Euro 2024

Rugămintea bizară a regelui Charles pentru jucătorii Angliei » Numai Nicolae Ceaușescu a mai avut o idee similară

Regele Charles III i-a felicitat pe jucătorii Angliei pentru calificarea în finala Euro 2024, cu Spania, și i-a rugat să încerce să câștige trofeul în timpul regulamentar.

Articol de Aurelian Botezatu  —  joi, 11 iulie 2024

Regele Charles III i-a felicitat pe jucătorii Angliei pentru calificarea în finala Euro 2024, cu Spania, și i-a rugat să încerce să câștige trofeul în timpul regulamentar.

Reprezentativa Angliei este în finala Euro 2024, iar Casa Regală s-a grăbit să-i felicite pe jucătorii lui Gareth Southgate după victoria în fața Olandei (2-1). În numele său și al soției, Camilla, Regele Charles III le-a transmis jucătorilor „cele mai bune urări” și „cele mai calde felicitări”. Dar nu și-a putut reține o glumă, în cel mai pur stil britanic, în perspectiva finalei cu Spania, de duminică.

Regele Charles III: „V-aș încuraja să vă asigurați victoria înainte de a fi nevoie de goluri-minune, de ultimă oră, sau alte drame”

„Eu și soția mea ne alăturăm întregii familii pentru a vă ura cele mai calde felicitări după calificarea în finala Campionatului European U.E.F.A. - și pentru a vă transmite cele mai bune urări pentru meciul de duminică.

Dar v-aș încuraja să vă asigurați victoria înainte de a fi nevoie de goluri-minune, de ultimă oră, sau alte drame, cu lovituri de departajare. Sunt sigur că stresul asupra ritmului cardiac colectiv și a tensiunii arteriale a națiunii ar fi atenuat foarte mult!”, le-a transmis Charles „supușilor”.

Anglia s-a impus mereu la limită, cu mari emoții

Aluzia regelui este evidentă. Anglia a trăit periculos la Euro 2024. În grupa C, din care a făcut parte, a debutat cu o victorie la limită în fața Serbiei (1-0), însă apoi n-a scos mai mult de-o remiză din duelurile cu Danemarca (1-1) și Slovenia (0-0).

Tensiunea a crescut și mai mult în fazele KO ale competiției. Contra Slovaciei, în „optimi”, a egalat abia în minutul 90+5 (!), iar golul victoriei l-a marcat în prelungiri (Kane/min. 91).

Harry Kane (30 de ani), atacantul celor de la Bayern Munchen, a devenit primul jucător din istoria Campionatelor Europene care înscrie 6 goluri în fazele finale ale competiției.

După prelungiri cu Slovacia, prelungiri și penalty-uri cu Elveția

Cu Elveția, în „sferturi”, a fost și mai dificil. Jucătorii lui Gareth Southgate au egalat la unu în minutul 80, dar pentru a tranșa duelul în favoarea lor, a trebuit să treacă prin calvarul prelungirilor și al loviturilor de departajare.

Și împotriva Olandei, insularii au avut emoții. Au început prin a fi conduși pe tabelă, Harry Kane a egalat dintr-un penalty discutabil, pentru ca reușita victoriei să vină în primul minut al prelungirilor dictate de arbitrul Felix Zwayer (90+1).

Nicolae Ceaușescu le-a reproșat jucătorilor de la Steaua că n-au câștigat Cupa Campionilor în 90 de minute

Ceva similar i-a trecut prin cap și lui Nicolae Ceaușescu, în 1986, când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni contra celor de la FC Barcelona, cu scorul de 2-0, după executarea loviturilor de departajare. N-a fost însă o rugăminte, ci un reproș.

Delegația învingătorilor a fost primită de Nicolae Ceaușescu pe 8 mai 1986, iar dictatorul le-a reproșat jucătorilor că n-au fost în stare să câștige trofeul în primele 90 de minute.

De ce? La mijlocul anilor '80, în nebunia cu achitarea datoriei externe a țării, lumea era ținută în beznă pentru „economii”. Faptul că transmisiunea meciului s-a prelungit cu peste 40 de minute, cât au durat prelungirile și loviturile de departajare, l-a scos din minți pe Ceaușescu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.