacă. Franța va fi pentru Spania ca un sâmbure în gât, iar Spania se va îneca și sufoca în organizarea enervant de metodică a echipei lui Didier Deschamps.
Pot să recunosc că Franța nu a explodat deocamdată în joc, dar cred că meciul împotriva Spaniei e momentul perfect în care acest lucru are toate șansele să se întâmple. Din multe puncte de vedere, Spania e victima perfectă – deși Franța a jucat prelungiri și lovituri de departajare în sferturile de finală, ibericii s-au consumat oarecum mai mult, au mai mulți suspendați și accidentați dintre jucătorii-cheie (Carvajal și Le Normand, de exemplu). Vor apărea în semifinale storși și vlăguiți de chef și inspirație.
DETALII-CHEIE | „Franța stă în masca unui repetent” vs „Vă topiți la mijloc”
Alexandru Barbu: Franța a crescut în joc cum crește cozonacul fără drojdie. De fapt, cine să producă fotbal la francezi? Atacul e anesteziat, inert, mai, mai că plângeți după Giroud, iar la mijloc nu există inventivitate, creație. Doar atleți, limitați tehnic, care vor capota marți seară pe Allianz Arena. O să vă zdrobim cu cvartetul Yamal - Olmo - Morata - Williams, iar defensiva va fi asigurată de Laporte, Cucurella, Simon, toți în formă.
Oana Dușmănescu: Spaniolii au toate premisele să se topească la mijlocul terenului și în banda dreaptă, unde Franța își poate înfige ghearele în adversarii din semifinale, prin Kante, Tchouameni sau Camavinga, care sunt adevărate forțe ale naturii dezlănțuite și pe lângă care spaniolii par niște domnișoare de pension.
Alexandru Barbu: Franța stă în masca unui fotbalist repetent în Germania. Sunteți dependenți de ani buni de Mbappe, un dezastru la turneul final, notat cu 2 în L'Equipe după „sfertul” câștigat pe genunchi împotriva Portugaliei.
Iar pe lângă Mbappe mai sunt Griezmann, Dembele, Kolo Muani, Thuram, Barcola. Împreună - zero goluri la Euro 2024. Veste bună. Pentru Spania. O veste proastă pentru Franța ar fi fost suspendarea lui Mbappe, posibilă numai dacă discursul lui Kylian nu viza o formațiune politică extremistă. UEFA are o problemă cu politica numai când nu-i convine culoarea.
Oana Dușmănescu: Mbappe o fi fost inexistent până acum, dar uite o veste pentru tine: Franța nu se bazează doar pe Mbappe – nici ca întreg, nici luată la bucată, pe individualități. Griezmann sau Dembele sunt și treziți din somn la miezul nopții mai buni decât oamenii din atacul Spaniei.
Un alt mic detaliu ar fi contextul politic din Hexagon – din moment ce Kylian Mbappe a vorbit la conferința de presă despre asta, e clar că alegerile au contat mult pentru atmosfera din lot. Cum extrema dreaptă nu a câștigat, vestiarul francez a răsuflat ușurat și lucrurile s-au mai detensionat și din acest punct de vedere.
Kylian Mbappe a marcat o dată la Euro, din penalty / foto: Getty ImagesAlexandru Barbu: Inevitabil, se încheie și „era Deschamps”. Un singur trofeu major cucerit în 12 ani, umilit la ultimul Campionat European de Elveția. Trop peu, Didier! E timpul pentru Zizou, poate Zidane își va propune să joace și fotbal.
Oana Dușmănescu: Vorbești de Deschamps ca de o eră care a înfipt Franța într-un zid la 200 de kilometri la oră, ceea ce nu mi se pare nici corect, nici adevărat. Da, DD e conservator, dar nu e învechit. Ceea ce unii numesc rigiditate e, de fapt, felul lui de a da continuitate lucrurilor, și așa a dus reprezentativa de la Paris până în finala World Cup 2022.
CONCLUZII | „2-0 Spania, goluri Rodri și Morata” vs „1-0 sec pentru Franța”
Alexandru Barbu: Mizez pe un 2-0 pentru Spania, goluri Rodri și Morata. Doar nu există expresia „să cazi de pe un cocoș frumos”...
Oana Dușmănescu: Așa că prevăd un 1-0, sec, dar categoric, pentru Franța, pentru că fotbalul nu trebuie să fie frumos, ci puternic.
{{text}}