Liga 1

Final de meci tensionat în Poli Iași - FC Botoșani » Jucătorii au fost la un pas de bătaie generală într-o partidă decisă de un singur gol

Articol de Ovidiu Minea, Emanoil Ursache  —  vineri, 19 iulie 2024

Politehnica Iași a învins-o pe FC Botoșani, scor 1-0, în a doua etapă a Superligii. Unicul gol al partidei a fost marcat de Mihai Bordeianu în minutul 6. Ieșenii au obținut primele trei puncte din campionat, în timp ce botoșănenii au ajuns la a doua partidă pierdută în noul sezon al Ligii 1.

Startul de meci le-a aparținut categoric celor de la Politehnica Iași. Încă din minutul 3, Tailson putea să deschidă scorul. El a șutat la colțul lung din unghi, de pe partea stângă a careului, după un dribling spectaculos din „bicicletă”, însă portarul Pap a respins cu piciorul ca la handbal.

Trei minute mai târziu, Mihai Bordeianu a deschis scorul pentru Politehnica Iași. Aflat pe partea dreaptă a ofensivei ieșenilor, la circa 14 metri din interiorul careului, experimentatul mijlocaș central a pus latul, trimițând balonul la colțul lung, din pasa lui Todoroski. De data aceasta, Pap nu a mai avut replică, iar elevii lui Tony da Silva au marcat primul lor gol în noul sezon al Superligii (în prima etapă au pierdut, 0-1, cu Sepsi).

Poli Iași a terminat prima repriză cu avantaj minim, deși a fost singură pe teren

Poli Iași a fost foarte aproape să își dubleze avantajul în minutul 13, însă Tailson nu a fost în stare să îl învingă pe Pap într-o situație 1 contra 1. Portarul celor de la FC Botoșani a reușit să îi închidă unghiul, iar aripa pregătită de Tony a șutat în Pap.

FC Botoșani a încercat ulterior să schimbe fața jocului, însă nu a avut prea mult succes. Bogdan Andone a privit de la tribuna oficială, alături de patronul Valeriu Iftime, cum elevii săi nu reușesc să pună în pericol poarta lui Jesus Fernandez. În minutul 24, Țigănașu a trimis de pe partea stângă o centrare deviată, însă Fernandez a fost atent la colțul scurt și a reținut fără emoții mingea.

Tailson, ghinionistul primei reprize

După mai multe minute fără pericol la ambele porți și cu o FC Botoșani care a încercat să preia inițiativa în joc, fără a avea însă succes, tot Politehnica Iași a fost echipa mai periculoasă. În minutul 38, Tailson a pivotat de la marginea careului și a luat la țintă bara transversală.

Brazilianul poate fi considerat lejer ghinionistul primei reprize, deoarece reluările au arătat într-o primă fază că sud-americanul se afla în poziție regulamentară. Dacă ar fi înscris astfel, VAR ar fi putut întoarce decizia tușierului de a semnaliza ofsaid.

Tot elevii lui Toni da Silva au continuat să amenințe poarta lui Pap, chiar dacă se aflau în avantaj. A venit rândul lui Alin Roman, în minutul 42, să încerce un șut de la distanță, expediat totuși pe lângă poarta adversă. Prima repriză s-a terminat cu un șut violent al lui Ștefanovici, aflat în poziție de ofsaid, peste buturile apărate de Eduard Pap.

În prima parte a jocului, Politehnica Iași a avut o posesie de 56 % și un raport al ocaziilor de gol de 6-1.

Poli Iași a început în atac și a doua repriză

Elevii lui Tony da Silva au fost cei care au început și a doua parte a jocului în atac. Samayoa a reluat, în minutul 48, cu capul peste buturile apărate de Eduard Pap în urma unui corner. Stoperul ieșenilor a sperat să obțină o lovitură de pedeapsă în urma unui duel cu Chică Roșă pentru minge, însă, după două minute de verificări din partea arbitrajului video, meciul a continuat fără vreo sancțiune către FC Botoșani.

Minutul 53 a consemnat un moment trist al jocului pentru Romario Benzar, fost fundaș al echipei naționalei. Intrat la debutul părții secunde în locul lui David Gabriel, apărătorul lateral a fost nevoit să iasă de pe teren plângând din cauza unei accidentări. În locul său a fost introdus Mitrov.

Pe fondul unui joc mai fragmentat decât în prima repriză, FC Botoșani a încercat din nou să egaleze în minutul 54, însă nu a generat pericol. Bodișteanu a tras din unghi, departe de poarta apărată de Jesus Fernandez.

