Agenția Națională pentru Sport a eliberat „Certificatul de identitate sportivă” pentru Corvinul, hunedorenii schimbându-și forma de organizare. Clubul a devenit unul de drept privat.
În urma triumfului istoric din Cupa României, hunedorenii au primit licență UEFA, obținută din postura de entitate de drept public, statut ce nu le-a permis acestora promovarea în Superligă, obținută sportiv de formația lui Florin Maxim.
Corvinul devine club de drept privat, chiar înainte de returul cu Paksi
În stagiunea precedentă de Liga a 2-a, Corvinul a terminat pe 2, în spatele celor de la Unirea Slobozia, însă nu a avut dreptul de a participa în elita fotbalului românesc din cauza formei de organizare. În locul Corvinului, a promovat Gloria Buzău. Echipa din Crâng a profitat și de lipsa licenței a celor de la Șelimbăr. Sibienii au completat podiumul.
Situația a fost similară celei din sezonul 2022-2023. Steaua a terminat campionatul pe poziția secundă, însa statutul de club de drept public i-a împiedicat pe „militari” să promoveze. În locul acestora, a promovat Oțelul, în timp ce Dinamo și Buzăul au mers la baraj.
Corvinul are „Certificat de Identitate Sportivă” ca entitate sportivă de drept privat
În 2016, încă din primele mele zile de mandat ca primar, a trebuit să mă implic pentru a salva de la dispariţie fotbalul din municipiul Hunedoara ca disciplină sportivă practicată în mod organizat. Am înfiinţat atunci „CS Hunedoara”, club de drept public aflat în subordinea Consiliului Local.
În 2021, „anul centenarului fotbalului hunedorean”, am reuşit, împreună cu Ioan Andone şi prietenii noştri (şi ai Corvinului) să recuperăm brand-ul „FC Corvinul Hunedoara 1921”, demers susţinut doar din banii noştri, personali. Apoi am donat brand-ul municipiului Hunedoara, pentru a fi siguri că nimeni nu va mai putea să-l înstrăineze vreodată. Tot în 2021 ne-am stabilit un obiectiv clar: promovarea în Liga secundă la finalul unuia dintre următoarele două sezoane.
În 2023 am reuşit să promovăm şi, mai mult, Corvinul Hunedoara a devenit revelaţia fotbalului românesc câştigând ediţia 2023 – 2024 a Cupei României (după ce a trecut de mai multe formaţii, considerate mult mai puternice, din Liga I). Astăzi Corvinul Hunedoara deţine o licenţă UEFA ca entitate de drept public şi poate juca într-o competiţie europeană, dar nu poate juca în Liga I, acolo unde ar fi trebuit să se afle în acest moment (pentru că, din punct de vedere sportiv, locul 2 în sezonul trecut, din Liga secundă, însemna promovare directă în prima ligă).
O lege proastă (fără niciun amestec cu Federaţia Română de Fotbal) – Legea Sportului din 1998 – nu permite unui club de drept public să poată evolua într-o ligă profesionistă (Liga I) cu toate că şi un club de drept public are contracte profesioniste încheiate cu jucătorii şi antrenorii. Din această cauză a trebuit să refacem întreaga documentaţie şi să înfiinţăm o asociaţie sportivă de drept privat, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara. Astăzi putem anunţa că Agenţia Naţională pentru Sport a emis „Certificatul de identitate sportivă” pentru noua asociaţie: „Asociaţia Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921”. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest demers! Corvinul se află acum într-o aventură europeană care sper să dureze cât mai mult. Din momentul în care parcursul european din actualul sezon se va încheia, vom depune la FRF documentele necesare pentru a ne transforma în club de drept privat şi pentru a avea astfel drept de promovare în Liga I.
- Dan Bobouțanu, primar Hunedoara, pe pagina personală de Facebook
În urmă cu o săptămână, după o absență de 42 ani din competițiile europene, Corvinul a obținut o victorie istorică în Ungaria: 4-0 în fața celor de la Paksi, vicecampioana și câștigătoarea Cupei Ungariei. Sergiu Buș a deschis scorul, iar Marius Lupu a reușit un „hat-trick” de excepție.
Manșa retur va avea loc mâine, de la ora 21:00, la Sibiu. Partida va fi în format liveTEXT pe GSP.ro și televizată de Prima Sport 1 și Digi Sport 1.
{{text}}