Euro 2024

Semifinalele golurilor improbabile! Spania și Anglia, în finala EURO după faze în care șansele de reușită erau infime

Watkins a dus-o pe Anglia în finala EURO 2024 cu un gol marcat în minutul 90+1 // FOTO: Cristi Preda (GSP)

Articol de Sergiu Alexandru  —  joi, 11 iulie 2024

Spania și Anglia sunt finalistele de la EURO 2024 # Cele două s-au impus cu scoruri identice, 2-1, cu Franța, respectiv Olanda # Ambele semifinale au și altceva în comun, pe lângă scor: goluri improbabile.

  • Spania – Anglia, finala EURO 2024, se joacă duminică, 14 iulie, la Berlin. Va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe PRO TV

Dintre cele 6 goluri macate în cele două semifinale, 4 aveau maximum 5% șanse de reușită. Peste medie sunt doar reușitele lui Kolo Muani, care a marcat pentru 1-0 în Spania – Franța, și a lui Harry Kane, care a egalat în Olanda – Anglia.

Semifinalele EURO 2024, decise de goluri improbabile

Potrivit raportului Wyscout, cele două șuturi prin care Spania a întors soarta meciului cu Franța aveau șanse infime de a intra în poarta lui Maginan. Cum au calculat experții Wyscout? Pe baza parametrului xG.

  • xG se traduce ca „Expected goals” (goluri așteptate). Adică un parametru care „alocă o anumită probabilitate fiecărui șut (în funcție de statisticile anterioare) privind posibilitatea de a înscrie din acea poziție”. Cu cât parametrul e mai mic, cu atât șansa de reușită e mai mică.

În minutul 21, puștiul Lamine Yamal a marcat un gol superb, de la 25 de metri. A șutat cu stângul, iar mingea s-a dus direct în vinclu. Șutul avea parametru xG de numai 0,02! Adică era aproape imposibil ca balonul să intre în poartă. În 98% dintre cazuri, acea fază nu se termina cu gol.

Aproape la fel de mici erau șansele și ca Dani Olmo să înscrie pentru 2-1 în minutul 25, la capătul unui acțiuni individuale. xG-ul pentru faza lui era de 0.06. În cazul lui Kolo Muani, care a deschis scorul, xG-ul era de 0,36. Adică erau 36% șanse să dea gol.

Și în Olanda – Anglia, 1-2, s-au marcat două goluri din situații care nu se anunțau periculoase. La faza din minutul 7 în care Xavi Simons a deschis scorul cu un șut din cădere, de la 18 metri. Mingea a intrat în poartă deși șansele erau mici, parametrul xG fiind de 0,03.

Iar golul lui Watkins, din minutul 90+1, care i-a trimis pe englezi în finală avea un xG de 0,05. Transformat în procente, în 95% dintre cazuri acea fază nu se finaliza cu gol marcat.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.