Liga 1

Adrian Mutu semnalează o mare problemă a fotbalului românesc: „Ăștia se lasă de fotbal” + Dă 2 echipe mari din Liga 1 ca exemplu pozitiv

Adrian Mutu s-a înțeles cu CFR Cluj, urmează să fie prezentat oficial / Sursă foto: Imago Images

Articol de Liviu Manolache, Alexandru Tomuțiu  —  miercuri, 17 iulie 2024

Adrian Mutu (45 de ani), cel mai bun marcator din istoria naționalei, alături de Gică Hagi, a vorbit despre ceea ce vede drept una dintre cele mai mari probleme din fotbalul românesc.

În opinia lui Adrian Mutu, majoritatea jucătorilor străini care ajung în Superliga nu au valoarea necesară pentru a aduce un plus în fotbalul nostru, iar titularizarea acestora împiedică dezvoltarea tinerilor fotbaliști autohtoni.

„Briliantul” subliniază și două excepții, FCSB și Farul, campioanele ultimelor două sezoane de Superliga care s-au bazat în principal pe jucători români.

Adrian Mutu: „Aducem acum tot felul de jucători de care nu a auzit nimeni și nu dăm șansă la un copil de 19 ani”

80 la sută din jucătorii străini din România se lasă de fotbal după. Nu au fost acceptați pe nicăieri. Aducem doar ca să aducem. Pentru că nu costă nimic, pentru că vin la 2000 de euro salariu, pentru că vin și pot să-i controlezi mai bine.

După 3-4 ani încep să vorbească. Acum vin jucători de culoare, africani în general, echipa care a câștigat, FCSB, are cei mai mulți români. La fel și Farul acum doi ani. Rapid când a fost cu mine și a ieșit în primele 5 am avut foarte mulți români.

Adrian Mutu

Rapid, acum, a avut cei mai mulți străini. Ți se pare o coincidență? Trebuie făcută o analiză puțin mai complexă. Am avut și străini buni, fotbaliști, avem și acum, chiar Tachtsidis, Rrahmani, și Wesley, Adailton, Eric, am avut și noi.

Sunt 10-15 foarte buni, dar câte mii au fost? Aducem acum tot felul de jucători de care nu a auzit nimeni și nu dăm șansă la un copil de 19 ani. Ies din regula U21. Ne pierdem identitatea”, a spus Adrian Mutu: conform iamsport.

Critică, dar s-a folosit de ei

O scurtă analiză a ultimelor mandate ale lui Adrian Mutu în Superligă arată că a fost unul dintre antrenorii care s-au bazat pe străini. Astfel, la FCU, unde a început sezonul 2021/22, acesta a avut o medie de 8,5 străini utilizaţi / meci (11 partide). În acelaşi interval, el a folosit de şase ori câte doi jucători autohtoni eligibili U21, de patru ori câte unul şi doar într-un singur joc s-a bazat pe 3 tineri români.

De asemenea, la Rapid, în 2022/23, cu el pe bancă, 12 străini au bifat cel puţin o apariţie, iar la CFR Cluj, în 2023/24, media prezenţelor strânse de aceşti jucători în cele 10 partide din campionat a fost de 8,7 străini / meci.

Record de străini în sezonul trecut de Superliga

Răbufnirea lui Adrian Mutu vine după ce stagiunea precedentă a consemnat și un record all-time privind numărul de străini cu cel puţin o prezenţă în campionat - 240!

Mai mult, în fiecare rundă, fotbaliștii din afara României au reprezentat un procent de peste 40% dintre cei prezenţi pe teren, punctul culminant atingându-se în etapa a 27-a - 49,6%.

În prezent, Adrian Mutu este tehnician liber de contract, după ce s-a despărțit de CFR Cluj în luna aprilie. În cariera lui, „Briliantul” le-a mai antrenat pe Neftchi Baku, Rapid, FCU Craiova, Wahda Reserve, FC Voluntari, dar și naționala de tineret a României.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.