GSP.ro   •   GSP special   •   Health Talks

Totul despre obezitate: cum se slăbește corect, cum arată o farfurie sănătoasă + De ce multitudinea de informații despre nutriție ne face mai mult rău

Ioana Mănescu

Articol de Ionuţ Iordache   —  sâmbătă, 13 iulie 2024

EPISODUL 2. Invitata mea de astăzi a Health Talks by GSP este Ioana Mănescu, antrenor personal World Class, care are o experiență de 30 de ani în sport și este specializată în mai multe domenii, precum recuperare sportivă, tulburări, psihologie sportivă și pierdere în greutate

- Ioana, aș vrea să vorbim astăzi despre obezitate, despre impactul ei asupra sănătății și de ce ne este atât de greu să ne menținem o greutate corporală normală. Și aș dori să definim pentru început ce înseamnă obezitate și ce înseamnă obezitate morbidă.

- Obezitatea are mai multe definiții. Obezitatea înseamnă că tu ai depășit o anumită limită de greutate pentru înălțimea, vârsta și obiceiurile tale de viață. În momentul în care ai prea multă grăsime, ea pune presiune pe articulații, pune presiune pe sănătate, cam asta se întâmplă în mare cu obezitatea.

- Și obezitate morbidă?


- La obezitate morbidă vorbim deja de cifre destul de mari, trecem de suta de kilograme, care afectează foarte mult sistemul cardiovascular, apare diabetul, apar niște boli care îți amenință viața. De asta se numește obezitate morbidă.

- Știu că ne putem calcula acel indicator de masă corporală. Este acesta relevant mereu? Când ar fi bine să luăm în considerare acest indicator?

- E nevoie să definim mai întâi indicele de masă corporală, în engleză este Body Mass Index. El se calculează împărțind greutatea la pătratul înălțimii noastre și primim un număr. De obicei, dacă acest număr trece de 24,9, atunci ne ducem spre supraponderal, obezitate. Putem să avem un indice mic și asta este o problemă, dacă avem prea puțină grăsime. La femei, de exemplu, grăsimea este importantă pentru că stochează niște hormoni foarte importanți, cum ar fi estrogenul. Discuția este destul de amplă, dar responsabil de gestionarea acestui procent de grăsime trebuie să fie medicul.

INDICELE DE MASĂ CORPORALĂ


De ce sunt oamenii fascinați de măsurători

- Ce analize sau ce teste putem să facem pentru a afla care este grăsimea viscerală? Pentru că aceasta este problematică, cea care se depune pe organe.

- Grăsimea viscerală ți-o poate arăta și un cântar inteligent. Le putem folosi și acasă, le găsim peste tot de cumpărat, însă sunt și aceste cântare profesionale pe care le găsim în cabinetul medicilor sau le avem și noi în World Class. Este cântarul Tanita, care prin impedanță magnetică îți măsoară toți indicii ăștia, toate cifrele de care avem nevoie ca să facem o evaluare. Și atunci aflăm câtă grăsime avem, câtă apă avem în țesut, procentele de grăsime, de musculatură și așa mai departe.

- Cât de interesați sunt clienții tăi de aceste măsurători? Îi ajută pe termen lung aceste măsurători?

- Sunt fascinați de măsurătorile astea. În momentul în care vezi ce ai în corpul tău doar stând pe un cântar, ești fascinat, e normal. Însă cel mai important după o evaluare de genul ăsta este să și acționezi pe această evaluare. De exemplu, dacă tu ai nevoie de masă musculară, să începi să o construiești, ca după aia să vezi evoluția. În condițiile astea este OK să te evaluezi. Dacă doar facem o evaluare și în 5 minute ai uitat ce ai citit acolo, este total ineficientă pentru tine.

"Multe diete sunt prezentate într-un mod extrem"

- În ultimul timp au apărut foarte, foarte multe diete, au apărut foarte multe informații, practic suntem inundați de informații, mai ales pe internet, legate de nutriție și de ce trebuie să facem pentru a slăbi, dar cu toate astea nu se întâmplă acest lucru, nu slăbim, iar rata obezității este din ce în ce mai mare în aproape toate țările, chiar și în unele țări care nu se confruntau cu această problemă. De ce crezi că se întâmplă lucrul ăsta?