Poli Iași a continuat să fie echipa mai periculoasă. După trei ratări în prima parte a jocului, brazilianul Tailson a ajuns în minutul 61 să „concureze” la ratarea etapei și, probabil, la ratarea campionatului. Chică Roșă a respins o minge defectuos, iar balonul a ajuns la Tailson, care a trimis în bara exterioară cu latul din voleu, deși avea aproape toată poarta goală.

FC Botoșani s-a trezit abia în minutul 67

Elevii lui Bogdan Andone au reușit să fie cu adevărat periculoși abia în minutul 67, când Chică Roșă a semnat cea mai mare ocazie din meci a botoșănenilor. Reluarea sa cu capul a fost parată cu un reflex de senzație de Jesus Fernandez, care și-a făcut datoria în primul și singurul moment în care a fost solicitat serios din meci.

Au urmat însă două acțiuni de atac tot din partea ieșenilor. Prima dată, Eduard Pap a prins lovitura liberă executată de Alin Roman. Același Pap a fost din nou erou pentru FC Botoșani, în minutul 74, când l-a blocat într-o situație 1 contra 1 pe Valentin Gheorghe, intrat pe teren în minutul 70 în locul lui Harrison.

FOTO Încăierare generală în Iași - Botoșani

Deși a fost o partidă liniștită, Poli Iași - FC Botoșani a fost aproape să se termine cu o bătaie generală. Meciul a trebuit să fie prelungit cu 11 minute, după ce Țigănașu l-a împins pe Tony da Silva. Antrenorul lui Poli Iași i-a îndepărtat în prelungiri o minge, când Țigănașu a vrut să execute un out.

Derby-ul Moldovei s-a terminat, în cele din urmă, cu victoria Politehnicii Iași, scor 1-0. Elevii lui Tony de Silva au obținut primele puncte în campionat, iar cei ai lui Bogdan Andone au rămas fără punct acumulat după două runde.

Notele GSP după Poli Iași - FC Botoșani:

Poli (4-2-3-1): J. Fernandez 6 – Todoroski 6, F. Ilie 6, Samayoa 6, Ispas 6 – Bordeianu 7, Marchioni 6 - Ștefanovici 6, A. Roman 6, Tailson 6 - Harrison 5.
Rezerve: Itu 6 (75' - în locul lui Bordeianu), Mihai 5 (70' - în locul lui Stefanovici), V. Gheorghe 6 (70'- în locul lui Harrison), Anatanaskoski (90' + 1 - în locul lui Roman), Moreira (90' + 1 - în locul lui Roman)
Antrenor: Toni da Silva

FC Botoșani (4-3-3): Pap 6 - Adams 5, Sadiku 4, Miron 5, Țigănașu 5 - David Gabriel 4, Aldair 5, Mouaddib 4 - Bodișteanu 4, Chică Roșă 5, Mailat 4.
Rezerve: Romario Benzar (46' în locul lui David Gabriel), Mitrov 4 (53'- în locul lui Romario Benzar), E. Lopez 5 (70' - în locul lui Mailat), L. Fulop 4 (70' - în locul lui Mouaddib), D. Ștefan (89' - în locul lui Bodișteanu)
Antrenor: Bogdan Andone (suspendat)

FINAL. Poli Iași - FC Botoșani 1-0

Poli Iași - FC Botoșani, echipele de start:

Poli (4-2-3-1): J. Fernandez – Todoroski, F. Ilie, Samayoa, Ispas – Bordeianu, Marchioni - Ștefanovici, A. Roman, Tailson - Harrison
Rezerve: Ailenei (GK), Niga (GK), Itu, Mihai, Da Silva, Miskovic, Araujo Soares, Teixeira, V. Gheorghe, M. Tănasă, A. Ciobanu, Anatanaskoski
Absenți: -
Antrenor: Toni da Silva

FC Botoșani (4-3-3): Pap - Adams, Sadiku, Miron, Țigănașu - David Gabriel, Ferreira, Mouaddib - Bodișteanu, Chică Roșă, Mailat
Rezerve: Kukic (GK), Petro, Benzar, Celea, Mitrov, Fulop, Pavlovic, Romano, D. Ștefan, E. Lopez
Absenți: Florescu (accidentat)
Antrenor: Bogdan Andone (suspendat)

Stadion: Emil Alexandrescu
Arbitru:  Andrei Florin (Târgu Mureş). A1: Vodă Alexandru (Alba Iulia), A2: Bojan Cosmin (Târgu Mureş)
Arbitru VAR: Kovacs Szabolcs (Carei). Arbitru AVAR: Corb Ioan Alexandru (Satu Mare)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.