Stiri extrasport

Care sunt cele două mari conspirații privind tentativa de asasinare a lui Donald Trump: "Au venit ordinele"

+15 Foto
Donald Trump, escortat de Serviciile Secrete de pe scena din Pennsylvania. Sursă foto: Imago

Articol de Mitică Docan  —  Sunday, 14 July 2024

Donald Trump (78 ani), candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, a fost ținta unui asasinat în timpul unui discurs electoral pe care îl ținea în Butler, Pennsylvania. Glonțul l-a lovit în ureche pe Trump. Imediat după incident, acesta s-a ridicat de la pământ și a ridicat pumnul sfidător # Imediat, au început să apară teoriile conspirației.

Matthew Crooks, un tânăr în vârstă de 20 ani, înregistrat ca votant republican, a fost trăgătorul din tentativa de asasinare a celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a fost ucis de serviciile secrete americane.

Primele teorii ale conspirației

„Am fost împușcat, iar glonțul mi-a perforat partea superioară a urechii drepte. Am știut imediat că este ceva în neregulă. Am auzit un șuierat, împușcături, apoi am simțit glontul care mi-a pătruns pielea. Este incredibil că un asemenea act poate avea loc în țara noastră”, a fost prima reacție a omului de afaceri, postată pe rețeaua de socializare „Truth”.

După această tentativă, au apărut mai multe teorii ale conspirației în spațiul public.

GALERIE FOTO. Donald Trump, victimă a unei tentative de asasinat în Pennsylvania

Unele relatări de la stânga spectrului politic au susținut imediat că împușcătura a fost o operațiune „falsa” comisă, de fapt, de susținătorii lui Trump. De partea cealalta, unii din extrema dreaptă l-au acuzat pe președintele Biden că a ordonat un atac împotriva unui rival politic.

La câteva minute după ce au fost trase focurile de armă, azi-noapte, influenceri de dreapta de pe rețelele de socializare și unii aleși republicani au început să insinueze că personalități puternice sunt responsabile, direct sau indirect, pentru tentativa de asasinat.

Deputatul Mike Collins (republican din Georgia) a postat pe X că „Joe Biden a trimis ordinele”, strângând peste 4 milioane de vizualizări, iar mai târziu a cerut ca Biden să fie acuzat de „incitare la un asasinat”.

Senatorul republican Tim Scott, pe care Trump l-a menționat ca un posibil candidat pentru postul de vicepresedinte la republicani, a spus că tentativa a fost „susținută și încurajată de stânga radicală și mass-media corporativă”, notează Washington Post.

Nicole Shanahan, apropiata de candidatul Robert F. Kennedy Jr., a acuzat „Partida democrata și mass-media moștenire” pentru incitarea la isterie, ceea ce, a scris ea, a dus la violență. Iar deputata Marjorie Taylor Greene, una dintre cele mai conspirationiste voci din SUA, a scris pe X că democrații „au vrut ca Trump să plece de ani de zile și sunt pregătiți să facă orice pentru ca acest lucru să se întâmple”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.