Ancuța Bodnar (25 de ani) și Simona Radiș (25 de ani) vor participa la a doua ediție de Jocuri Olimpice din cariera lor, având în urmă succesul de la Tokyo la dublu vâsle. Parisul le zâmbește însă promițător campioanelor din 2020.
Au adus unica medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Nu doar a canotajului, ci a întregii delegații tricolore. Toată lumea își depozitase atunci speranțele în cele două fete puternice, harnice și ambițioase, care nu mai pierduseră nicio cursă din 2019.
Succesul de la Tokyo le-a împodobit invincibilitatea – una care avea să dureze până anul acesta, în aprilie – cu un diamant rar, extrem de prețios. A pus și presiune pe ele, însă au dus-o de la sezon la sezon cu un amestec de încrâncenare pozitivă și de zâmbet.
„Mereu vorbim una cu cealaltă. Au fost emoții pentru că în subconștient mereu apar gânduri negative, chiar dacă nu ar trebui. Am avut tăria să le gestionăm bine.
Am vorbit cu Ancuța înainte de start și i-am zis: «Ancuța, împreună până la finiș și o lovitură în plus. Mereu împreună, orice s-ar întâmpla!» Asta facem mereu și facem bine”, spunea Simona la puțin timp după cursa de aur.
„Pe podium am simțit fericire, mândrie, bucurie, recunoștință, mulțumire. I-am făcut mândri pe toți. Eram atât de fericită, parcă nu îmi venea să cred. Puneam mâna pe medalie, simțeam cât e de grea! A meritat totul! Chiar dacă la un moment dat nu mai puteam sta în picioare”, completa Ancuța.
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, cum s-au cunoscut, cum au evoluat
Aveau atunci 23 de ani. Atât de tinere pentru un sport atât de dificil! Un moment împreună însă, care este cel mai vechi care le vine în minte? „Cred că fiecare antrenament, fiecare zi îmi vin în minte când mă gândesc pentru că noi suntem împreună mereu și în barcă, dar și în afara bărcii”, spune Bodnar.
Radiș are însă un episod concret pe care îl rememorează cu claritate. „Mie mi-a venit în minte un filmuleț. Eram în anul 2015 la Orșova, am primit o alergare după un antrenament de vâslit pe apă.
Eram destul de slăbuță pe atunci și erau căldurile foarte mari și i-am spus Ancuței, fiindcă alergam împreună; «Ancuța, ia-o înainte și dacă nu ajung și eu după jumătate de oră la bază, să vii după mine că nu mai ajung»”, a povestit ea râzând pentru GSP. „Și da, aceea a fost prima amintire care mi-a venit în minte”.
Înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, răsare deasupra o imagine cu cele două, în cantonamentul de la Năvodari, ambele în blugi scurți și bluze albastră – Simona, albă – Ancuța. Un instantaneu al candorii și a hotărârii.
Cât de diferite sunt față de momentul acela din punct de vedere al a sportului, dar și personal, cum s-au transformat în acest timp? „Cred că suntem mai mature acum, poate mai serioase, dar în același timp nu am uitat să ne și bucurăm de lucrurile care ni se oferă și ni se întâmplă zilnic. Fericite, la fel de prietene”, spune Simona Radiș.
Apoi adaugă, referindu-se acum, la 3 ani distanță, la ceea ce au trăit în Japonia. „Tokyo este cea mai frumoasă amintire și cu siguranță un reper. Ne amintim cu drag fiecare zi petrecută acolo fiindcă este de neuitat și experiența a fost unică.
Iar privind în viitor cu siguranță e o motivație fiindcă ne dorim să păstrăm ștacheta aceasta cât mai sus, să continuăm acest șir al nostru de ascensiune”, subliniază Radiș.
Ancuța Bodnar: „Aveam nevoie de un an dur ca să ajungem în cea mai bună formă”
Ancuța vorbește și ea despre experiența acumulată, ceva ce le asigură baza, lăsând loc acum pentru acele lucruri aparent mărunte care fac diferența în comparație cu adversarele. „Acum este momentul să finisăm. Am muncit foarte mult până acum, am făcut antrenamentele așa cum trebuie făcute, acum trebuie doar ajustate detaliile pentru a fi în cea mai bună formă la Jocurile Olimpice de la Paris”, spune ea.
