Fotbal   •   Nationala   •   Fotbal

FRF ia în calcul să organizeze o nouă Adunare Generală, după ce Tribunalul i-a respins înscrierea modificărilor de acte constitutive și afilierea de noi membri

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a comentat situația de la Rapid. Liderul galeriei, Liviu Ungurean, a fost reținut 30 de zile sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat.

Articol de Marius Mărgărit   —  miercuri, 10 iulie 2024

Recursul în interesul legii (RIL) din noiembrie 2023 inițiat de colegiul de conducere al Curții de Apel Galați, care a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție, a consfințit că federațiile sunt obilgate să înregistreze la Tribunal orice modificare de act constitutiv, precum și privind membrii afiliați.

O situație care a pus pe jar Federația Română de Fotbal. Care, după ultima Adunare Generală extraordinară, când s-a aprobat cooptarea de noi membri, adică de fapt a cluburilor care activează în cadrul competițiilor în ultimii 10-15 ani, n-a reușit înscrierea acestor modificări.

AFC Rapid, din liga a 4-a, a acuzat că n-a primit convocarea

Demersul FRF, de înscriere a celor 278 de membri în Registrul Special al Federațiilor, a fost respins de Tribunal, iar în proces au fost acceptațe ca interveniente Progresul București (reprezentat de Tudor Iacov), AFC Rapid (Horia Manoliu), FCU Craiova (Adrian Mititelu), respectiv ACS Tenis Club Pamira (Marius Vecerdea, respinsă pentru lipsa de interes în această speță). Structuri care o acuză pe FRF de fals, uz de fals și funcționare în afara legii în ultimii 22 de ani.


Motivarea judecătoarei Lucreția Andreea Vilău a apărut destul de repede după sentință, magistratul reținând faptul că FRF nu a putut face dovada că toți membrii au și primit convocările. Clubul AFC Rapid chiar a precizat că nu a primit convocarea, aceasta ajungând la vechea adresă de contact, și nu la cea actuală.

Respingerea acțiunii a fost interpretată de intervenienți ca o dovadă clară că FRF ar fi funcționat total ilegal în ultimii 22 de ani. O situație care ar amenința acest for cu dizolvarea. Dar ar atrage și consecințe mai grave, asupra participării naționalei în preliminarii sau a cluburilor românești în competițiile continentale.

Pentru că forul de la Casa Fotbalului nu a mai înscris la tribunal nicio modificare de act constitutiv și de afiliere/dezafiliere a membrilor din 2002! Fiindcă, susțin surse federale "Până la apariția RIL, nu era clară obligativitatea înscrierii la Tribunal a acestor modificări. Există numeroase decizii ale instanțelor din ultimii ani care nu obligau FRF la înscrierea modificărilor din actul constitutiv".

În 2002, la FRF erau afiliate 80 de structuri sportive, dintre care acum mai sunt active numai 13!


Pe 4 aprilie, după apariția RIL, FRF a încercat să se alinieze deciziei ÎCCJ, convocând o adunare generală extraordinară, la care au fost invitați membrii trecuți în Registrul Special al Federațiilor din 2002. Nu s-a prezentat nimeni, iar conform Statutului, întâlnirea s-a amânat cu o zi, când, pentru a fi statutară, nu mai era nevoie de prezența a 2/3 din membri.

Au venit 13 cluburi din cele 80, iar reprezentanții acestora au fost de acord ca la următoarea adunare generală ordinară, să fie primiți noi membri, adică cluburile actuale din fotbalul românesc.

Ulterior, Adunarea Generală ordinară a avut loc la începutul lui iunie și urma ca FRF să înregistreze un număr total de 278 de membri.

Surse federale susțin că acum, după ce Tribunalul i-a respins demersul, FRF ia în calcul mai multe variante. Fie să se prezinte la un alt judecător cu concluziile adunărilor din aprilie și din iunie, fie să organizeze cât mai repede o nouă adunare generală, iar în baza acesteia să solicite iar Tribunalului să-i aprobe aflilierea noilor membri.

Marea problemă este că în ambele situații, adversarii FRF pot solicita iar blocarea în instanță a forului de la Casa Fotbalului. Și cum în acest moment FRF nu respectă RIL, oricine poate contesta dreptul de participare în competiții al unor cluburi care nu au calitatea de membri afiliați FRF. Ceea ce ar putea declanșa un adevărat haos în fotbalul românesc.

"Federația actuală nu mai poate face nimic, doar cluburile pot convoca o adunare pentru a forma o alta"

Ștefan Popescu, președintele FR Pescuit Sportiv, care a acuzat de mai mult timp că tot sportul din România funcționează ilegal, chiar dinaintea apariției RIL, a explicat că "această federație, cu această conducere, nu mai poate să organizeze nicio adunare generală, pentru că funcționează ilegal.

Cum actele lor constitutive din ultimii 22 de ani încalcă OG 26/2000, instanța trebuie să constate nulitatea absolută a FRF. Iar cluburile care îndeplinesc condițiile din lege, adică sunt asociații sau fundații de drept privat, dar nu și cele de interes public sau cele profesioniste, trebuie să convoace o adunare constitutivă prin care să reînființeze o nouă federație de fotbal.

Pentru că RIL a precizat clar: doar cluburile organizate sub forma de asociații de drept privat sau fundații pot face parte dintr-o federație. Așa este legea, alta nu există".

Mai departe, acesta a detaliat că "cluburile profesioniste nu pot intra într-o federație fiindcă sunt societăți comerciale, nu ONG-uri, cum prevede legea. Dacă se constată nulitatea actualei FRF, toate actele emise în ultimii 22 de ani sunt nule, așa că va fi nevoie ca după înființartea noii federații să fie aprobată și ramura de fotbal profesionist. Iar cluburile profesioniste se pot constitui într-o nouă Ligă Profesionistă".

Conducătorul FR Pescuit Sportiv a adăugat: "Eu aș avea soluții juridice ca toată această problemă să se rezolve legal, fără implicații internaționale și consecințe pentru fotbalul românesc, dar nu mi-a cerut nimeni părerea. Am dat deja soluția și altor federații care se află în aceeași situație de ilegalitate ca și FRF".

Deocamdată FRF a atacat cu apel decizia Tribunalului, iar cazul va fi judecat de noua instanță, primul termen urmând să aibă loc cel mai devreme în septembrie.

VIDEO. Gigi Becali, discurs nervos la adresa președintelui FRF din cauza regulei U21

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.