- Pentru că suntem bombardați de informații și o să-ți vorbesc cu informațiile pe care le am de la clienții mei. Sunt supraepuizați de toate informațiile astea, au ajuns să mănânce cu un grad foarte mare de vinovăție, pentru că sunt mai multe tipuri de diete prezentate într-un mod extrem, adică numai dacă ții dieta asta este în regulă pentru tine, dacă mănânci asta nu este în regulă pentru tine.

„Mesajele sunt foarte puternice și sunt la un nivel subliminal foarte bine controlat de cei care le lansează. Și atunci clientul, care nu este educat în zona asta, va deveni din ce în ce mai vulnerabil”

Ioana Mănescu, antrenor personal World Class

GALERIE FOTO. Ioana Mănescu are o experiență de 30 de ani în sport

Plus că avem de a face cu această cultură de cancelarie în nutriție și în obezitate. Avem acești termeni, vorbim aici de indice de masă corporală, de rată metabolică bazală, lucruri de care discutau doar medicii în trecut, nu erau accesibile pacienților, tocmai pentru că ei nu știu să gestioneze informațiile astea, îi bulversează și deciziile în cazul ăsta trebuie să le ia un specialist pentru tine.

- Și cum aflăm ce e bine pentru noi dacă nu ne informăm?

- Este nevoie să fii evaluat, cineva să-ți vadă analizele, să te măsoare, să aibă niște discuții cu tine, să-ți vadă comportamentul tău alimentar care s-a dezvoltat undeva în copilărie, să-ți depisteze mesajele cu care tu ai început să mănânci.

1 miliard de oamenisufereau de obezitate la nivel mondial, în anul 2020, conform Institutului Național de Sănătate Publică

VIDEO. „Oamenii au început să mănânce cu un grad mare e vinovăție”

"Bucură-te de ce mănânci"

- Îmi poți da un exemplu?

- Un copil poate să mănânce normal, dar în jurul lui să fie niște discuții destul de intense despre diete și să aibă o emisie de cortizol la fiecare masă. Totul să fie foarte stresant pentru el și în felul ăsta să se îngrașe în timp. Așa poate să ajungă un adult de 40 de ani și să nu știe de ce se îngrașă în timp ce mănâncă sănătos. El nu reușește să scadă în greutate pentru că nu și-a gestionat mesajele astea pe care și le-a dezvoltat atunci când ne formăm comportamentele alimentare.

- Dacă nu e bine să fim supuși la atâtea informații, tu ce le recomanzi clienților tăi?

- O să-ți dau un exemplu. Să spunem că sunt o femeie de 30 de ani, ușor supraponderală conform graficelor. Asta o să-mi spun în capul meu, că sunt ușor grăsuță. Iar dacă am compulsia să mănânc o prăjitură, o să mă abțin foarte tare în timpul zilei să nu mănânc prăjitura asta. O să mă și înfometez, pentru că eu am aflat că slăbesc dacă mănânc puțin. Adică dacă eu mănânc 1.200 de calorii, zic că o să slăbesc pentru că eu ard 1.300 de calorii dacă stau și nu fac nimic. Și atunci mă abțin toată ziua.

Noaptea este cel mai greu moment de dus pentru cei care au compulsie alimentară pentru că vor da năvală prin frigider, prin dulapuri și așa mai departe. Și o să mănânce prăjitura aia cu vinovăție, nu o să se bucură de ea. După ora 7 seara, metabolismul nostru se încetinește, ne pregătim de somn, deja nu mai ardem.

Nu am sfaturi pentru cei care fac lucrurile astea, decât să se bucure 100% de lucrurile pe care le mănâncă. Dacă vreau să mănânc o prăjitură, poate ar fi bine să o fac la ora 1 după-amiază, să mă bucur de ea, să mă uit la ea, să o miros, să-i văd culorile. E foarte important să fiu prezent la ce mănânc și când mănânc. Nu să stau pe telefon sau să mănânc cu vinovăție sau cu rușine.

1 din 4 oameniva trăi cu obezitate până în 2035 la nivel mondial

Sunt niște obiceiuri din astea emoționale foarte puternice în noi, greu scăpăm de ele. Dar ar fi bine să mă bucur de tot ce mănânc, tot timpul. Ăsta este primul lucru pe care trebuie să-l fac. Când o să ajung să fac asta, o să fiu în stare să țin și niște diete mai restrictive.

