Un monument din sticlă a fost ridicat în memoria victimelor tragediei de la München din 6 februarie 1958, când au murit 23 de oameni, printre care și opt jucători ai lui Manchester United # Locul este încărcat de emoție, chiar și într-o după-amiază senină de vară, sunt detalii care te răscolesc ca om, în ciuda faptului că viața decurge firesc în zonă
La o răspântie în apropiere de München, în zona metropolitană, la întretăierea străzilor Rappenweg cu Empl.
Multe case construite în ultimii zeci de ani, un câmp, o tonetă în formă de căpșună care vinde fructe și mașini care creează forfotă. Este undeva la capătul vechii piste de lângă aeroportul München-Riem, la 10 kilometri est de oraș.
Manchesterplatz, așa este denumită și găsită pe hărțile online, ceea ce am vizitat și noi într-una din zilele dedicate Münchenului.
Printre altele, în capitala Bavariei a început Euro 2024, tot aici am trăit meciul memorabil cu Ucraina (3-0) și eșecul dureros cu Olanda (0-3). Lângă München s-a petrecut una dintre dramele ce au zguduit fotbalul. Și nu numai.
2020este anul în care a fost inaugurat monumentul de sticlă din Manchesterplatz
„Busby Babes” - pentru totdeauna
Un „altar” așezat pe iarbă, un loc de peregrinare pentru mii și mii de fani veniți din toată lumea, o piatră memorială, o vitrină cu fel de fel de obiecte și de materiale ce aduc aminte de tragedia de pe 6 februarie 1958.
Atunci când aeronava British European Airways 609 ce transporta echipa Manchester United de la Belgrad spre Manchester s-a prăbușit la München.
O flacără uriașă, un strigăt de durere și o mare dramă, ce nu va fi uitată niciodată.
3 tentativede decolare eșuate, din cauza condiţiilor meteorologice defavorabile, a avut aeronava ce avea să se prăbușească
Cum s-a ajuns la tragedia de la ora 3:04 p.m
„Floarea cea vestită” a lui Matt Busby, „Busby Babes” se întorceau de la Belgrad, după ce tocmai se calificaseră în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. După un meci aprig cu Steaua Roșie, scor 3-3.
Englezii visau la o mare finală europeană cu Realul lui Alfredo di Stefano, poate cea mai mare echipă a tuturor timpurilor. Iar copiii-minune ai legendarului Busby păreau un adversar gata să dărâme instituția Madridului.
Căpitanul BEA 609 era James Thain, un înfocat fan al „Diavolilor”. Avionul avea nevoie de realimentare cu combustibil, vorbim totuși de 1958, de o cursă considerată lungă, de aceea englezii au decis să aterizeze la München. A nins, viscol, frig, cadrul natural ce dă fiori în anumite momente.
„Suntem gata, hai acasă! Ne așteaptă ai noștri”, a apucat să mai spună portarul Harry Gregg, unul dintre liderii formației. Ninsoarea a fost cumplită, prima decolare a fost un eșec total. Băieții au trecut peste moment, s-au reașezat în aeronavă pentru un joc de cărți. A doua decolare - eșec.
Jucătorii, personalul și jurnaliştii se pregătesc să urce la bordul avionului din Manchester, în drum spre BelgradNu era ceva chiar ieșit din comun, dar... Jucătorii simțeau - și presimțeau - că nu e de bine. Nici n-a mai apucat Matt să-și numere puii. A treia decolare. Afară, ninsoarea s-a întețit. Avionul nu s-a înălțat suficient. O flacără uriașă l-a cuprins! S-a prăbușit în zăpada rece, dar focul nu se stinge.
Mulți sunt inconștienți, prăbușiți în nea. Harry Gregg a alergat spre aeronavă pentru a scoate o fetiță din flăcări. Și a reușit! Doar că avionul a explodat din nou și l-a aruncat undeva tare departe. O tragedie incomensurabilă. Ce s-a petrecut la ora 3:04 p.m.
23 de oameniau murit în accident, 8 dintre ei au fost jucători ai lui Manchester United
Detaliile fără suflet ale tragediei
Antrenorul Matt Busby a fost în comă. A reușit să supraviețuiască. „Mi-au murit copiii!”, a rostit atunci când a deschis ochii și a fost înștiințat de tragedie.
