Euro 2024

Bolnav în fază terminală, Sven-Goran Eriksson a avut un discurs emoționant, înainte de Spania - Anglia: „Haide Gareth! Fă ce nu am putut noi!”

Articol de Cezar Titor  —  sâmbătă, 13 iulie 2024

Sven-Goran Eriksson (76 ani), fost selecționer al Angliei, diagnosticat cu cancer pancreatic incurabil, a avut un discurs emoționant la adresa primei reprezentative a Angliei, dar și a lui Gareth Southgate.

Acesta este de părere că, în cazul în care Anglia va triumfa mâine la Berlin, Southgate l-ar depăși pe Sir Alf Ramsey, „arhitectul” succesului „The Three Lions” de la Campionatul Mondial din 1966, organizat chiar în fieful britanicilor.

Sven-Goran Eriksson: „Southgate este cel mai aproape de a reuși”

„Gareth Southgate a învățat din greșelile pe care le-am făcut noi, gestionând blocajul mental al loviturilor de departajare, în particular, mergând mai departe decât oricare alt fost selecționer. El, jucătorii, dar și întreaga națiune trebuie să știe că Anglia poate câștiga.

Dacă crezi în ceva, se poate întâmpla, iar asta include o victorie cu Spania în finală. Job-ul selecționerului Angliei vine la pachet cu o presiune frumoasă. Am simțit și eu asta, la fel ca Sir Bobby Robson. Toți cei 13 manageri care au venit după Sir Alf au simțit-o. Nimeni nu a reușit, însă Southgate este cel mai aproape”, a declarat tehnicianul suedez, potrivit The Sun.

„Svennis” are în CV formații precum Roma, Fiorentina, Benfica, Sampdoria, Manchester City, Lazio sau Leicester. A fost selecționerul „The Three Lions” între 12 ianuarie 2001 și 31 iulie 2006, înlocuindu-l pe Kevin Keegan. Acesta nu a reușit să câștige vreun trofeu major la cârma selecționatei britanice, lucrul pe care și-l dorește pentru Gareth Southgate.

La Campionatul Mondial din 2002, Anglia a fost învinsă în „sferturi” de o super-echipă a Braziliei, care a și câștigat turneul, apoi Portugalia s-a transformat într-o veritabilă „bestia nera” pentru britanici, eliminându-i pe aceștia atât în sferturile Euro 2004, cât și în cele de la Mondialul din 2006, de fiecare dată la loviturile de departajare.

La începutul lui 2024, Eriksson a dezvăluit că a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în faza terminală, doctorii oferindu-i „în cel mai bun caz, încă un an de trăit”.

„Ajungând în semifinala Mondialului din 2018, sferturile din 2022, dar și în finale consecutive de Campionat European, Gareth este, cu siguranță, cel mai bun antrenor de la Sir Alf încoace. O victorie în Berlin și ar fi considerat inclusiv peste acesta.

Anglia arată foarte bine, au ajuns aici fiind echipa mai bună. Cu Spania, trebuie să joace timp de 90 minute cum au făcut-o în prima repriză cu Olanda”, a mai spus acesta.

Chiar dacă nu m-am simțit bine în ultima săptămână, voi urmări partida de acasă. Mi-ar plăcea să văd Anglia câștigând, la fel cum ar face-o toți antrenorii care au încercat și eșuat să câștige un trofeu din 1966 încoace. Haide, Gareth! Fă ce nu am putut noi!

- Sven-Goran Eriksson, fost selecționer Anglia

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.