"Depinde dacă vreau să fiu dependent sau nu"

- Crezi că societatea modernă în care trăim ne împinge să alegem mâncarea nesănătoasă? Și mă refer aici la faptul că industria alimentară are drept scop principal să vândă cât mai multă mâncare pentru a face bani. Crezi că societatea modernă s-a dus într-o direcție greșită?

- Eu nu cred că suntem într-o direcție greșită, nici măcar cu lucrurile astea. Suntem într-un moment al umanității în care noi avem disponibile toate informațiile, toate alimentele posibile încât să ne fie bine sau să ne fie rău. Sunt vremuri excepționale din punctul ăsta de vedere.

Problema este că odată ce ajungem la perfecțiune din punct de vedere nutritiv, că despre asta vorbim acum, există și aceste efecte secundare. Va exista industria care vrea să-ți vândă de mâncare. Cum să facă asta? Să transforme mâncarea în cel mai puternic drog care există pe planetă pentru că a devenit foarte accesibilă.

Eu pot să îmi cumpăr un covrig oricând, la orice oră din zi și din noapte. Covrigul are zahăr, are sare. Sarea este bună dacă știm să o gestionăm și să o folosim ca să ne hidratăm, de exemplu. Dar are și zahăr. Zahărul este o sursă de energie și atât. Nu-mi construiește mie țesut, îmi dă plăcere. La nivelul creierului se formează plăcere, de care eu am nevoie.

Primul gust al meu, dacă am fost alăptat sau chiar și în laptele ăsta praf pe care îl beau bebelușii, este de dulce. Deci sunt obișnuit cu chestiile astea. Dar în același timp, în vreme ce unul îmi vinde mie foarte mult zahăr, mai este unul care îmi vinde niște diete foarte bune și mi le vinde sub formă de pachet pe care pot să mi-l cumpăr și să-l mănânc o zi întreagă și sunt chestii foarte sănătoase.

3 din 10 copiicu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate în România

Depinde în ce zonă vreau eu să mă uit și depinde dacă vreau să fim un om dependent sau nu. Pot să aleg să nu mai mănânc zahăr la un moment dat și asta e un drum.

"Trebuie să fim pregătiți de un sevraj"

- E așa simplu să nu mai ai acest obicei? Dacă tu ești obișnuit să mănânci mult zahăr, e atât de simplu să renunți?

- Depinde în primă fază de motivație și de gradul de disciplină pe care poți să îl manifești pe termen lung. Aia este consistența ta. La un moment dat orice om ajunge să integreze o dorință de genul ăsta, o nevoie. O faci organic. Organic nu mai mănânci zahăr.

Până acolo este un drum prin care tu ai nevoie să te cunoști. În primul rând, trebuie să știi de ce nu mai mănânci, care este motivul pentru care te-ai apucat să mănânci zahăr în copilărie. Adică e o căutare a ta personală.

Asta este o chestie care ține de zona de psihologie. În lucrul cu obezitatea lucrăm cu echipă de medici. Psiholog, psihiatru, nutriționist, chirurg, dacă este cazul. Sau poți să descoperi singur. Să ai o practică personală, o igienă personală psihologică, pentru că nutriția ține de asta.

- Ce sfat general ai putea să ne dai pentru a scăpa de această tentație de a mânca fast-food, de a mânca dulce și de a ne ține de niște obiceiuri sănătoase pe termen lung?

- În primul rând, să îți iei un antrenor personal. A doua chestie este că, odată ce am trecut de 18 ani, suntem adulți. Un adult ar trebui să-și gestioneze compulsiile, să-și regleze emoțiile și sentimentele și ar fi nevoie să se concentreze pe zona asta destul de mult. Primul pas pe care e nevoie să-l facă este să vrea. Importantă este intenția și constanța în fiecare zi. Dacă eu în fiecare zi fac o acțiune cât de mică, în aceeași direcție, la un moment dat voi obține treaba asta. Este nevoie să fiu pregătit de un sevraj, dacă este cazul să mă las chiar și de mâncare, dacă mă las de dulciuri, voi intra într-un sevraj la un moment dat. Constanța este singura magie pe care poți să o faci, nu există altceva.

"Trebuie să descoperi ce e potrivit pentru tine"

- Crezi că este simplu să introducem în viața noastră un obicei sănătos sau este complicat? Cum vezi tu lucrurile?