Anul trecut a fost unul dificil pentru cele două campioane, iar Radiș elabora după Campioantele Mondiale de la Belgrad. „Au fost foarte multe accidentări, probleme personale în familie, au fost diverși factori care nu ne-au permis să ne antrenăm cum ar fi trebuit.
La nivelul acesta, fiecare detaliu contează, dar cert este că acum ne-am demonstrat nouă că, indiferent de greutățile prin care trecem, indiferent de cât de multe sunt sau cât de puține, când suntem la concurs reușim să facem o echipă foarte bună, foarte puternică”, declara ea pentru GSP.
Având acel reper în minte, cum a fost atunci 2024 până acum, când Jocurile Olimpice sunt la trei zile până la festivitatea de deschidere?
„A fost cam la fel de greu precum anul trecut, din punctul meu de vedere, dar pe atât de bun, pe atât de benefic, pentru că aveam nevoie de un an dur ca să ajungem în cea mai bună formă”, a detaliat Ancuța.
Simona Radiș: „Noi trebuie să decidem dacă vrem să fim fericiți sau nu”
E un moment mare al anului, așa că, în final, ne întoarcem spre lucrurile pozitive. Ce le face să zâmbească pe cele două campioane?
„Cred că zâmbetele vin din orice, de la o glumă, un antrenament reușit, un om drag alături sau nu știu, orice. Noi trebuie să decidem dacă vrem să fim fericiți sau nu, indiferent de situație și ce se întâmplă în jur”, dezvăluie Simona.
„Iar noi zâmbim destul de des. Dacă ne vedeți triste sau supărate, cu siguranță chiar avem o zi proastă și atunci e de înțeles. Dar în restul timpului suntem cu zâmbetul pe buze, pozitive și dornice să vedem ce ne aduce viitorul”. O medalie strălucitoare la Paris, de ce nu?
CV Simona Radiș
- Născută pe 5 aprilie 1999
- Jocuri Olimpice: aur la dublu vâsle 2020
- Campionate Mondiale: aur la dublu vâsle 2022, 2023, la 8 plus 1 rame 2022, argint la dublu vâsle 2019
- Campionate Europene: aur la dublu vâsle 2020, 2021, 2022, 2023, la 8 plus 1 rame 2022, 2023, 2024, argint la dublu vâsle 2019, bronz la dublu vâsle 2024
- Campionate Mondiale de tineret: aur la 4 vâsle 2018
- Campionate Mondiale de juniori: aur la 4 vâsle 2017
CV Ancuța Bodnar
- Născută pe 25 septembrie 1998
- Jocuri Olimpice: aur la dublu vâsle 2020
- Campionate Mondiale: aur la dublu vâsle 2022, 2023, argint la dublu vâsle 2019
- Campionate Europene: aur la dublu vâsle 2020, 2021, 2022, 2023, la 8 plus 1 rame 2022, argint la dublu vâsle 2019, bronz la dublu vâsle 2024
Rezultate România la dublu vâsle feminin: 2 medalii de aur, 2 medalii de argint, 1 medalie de bronz
- Tokyo 2020 » locul 1 (Ancuța Bodnar, Simona Radiș)
- Beijing 2008 » locul 3 în finala B (Ionelia Neacșu, Roxana Cogianu)
- Atena 2004 » locul 5 (Camelia Mihalcea, Simona Strîmbeschi)
- Sydney 2000 » locul 5 (Veronica Cochela, Elisabeta Lipă)
- Barcelona 1992 » locul 2 (Veronica Cochela, Elisabeta Lipă)
- Seul 1988 » locul 2 (Veronica Cochela, Elisabeta Lipă)
- Los Angeles 1984 » locul 1 (Marioara Popescu, Elisabeta Lipă)
- Moscova 1980 » locul 3 (Olga Homeghi, Valeria Răcilă)
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.
{{text}}