Opinii

Doar turcii au voie, românii nu!

Editorial Alin Buzărin

Articol de Alin Buzărin  —  miercuri, 10 iulie 2024

Mehmet Topal, antrenorul fără patalama al Petrolului, va fi „acoperit” de un bosniac. Un sos balcanic pe care FRF se pare că îl înghite fără să zică nimic

În urmă cu o lună, Marian Copilu era expediat de la Petrolul, iar Gyuszi Balint, care abia preluase echipa de câteva etape, evitând retrogradarea, era mazilit, pentru că noii acționari turci doreau să-l instaleze pe Mehmet Topal, mare fost international, component al tuturor celor trei echipe de legendă din Istanbul, fost într-o vreme și pe la Valencia.

O lună în loc de șase

Chiar în acea zi scriam aici, în GSP.ro, un text în care-mi exprimam scepticismul cu privire la finanțarea turcească, întrebându-mă dacă nu cumva într-un timp scurt (estimam, generos, intervalul la o jumătate de an) șandramaua va începe să scârțâie. Eram mult prea generos. A trecut fix o lună (10 iunie-10 iulie) și minaretul de la Ploiești stă să se năruie la următoarea blândă pală de vânt.

Dezastru turcesc

Din ce se aude, domnii acționari Serka Cetinsaya și Sertac Guven, care s-au mai învârtit vreo jumătate de an în jurul Petrolului până să se hotărască să-l preia, încă n-au investit o para chioară. Pare să se repete cazul Cortacero, cel mai recent de acest gen, pentru că țepe trase de investitori străini ”generoși” au mai existat pe meleagurile noastre.

Neplătiți, jucătorii Petrolului au refuzat să se antreneze până când Mehmet Topal, debutant absolut în meserie și dornic din cale-afară să fie A1, nu i-a liniștit un pic, umblând la propriul buzunar, probabil bine garnisit din frumoasa-i carieră de jucător. Dar mai e o problemă. Clubul are datorii și, prin urmare, o interdicție la legitimări. Dacă acestea nu vor fi achitate urgent, Mateiu, Tudorie, Ricardinho sau Keita, altfel transferuri destul de sonore, nu vor putea evolua în prima etapă, luni, contra Gloriei Buzău.

Bosniacul - paravan

Bosniacul cu licență PRO Sanjin Alagic, adus de Petrolul pe bancă, lângă Mehmet Topal

Cum Mehmet Topal n-are licență, ploieștenii s-au acoperit, aducând un bosniac cu acte în regulă, pe Sanjin Alagic, 46 de ani, fost la Velez Mostar, apoi prin lumea arabă, adică Bahrein și Kuwait, plus insolita fotbalistic Kenya, la Nairobi City Stars.

Un globe-trotter licențiat, cu ceva trecut în antrenorat, dar care, așa cum rezultă din comunicatul clubului, nu va avea răspunderea rezultatelor. De-aici înțelegem că antrenor principal va fi în continuare generosul Mehmet Topal, bosniacul jucând rolul atât de familiar nouă, românilor, de ”licență Pro închiriată”. Vezi cazurile Strizu cu Pintilii, Croitoru acoperit la Botoșani de Mișu Ciobanu și chiar, în vremuri ceva mai îndepărtate, prodigiosul Țiți Dumitriu pe post de paravan pentru junele și (pe atunci) încă nebacalaureatul Mirel Rădoi.

S-a topit brusc intransigența federală?

Dar parcă FRF ieșise impetuoasă la atac și spusese că nu va mai tolera astfel de situații. Că proprietarii care vor oferi licențe chiriașilor vor fi amendați și li se va interzice să mai profeseze pe perioade destul de lungi.

Acum avem în față un caz cât se poate de străveziu, în care e extrem de limpede că Petrolul îl aduce pe Alagic ca să-l acopere pe Metin Topal. Ce va face Federația? Se va sesiza sau va închide ochii? Va uita subit de intransigența declamată la adresa antrenorilor români? Va da o dispensă? Dacă da, de ce doar lui Mehmet Topal și nu și lui Pintilii, care măcar se duce la școală? O treabă românească în care se pare că dacă turcul plătește, are voie să facă orice.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.