- Depinde tot de motivație. Obiceiul sănătos se poate transforma la un moment dat într-un viciu. Îți dau un exemplu cu dieta Keto, că este la modă și toată lumea o știe acum. Este o dietă extraordinară din punctul de vedere al multor afecțiuni, multor boli, Alzheimer, ADHD. Sunt rezultate, sunt studii, în sensul ăsta, nu vreau să vorbesc despre studii, că le știe toată lumea, sunt pe internet. Odată ce eu mă apuc de Keto și fac chestia asta la un mod extrem, în primă fază s-ar putea să mi se facă greață, s-ar putea să fac pietre la rinichi, pentru că sunt diete hiperproteice și eu nu pot să le gestionez.

Deci și dieta asta poate să-ți facă rău. Orice pe lumea asta poate să-ți facă rău, atât timp cât este într-o cantitate foarte mare și nu este potrivit pentru tine. Este nevoie să depistezi ce e potrivit pentru tine și asta o poți face împreună cu un specialist.

Este nevoie să fii evaluat dacă tu într-adevăr ai o problemă și într-adevăr vrei să-ți rezolvi problemele prin nutriție.

- Deci, în primul rând, înainte să te apuci să mănânci sănătos și să te duci la sală, să-ți pui niște întrebări pe ce cale ai putea să o apuci?

- Da, e foarte important să faci alegerile bune. De exemplu, roșia este un aliment sănătos, dar pentru unii s-ar putea să nu fie un aliment sănătos, să fie un aliment care le provoacă alergie. Este nevoie să știi ce este potrivit pentru tine. Vrei să ții dieta asta? Este nevoie să știi dacă asta este potrivită pentru tine.

"Caută specialistul de care ai tu nevoie"

- Cum știm? Care ar fi primul pas pe care să-l facem atunci când vrem să ne îmbunătățim starea de sănătate?

- Primul pas este să mergi la medicul de familie. Este o persoană foarte importantă în viața ta. Este bine să-ți găsești un medic de familie care să fie priceput și cu siguranță o să-l găsești. Medicii de familie te trimit mai departe către specializările de care ai tu nevoie. Poate este nevoie de nutriționist, poate este nevoie de psiholog în primă fază pentru că tu nu poți să dai rezultate la nutriționist. Poate că în urma analizelor de sânge, cortizolul tău este foarte mare și indiferent cât te străduiești tu să slăbești, îți va fi extrem de dificil și atunci te duci la endocrinolog.

- Apoi?

- Apoi te poate ajuta un antrenor personal. În ultima vreme am observat că foarte mulți antrenori personali s-au specializat din ce în ce mai mult și au din ce în ce mai multe certificări.

60% dintre românisunt supraponderali, arată un raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022

- În ce situație nu te poate ajuta un antrenor personal sau un nutriționist?

- Atunci când te axezi doar pe nutriție sau doar pe exerciții fizice. Psihologia contează foarte mult aici. Dacă tu ai niște probleme mentale sau niște tulburări emoționale și mănânci emoțional, atunci un antrenor personal nu te ajută foarte mult dacă el se axează doar pe exerciții fizice.

VIDEO. De ce e important să mergem la medic înainte să ținem dietă

- Ce e de făcut atunci?

- Să cauți un antrenor personal specializat pe ce ai tu nevoie. De exemplu, în obezitate. Lucrul cu obezitatea este destul de complicat tocmai din cauza acestui factor emoțional. Să lucrezi cu obezitatea este nevoie de constanță din partea ta ca antrenor și de disponibilitate. Este nevoie să ții legătura cu persoana respectivă zilnic, să vorbești cu ea, este nevoie să gestionezi relațiile de codependență, pentru că un client cu obezitate s-ar putea să dezvolte o relație de codependență, s-ar putea să transfere asupra ta foarte mult din furia lui, din nereușitele lui și e nevoie să gestionezi relația asta pe termen lung.

Termen lung înseamnă de la un an până la cinci, pentru că odată ce ai scăzut în greutate, scăzutul ăsta în greutate e nevoie să fie făcut pe termen lung și ușor, altfel oamenii revin la greutatea de la care au plecat.

