Jocurile Olimpice

Cine va fi cel mai rapid om din lume la Paris? De la Oblique Seville la americanul Fred Kerley, iată favoriții sprint 100 de metri! » Seriile din semifinale + când e marea finală

Noah Lyles cu steagul american FOTO Imago Images

Articol de Oana Dușmănescu  —  sâmbătă, 03 august 2024

Pe 4 august, ora 22:50, Parisul va găzdui încă o finală olimpică masculină de 100 metri. Unul dintre alergătorii celei mai scurte curse olimpice își va trece numele lângă marii campioni Jesse Owens, Carl Lewis, Maurice Greene sau Usain Bolt.

Specialiștii spun că e o finală deschisă, cu mai multe nume care pot înhăța titlul probei-regine a atletismului. Asta și pentru că după retragerea jamaicanului Bolt, care încă deține recordurile mondiale la 100 și 200 metri, niciun sportiv nu a mai luat fața concurenței atât de categoric cum făcea acesta.

La ultimele patru ediții ale Campionatelor Mondiale și la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2021), câștigătorii probei au fost mereu alții și alții, nelăsând speranța unui fenomen repetabil.

Poate în afara lui Noah Lyles (27 de ani, SUA), care a intrat în istoria sprintului în 2023, la Campionatele Mondiale de la Budapesta, de unde a plecat acasă cu medaliile de aur la 100m, 200m și ștafetă 4x100m (alături de colegii săi Christian Coleman, Fred Kerley și Brandon Carnes).

Triplul său triumf, unul nemaivăzut de la același Usain Bolt încoace, este promisiunea fermă pentru Jocurile Olimpice de la Paris și reflecția potențialului atletului de a stabili noi recorduri.

Lyles și-a verbalizat visul suprem - acela de a câștiga patru medalii de aur la Paris (100m, 200m, 4x100m și 4x400m) - performanță neatinsă de niciun atlet din 1984, din timpul Olimpiadei de la Los Angeles. Atunci Carl Lewis cucerea tot patru medalii supreme (100m, 200m, 4x100m și săritură în lungime).

Noah Lyles - vorbăreț, relaxat, pasionat de modă

Pe Lyles, partenerii de antrenament îl descriu drept un tip care își revine repede după perioade obositoare. O vedetă care nu e vedetă, ci mai degrabă un tânăr prietenos, vorbăreț, care poate vorbi în câteva minute despre pasiunea sa pentru anime, trecând prin modă și ajungând la discuții despre mâncare sau telefoane mobile.

Lyles este deja un star incontestabil - apare în reclame pentru Adidas, Visa sau NBC. Are trunchiul acoperit de tatuaje și îi plac ținutele extravagante, pe care le folosește inclusiv la competiții, înainte de a intra pe pista de alergare.

Din punct de vedere fizic, e mai puternic decât în 2021, când a cucerit medalia de bronz la JO de la Tokyo, la 200 de metri - o dezamăgire, așa cum o caracteriza Lyles însuși.

Noah Lyles a avut o cădere psihică în timpul pandemiei

Și psihic e mai adunat, spune că nu-l mai toruturează demonii cu care a avut de-a face la Olimpiada din timpul pandemiei de Covid-19 - Lyle își pierduse scânteia, îngropată în restricții și sub revolta exprimată prin protestele Black Lives Matter.

„Acum alerg din tot sufletul. Alerg cu pasiune, cu zâmbetul pe buze. Fac din orice cursă un lucru de care mă bucur profund”, a declarat Lyles pentru revista Time, care l-a și pus pe coperta ediției sale din iulie.

Coperta revistei Time (16 iulie 2024), cu Noah Lyles

„Sunt, pur și simplu, fericit. Îmi place la nebunie ceea ce fac. Și asta mă transformă într-un tip periculos”, a adăugat Lyles.

Lyles nu a fost dintotdeauna un om fericit. Dimpotrivă - în copilărie suferea de astm și părinții lui, ambii foști atleți, nu-i puteau cumpăra nici măcar jucării de pluș, pentru că acestea strângeau mult praf. Și asta îi puteau înrăutăți oricând starea.

Bullying și dificultăți de învățare pentru Noah Lyles

Apoi, ajuns la școală, s-a confruntat cu bullying-ul, mai ales din partea fetelor. Din cauza tonelor de medicamente pe care luase pentru tratatea astmului, dinții i se decoloraseră și erau cauza batjocurii la care era supus din partea colegilor.

Lyles a fost diagnosticat cu ADD și dislexie, tulburări care au făcut ca școala să fie aproape un chin pentru el. A început să alerge la 11 ani și, după ce trecuse prin desen și design vestimentar, Noah și-a dat seama că aici e locul lui.

Acum, cu un record personal de 9,83 secunde, merge cu prima șansă de a lua aurul olimpic la Paris. Dar are concurență solidă.

