Handbal

Un club legendar al Europei, aproape de faliment: „Suntem închiși, își pot căuta noi angajamente. Nu știu dacă ne înscriem în Liga Campionilor”

+22 Foto
Conducerea lui Buducnost, în timpul unei conferințe de presă / FOTO: Facebook @Buducnost

Articol de Adrian Jitea  —  marţi, 09 iulie 2024

Buducnost Podgorica, una dintre cele mai importante echipe din handbalul feminin european, este în pragul falimentului. Conducerea a confirmat informațiile apărute în presa din Muntenegru.

Buducnost e clubul unde Cristina Neagu a trăit cele mai frumoase momente ale carierei. În 2015, câștigau împreună Liga Campionilor la handbal feminin. Interul stânga tricolor a fost golgeterul competiției, cu 102 goluri.

Trupa din Podgorica a câștigat toate titlurile interne puse la bătaie de la separarea de Serbia. Nu a lipsit nici din grupele Ligii Campionilor. Are două trofee, în 2012 și 2015.

Buducnost Podgorica, aproape de faliment

Problemele financiare au apărut în urmă cu mai mulți ani. S-a încercat o reducere a bugetului, s-a mizat pe jucătoare tinere. Vara aceasta situația a scăpat de sub control. Maja Bulatovic, directorul executiv al formației, spune că obloanele ar putea fi trase în curând.

„Nu e prima dată când avem probleme, dar acum e mai grav. Falimentul e o variantă, asta e soarta care ne așteaptă. Cu 10 zile înaintea reunirii lotului ne-am pierdut sponsorul principal. Problemele sunt mari. Am încercat să reducem cheltuielile, să anulăm anumite contracte.

Jucătoarele sunt libere să își caute alte angajamente. Nu știu cum vom depăși momentul. Avem o listă de veniri, ne înțeleseserăm cu mai multe sportive. Le-am anunțat că nu mai fac parte din proiect și că, practic, clubul e închis.

Nici nu știu dacă vom participa în ediția următoare a Ligii Campionilor sau dacă ne vom înscrie în campionat. E complicat”, a precizat Maja Bulatovic, potrivit Vijesti.me.

Socotelile lui Buducnost au fost date peste cap de retragerea sponsorului principal. Cei de la Bemax nu au fost de acord cu planul autorităților locale de a deține 51% din echipă. Bemax apărea și în numele oficial al clubului, dar și pe tricouri. Pe 1 iulie 2024 a fost făcut anunțul rupturii.

Cristina Neagu, în tricoul lui Buducnost / FOTO: Imago

Profită echipele din „Liga Florilor”?

De situația din Muntenegru a profitat deja Gloria Bistrița. Reprezentanta României în Liga Campionilor a obținut semnătura rusoaicei Valeriia Kirdiasheva (24 de ani).

Buducnost a fost distribuită în grupa B a ediției 2024/2025 din Liga Campionilor. Printre adversare ar trebui să se numere și Rapid. Asta dacă muntenegrencele găsesc o sursă de finanțare în următoarele zile.

Sezonul trecut, un alt club imens al handbalului feminin a avut probleme. Vipers Kristiansand, de 3 ori câștigătoare a Ligii Campionilor, a fost salvată de la faliment de o fabrică de înghețată. Campioana Norvegiei s-a redresat și va evolua în ediția următoare a celei mai galonate competiții continentale.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.