"E important să nu simți că ții o dietă"

- De ce se întâmplă acest lucru atunci când slăbim? Cred că cei mai mulți dintre cei care slăbesc pun din nou aceleași kilograme sau chiar și mai multe.

- E efectul de yo-yo. Slăbitul a fost făcut foarte rapid sau slăbitul tău a fost dependent de o dietă prescrisă de cineva. Sau ai ținut diete restrictive foarte puternice, care ți-au atacat foarte puternic metabolismul, șocuri din astea metabolice, vei lua în greutate de două ori mai mult decât ai slăbit. Se întâmplă asta foarte des.

E nevoie să începi să slăbești foarte ușor și să nu simți că ții o dietă, ci că ai un ritm de viață și că ai un stil de viață care se va menține toată viața. E foarte ușor să dai jos 10 kg, este mai complicat să te menții. Dar dacă ai făcut organic chestia asta, fără să te gândești la numărul de calorii, atunci apar rezultate pe termen lung. Doar sportivii ar trebui să-și calculeze caloriile, nu un om normal.

- De ce?

- Pentru că mintea lui va calcula caloriile astea în merdenele, ca să dau un exemplu haios. Ne vom gândi câte merdenele pot mânca astăzi să ajung la 1.200 de calorii, dar fără să știm că nu putem să construim o masă musculară cu merdenele sau cu acadele.

- Și atunci ce le recomanzi pe parte de nutriție clienților tăi? Cum decurge relația ta cu clienții din acest punct de vedere?

- Este această evaluare de care ți-am spus la început, cântarul este destul de important la evaluare. Încerc să văd care sunt obiceiurile sale, încerc să nu-i schimb viața și sunt pregătită să lucrez cu cea mai proastă versiune a lui. Nu mă interesează să descopăr cea mai bună versiune a lui, ci să descopăr cea mai proastă versiune a clientului și să lucrez cu ea.

De obicei, după 21 de zile, când se creează niște noi căi neuronale, niște noi obiceiuri, apar comportamentele astea de rezistență. Clientul începe să se revolte și îmi spune că a băut seara, s-a trezit târziu și a mâncat și o prăjitură, de exemplu. A făcut asta o seară, două. Asta este rezistența pe care o dă succesul în sine. Atunci ținem legătura, vedem ce se întâmplă, dar eu nu pot să-i scot din prima prăjiturile, nu pot să-i scot din prima shaorma dacă o mănâncă, pentru că o să pierd relația cu el destul de rapid.

Și atunci încerc să-i explic cum ar putea să-și împartă shaorma aia și, încet-încet, apar informații bune pentru el, să ajungă să-și formeze niște farfurii sănătoase.

Astea, din punctul meu de vedere, se formează în șase luni. El singur descoperă. El știe organic câte calorii are pe farfurie fără să și le calculeze.

Testul de disciplină

- Poți să îmi dai un exemplu de farfurie sănătoasă?

- Îți dau exemplul meu. Lucrez destul de mult cu corpul meu la sală, așa că eu nu mai pot să mă mint cu o merdenea pentru că nu mă hrănește și voi fi foarte obosită. O să aleg ca pe farfuria mea să fie o proteină, să fie un carbohidrat complex, să fie niște grăsime, adică niște legume, o bucată de carne și știu că aia m-a hrănit pe mine în ziua aia.

Deci îți vorbesc de cazul meu. Unul poate nu are voie să mănânce carne și trebuie să fiu foarte atentă la chestia asta, așa că trebuie să găsesc proteine care vin din zona vegetală. Și poate mă consult și cu un coleg care este specializat în asta, adică nu fac de capul meu. Tot timpul caut în funcție de cazul pe care îl am, că nu pot să le știu pe toate.

- Cum reușești să îl convingi pe un om că are nevoie de 6 luni pentru a slăbi? Cei mai mulți dintre noi vrem rezultate imediate.

- De obicei, la mine ajung oamenii care au trecut de vreo 3 straturi de yo-yo. Au slăbit, s-au îngrășat, au slăbit, s-au îngrășat iar, au încercat toate dietele, inclusiv alea cu sucuri, detoxifieri, integrarea în absolut, deschiderea tuturor chakrelor și închiderea lor.

Și ei vin cu o disciplină deja. Am un test pe care îl fac cu ei, dacă vine un om care vrea să slăbească, îi sugerez să facă asta singur timp de o lună, doar mergând pe jos și să nu mănânce după 7 seara. Așa știu că va fi destul de motivat încât să lucrăm împreună, pentru că altfel nu are rost să ne pierdem timpul.