Alți fotbaliști au reușit să scape cu viață, dar fie n-au mai putut juca niciodată, ajungând să fie evacuați din case din cauza lipsei banilor, precum Berry şi Blancflower, fie n-au mai putut evolua la nivel de performanță, precum Scanlon și Viollet.
Totul s-a petrecut extrem de repede. Stăteam de vorbă cu pasagerul din fața mea, râdea, oarecum, de mine, pentru că aveam un accent ceva mai interesant, voia să știe de unde sunt. Apoi, ne-am zdruncinat puțin și am văzut lumina de afară. Aeronava se rupsese!
Rosemary Cheverton, una dintre stewardesele din tragedia de la München
Investigaţiile iniţiale au sugerat o eroare de pilotaj. Compania l-a concediat pe James Thain, care n-a mai pilotat niciodată. Şi nu şi-a mai revenit niciodată! Inclusiv guvernul german l-a acţionat în instanţă, dar Thain a fost găsit nevinovat, după un proces foarte lung.
Au trecut mai bine de 66 de ani de la acea flacără uriașă ce-a brăzdat ninsoarea rece și sufletul oamenilor. Dar „Busby Babes” vor trăi pentru totdeauna. În memoria oamenilor, a fanilor, a microbiștilor.
Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor şi Liam „Billy” Whelan sunt jucătorii care nu au supravieţuit tragediei. Duncan Edwards a supravieţuit prăbuşirii, însă a decedat mai târziu în spital.
3 membri ai staffului tehnic de la United, 8 jurnalişti, 2 membri ai echipajului şi alţi 2 pasageri nu au supravieţuit tragediei.
Prima pagină a ziarului Daily Mirror, după tragedia din 1958Toţi cei care am supravieţuit ne-am fi dorit să nu o facem. Am simţit că ceva nu e în regulă. Singurul lucru pe care am putut să-l fac a fost să-mi protejez capul. Îmi amintesc doar că în momentul impactului am auzit un zgomot infernal, un contact apocaliptic între metal şi metal. Apoi nu mai ştiu nimic
Sir Bobby Charlton, legenda fotbalului britanic, supraviețuitor al tragediei
Bobby Charlton a fost în avionul morții!
Pe 6 februarie 1958, Bobby Charlton, cel mai mare jucător britanic pe care l-a văzut fotbalul mondial, avea 20 de ani. Doar de doi ani făcea parte din faimoșii „Busby Babes”, tinerii teribili ai lui Matt Busby la Manchester United.
Sir Bobby Charlton vorbind cu un jurnalist în timp ce se recupera în spitalul din Munchen după accidentul aviatic, 6 februarie 1958Fără Harry Gregg, portarul nord-irlandez, Bobby Charlton ar fi sfârșit acolo, în flăcări! „Am ajuns în partea din spate a avionului și i-am găsit pe Bobby Charlton și pe Denis Viollet întinși, nemișcați. Am crezut că sunt morți. Le-am tras corpurile afară”, a povestit Harry.
A mai găsit câțiva supraviețuitori, printre ei Jackie Blanchflower și antrenorul Matt Busby. „Când am revenit, am trăit șocul vieții. Bobby și Denis erau în picioare, privind focul. Am fost atât de fericit că amândoi erau în viață!”.
Alte tragedii aviatice care au șocat lumea fotbalului
- În 1949, avionul care transporta echipa Il Grande Torino s-a prăbușit pe dealul Superga de lângă Torino, ucigând toate cele 31 de persoane de la bord, inclusiv cei 18 jucători și oficiali ai clubului, dar și jurnaliștii care însoțeau echipajul avionului. Echipa torineză se întorcea de la un meci jucat împotriva Benficăi Lisabona.
- Pe 28 noiembrie 2016, o altă cumplită tragedie aviatică lovea fotbalul mondial. 71 de pasageri, printre care numeroși jucători ai lui Chapecoense, au murit după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit în Columbia din cauza unor defecțiuni tehnice.
- În 1993, naționala Zambiei se deplasa către Senegal, pentru o partidă din preliminariile CM 1994. Aparatul de zbor a luat foc după o escală la Libreville și nu a existat niciun supraviețuitor.
- În 1960, naționala Danemarcei a avut parte de o tragedie asemănătoare: 8 membri ai echipei au dispărut pentru totdeauna după ce avionul în care se aflau a fost implicat într-un accident la decolare.
{{text}}