Seville sau Thompson - se sparge ghinionul pentru Jamaica?

Cum rivalitatea dintre SUA și Jamaica nu se va stinge niciodată, din insule vine Oblique Seville. Seville se pare că trăiește blestemul pe care l-a lăsat în urma sa Usain Bolt, care parcă a pârjomit câmpurile și a otrăvit fântânile.

După Bolt, niciun atlet jamaican nu a mai luat medalie la Mondiale sau la Olimpiadă, dar Oblique (23 de ani) are șansa de a opri pasa neagră.

Oblique Seville (Jamaica), alături de Fred Kerley (SUA), la CM de la Budapesta, 2023 Foto: Imago Images

Oblique Seville a încheiat pe locul 4 cursa de 100 de metri la ultimele două Campionate Mondiale de atletism și în iunie a stabilit cel mai bun record personal al său - 9,82 secunde, cu o sutime mai rapid decât Lyles.

Antrenat de Glen Mills, omul care l-a pregătit și pe marele Usain Bolt, Seville este unul dintre marile talente ale Jamaicăi. Care ar trebui să se teamă însă de coepchiperul său, Kishane Thompson, care are tot 23 de ani și care, la selecția națională, l-a bătut pe Seville la „sută”, unde a oprit cronometrul la 9,77 secunde.

Thompson a avut câteva accidentri urâte în trecute, dar acum pare sănătos și într-o formă fantastică. El sau Seville, care va fi următorul Bolt? E întrebarea, poate nedreaptă care așteaptă răspuns la Jocurile Olimpice de la Paris, care încep pe 26 iulie.

Statele Unite plusează însă și îl aruncă în luptă pe Fred Kerley, fost campion mondial

Cu un fizic de invidiat (1,92 metri înălțime, 90 de kilograme), campionul mondial din 2022 are un personal best de 9,76 secunde la suta de metri și performanțe deloc neglijabile la 400 și 200 metri.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, Kerley a obținut medalia de argint și e simplu de imaginat că ar vrea să preschimbe metalul de atunci într-unul mai prețios.

Sezonul actual nu a fost printre cele mai bune pentru Kerley, care mai mult a lipsit de la concursuri, dar faptul că s-a calificat la Olimpiadă spune multe despre faptul că texanul va plonja cu capul înainte în jocul surprizelor care poate fi uneori cursa olimpică de 100 de metri.

Pe lista celor care nu vor să-l lase pe Noah Lyles să urce pe prima treaptă a podiumului olimpic de la Paris se află și italianul Marcell Jacobs.

Jacobs este deținătorul titlului olimpic la 100 de metri. Înaintea acelei cursei, care i-a permis să-și înscrie numele printre câștigătorii selecți ai probei supreme de la Olimpiadă, italianul cu origini americane nu izbutise nicio alergare în care să scoată sub 10 secunde.

Totuși, Jacobs are mari probleme recurente la nervul sciatic și nu a ajuns în finala CM nici în 2022, nici un an mai târziu.

Italianul în vârstă de 29 de ani a câștigat totuși cursa de 100 de metri de la Campionatele Europene de la Roma, de anul acesta și a reușit un 9,92 secunde la o reuniune atletică din Finlanda, chiar în luna iunie.

Nici Africa nu trebuie uitată - Letsile Tebogo este o reală primejdie pentru Lyles

Letsile Tebogo (Botswana) a vrut mai întâi să-și facă intrarea în lumea sportului ca fotbalist, nicidecum ca sprinter.

Letsile Tebogo (Botswana) Foto: Imago Images

În vârstă de 21 de ani, Tebogo a stabilit în 2022 recordul său mondial la U-20 - 9,91 secunde, fiind totodată primul atlet din Botswana care încheie o cursă de 100 de metri în mai puțin de 10 secunde.

Alergătorul african a cucerit anul trecut argintul la Campionatele Mondiale de la Budapesta, în spatele marelui favorit Noah Lyles, dar și bronzul la 200 de metri din cadrul aceleiași competiții.

Atletul din Botswana și-a pierdut mama în luna mai a acestui an, în urma unei suferințe de scurtă durată, venită din senin. „Tot ce fac acum, fac pentru ea”, spunea tânărul atlet după victoria obținută în etapa de Diamond League de la Monaco.

Mulți specialiști îl consideră pe Tebogo mare rival al lui Noah Lyles, atît la proba de 100 de metri, cât și cea de 200 de metri. Ar fi primul campion olimpic la sprint oferit lumii de statul din sudul Africii.

Semifinalele probei de 100 m masculin sunt programate duminică, 4 august, de la ora 21:05. Primii doi din fiecare serie semifinală și următori doi atleți care realizează cei mai buni timpi merg în finala care are loc tot duminică (ora 22:50).

Iată cum arată cele 3 serii din semifinale:

Semifinala 1
Semifinala 2
Semifinala 3
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.