Am și cazuri care vin la evaluare cu foarte multe informații. Sunt autodiagnosticați, știu totul despre ei. Eu văd, de fapt, că sunt foarte singuri și că vor să vorbească cu mine. Și le spun că dacă vor să-i ajut și așa, e OK. Dar ei sunt foarte singuri, de fapt. Depinde de fiecare.

"Iau binele din viața lor și lucrez cu el"

- Sunt foarte multe persoane care vor să slăbească mai degrabă ca să arate bine, nu neapărat ca să fie sănătoase. Cum reușești tu să le transmiti oamenilor că nu este sănătos acest mod de viață sau această mentalitate de a slăbi foarte repede sau de a afla de un aliment minune care nu există?

- Eu nu le spun ce nu se poate, le spun ce se poate în cazul lor. Nu vorbesc despre ce nu e bine cu viața lor, ci despre ce este bine. Iau binele din viața lor și lucrez cu el.

Important este să ai o motivație în prima fază când vii. Discuția pe care o ai cu mine este despre ceea ce poți tu să faci și ceea ce poți să obții. Iar dacă omul vede că poate să obțină puținul ăla, este incredibil pentru el.

- Ce se întâmplă cu oamenii care nu-și găsesc această motivație? Cum ai putea lucra cu ei să-și găsească în primul rând o motivație?

- Nu știu pentru că oamenii ăia nu au ajuns la mine. Oamenii cu motivație ajung la mine. Este un grăunte de motivație și pe el îl dezvoltăm. Dacă îl văd că există acolo, este foarte important. Se dezvoltă de la zi la zi. Este o sămânță care se dezvoltă în timp până devine disciplină.

Dar disciplină spus într-un mod foarte tandru, dacă vrei. Este această constanță de fiecare zi care se poate transforma într-o constanță pe viață. Pentru că a mânca prost înseamnă la un moment dat niște afecțiuni destul de rele, iar obezitatea nu este o chestie cu care ne jucăm, ea într-adevăr dezvoltă niște afecțiuni destul de tragice în timp.

VIDEO. „Obezitatea nu este o chestie cu care să ne jucăm”

"Este vitală nevoia de comunitate"

- Ai spus un lucru interesant mai devreme, că mulți oameni care vin la tine se simt, de fapt, singuri. Deși suntem conectați prin rețele de socializare între noi și avem nu știu câți prieteni pe social media, în viața reală suntem singuri și debusolați de cele mai multe ori. Ți se întâmplă să le recomanzi oamenilor cu care lucrezi și alte resurse suplimentare, cum ar fi grupuri de suport? Îi ajută pe oameni?

- Nevoia de comunitate este reală și este o chestie vitală din punctul meu de vedere. E nevoie să confirmăm cu un psiholog dacă așa este, dar din punctul meu de vedere este vitală nevoia de comunitate. În momentul în care eu vorbesc cu tine la telefon sau vorbim pe telefon, prin mesaje, eu nu am același contact cum îl am cu tine acum, mă uit în ochii tăi. Între noi se face o transmisie de informație foarte importantă și semnificativă pentru mine. Nu am simțit asta când vorbeam cu tine la telefon, de exemplu. Și atunci eu creez comunități cu clienții mei, au început să se cunoască între ei.

- Vezi rezultate mai bune?

- Îți dau un exemplu. Într-o zi nu am putut merge la sală, dar două cliente de-alea mele au vrut neapărat să lucreze și le-am pus în contact. S-au dus împreună la sală, au lucrat împreună, s-au distrat și mi-au trimis poze.

Este foarte frumos că se întâmplă lucrurile astea, adică se creează aceste comunități, au început să se cunoască toate între ele. Și dau rezultate mult mai bune, sunt mai bucuroase că vin la sală, au alt tip de motivație, o motivație socială.

Este foarte important să ne vedem față în față, adică eu pot să-ți predau ție online, am făcut asta, mulți dintre colegii mei au făcut asta și pot să spună că nu sunt aceleași rezultate.

"Menținere înseamnă a trăi normal"

- Mă gândesc că atunci când faci parte dintr-o comunitate îți dai seama că nu doar tu ai problema aia și nu mai pui atâta presiune pe tine, te gândești că nu e doar vina ta, nu e doar problema ta.

- Așa e. Singurătatea vine cu multă rușine și cu multă vinovăție și cu o conversație constantă în capul nostru care ruminează mereu. Am avut o clasă cu 15 persoane și am început să vorbim despre niște probleme, a vorbit fiecare în timp ce făceam exerciții.

Clasa s-a terminat cu un exercițiu de meditație la care s-a plâns de emoție și pentru faptul că și-au spus problemele și că au văzut că mai este cineva ca ei, care are exact aceleași probleme și aceleași reușite.

- Ce are de făcut o persoană care a reușit să slăbească și apoi să se mențină?

- În procesul de slăbire se întâmplă un fenomen care se dezvoltă mult în intimitatea omului. A mânca în sine este un obicei destul de intim. Tu te joci atunci când începi să slăbești cu niște chestii foarte intime și intri într-o stare de alertă. Corpul când începe să slăbească, nu numai că slăbește, unora le cade părul, le cade pielea.

Trebuie să înțelegem că alimentația de slăbit și cantitatea ei nu este aceeași cu alimentația de menținere. Este foarte greu să renunțăm la alimentația de slăbit odată ce am slăbit, pentru că noi am slăbit cu frică, cu grijă. Este o chestie ca la pușcărie, în fiecare zi câte un bețișor pe perete.

E un proces destul de greu, care te duce către libertate, dar tu, de fapt, dacă nu ai scăpat din pușcăria asta pe care ai dezvoltat-o în capul tău odată cu procesul de slăbire, nu o să ajungi să te bucuri de menținere. Menținere înseamnă a trăi normal. Iar menținerea după obezitate se va numi menținere toată viața.

"Fă-o cu iubire, nu cu frică!"

- Am citit o chestie interesantă despre cum creierul nostru intră în panică atunci când începem să slăbim, are impresia că nu mai avem suficientă hrană. Iar pentru a ne ține în viață va transmite mesaje ca organismul nostru să stocheze grăsimea și să renunțe la mușchi, pentru că mușchii necesită foarte multă energie. Ce putem face în situația asta?

- În primul rând, oprind toată conversația asta din capul nostru. Iar singurul răspuns este prin iubire. Majoritatea oamenilor care vor să slăbească sunt obișnuiți cu frica, ei trăiesc în frică și se pedepsesc mult. Și atunci, pe termen lung, este nevoie să faci chestia asta cu iubire față de tine. Nu o să spun ce înseamnă iubirea ca sentiment pentru fiecare.

Doar o să vorbesc de iubire ca acțiune. Pentru că iubirea este o acțiune, când vine vorba de slăbit sau de pus mușchi sau de... Este o acțiune consistentă pe care o faci în fiecare zi, nedepășindu-ți limitele, neintrând într-un autoabuz.

Poți să îți transmiți niște mesaje potrivite pentru tine în fiecare zi. Știu să mănânc corect pentru mine. Știu să am grijă de mine. Sunt în siguranță. Atunci pleacă niște hormoni din mine și prin mine care sunt total benefici pentru procesul meu de slăbire sau de menținere, pe termen lung.

- Cred că acesta ar putea fi mesajul emisiunii, să facem totul cu iubire și să nu mai facem din frică! Fie că vorbim de mâncare sau de sport.

- E foarte important, dar mulți or să spună că ei nu știu ce înseamnă iubire.

Și de asta vorbeam că, în primă fază, iubirea este o acțiune. Dacă nu știi cum se simte, este o acțiune să deschizi ochii dimineața, să-ți pui un cuvânt frumos în capul tău, în loc să îți transmiți iar mesaje negative, că trebuie să te înfometezi, că ești grasă etc.

VIDEO. Emisiunea integrală cu Ioana Mănescu

- Sunt foarte mulți oameni care nu știu ce înseamnă iubirea pentru că nu au avut parte de ea.

- O află atât timp cât dezvoltă acțiuni propice. Găsesc pe internet cu siguranță acțiuni pentru iubirea de sine. Poate să fie să mă spăl pe dinți, să mă spăl pe față, să mă pieptăn, să mă duc la dentist, să mă îmbrac frumos etc. A exista. Astea sunt acțiunile pe care le fac pentru mine în fiecare zi.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.