Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   PARIS 2024

Beatrice Câșlaru, dublă medaliată olimpică, face o analiză realistă a șanselor lui David Popovici la Paris: „Dacă îi iese la 200, câștigă și la 100!”

+49 Foto
David Popovici a avut deja primul antrenament în Paris La Défense Arena Foto: Raed Krishan (Paris)

Articol de Ionuţ Coman   —  miercuri, 24 iulie 2024

Beatrice Câșlaru (48 de ani), medaliată cu argint și bronz la JO de la Sydney, va privi cu un ochi de specialist probele de înot de la Jocurile Olimpice de la Paris. Ea a discutat despre evoluțiile lui David Popovici și Vlad Stancu.

Cu patru prezențe la Jocurile Olimpice în palmares, Beatrice Câșlaru se numără printre cele mai titrate înotătoare din istoria sportului românesc. Medalia de argint la 200 metri mixt și cea de bronz la 400 metri mixt, ambele câștigate la ediția din 2000, de la Sidney, sunt dovada valorii fostei mari campioane.

Retrasă de două decenii din activitate, Biky, așa cum îi spun prietenii, a rămas implicată în înotul tricolor. Atât sufletește, pentru că iubește sportul care i-a adus atâtea bucurii, cât și prin soțul ei, Edi Câșlaru, cel care antrenează la cel mai înalt nivel.

Astfel, va urmări cu sufletul la gură competiția de la Paris, cu speranța că David Popovici va aduce România pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic. Dar și cu ochii pe evoluția lui Vlad Stancu, cel pregătit de Edi.


Beatrice Câșlaru: „Concursul olimpic este o loterie!”

Beatrice Câșlaru, una dintre cele mai de succes înotătoare ale României la Jocurile Olimpice FOTO Ionuț Coman

Fosta mare înotătoare a făcut o analiză realistă a șanselor pe care David Popovici le are la câștigarea titlului olimpic în probele de 100 metri liber și 200 metri liber.

După ce s-a întâmplat la Fukuoka, mi-e și frică să vorbesc. Dar nici mie nu mi-a ieșit la Fukouka, nu știu de ce. Oricum, Jocurile Olimpice sunt o loterie. Sunt foarte mulți sportivi care își doresc enorm să ia medalie, sunt foarte multe emoții, bioritmul are un cuvânt greu de spus. Vin unii, fac o nebunie de cursă și apoi pur și simplu dispar”, dezvăluie Beatrice Câșlaru.


Crede că totul depinde de ceea ce se va întâmpla în prima probă programată pe 28 iulie, cea de 200 de metri liber.

Dacă îi va ieși la 200 metri, va ieși și la 100 metri. Va câștiga ambele titluri olimpice. Așa mi s-a întâmplat și mie la Sydney. Un rezultat bun îți dă aripi. De aceea, cred că a renunțat să fie port-drapelul delegației României, pentru a avea prima zi liberă, pentru că în a doua zi concurează la 200 metri liber.

Nu cred însă că va merge pentru record mondial. La Jocurile Olimpice, obiectivul este medalie, nu timpul înregistrat. Cel mai greu lucru de suportat este locul 4, să te uiți la cei de pe podium cum își pun medaliile. Mai bine termini pe 5 sau pe 6”, explică dubla medaliată olimpică.

+49 Foto
David Popovici, primul antrenament în Paris La Défense Arena Foto: Raed Krishan (Paris)

Beatrice Câșlaru: „David Popovici nu este în vârf de formă!”

Nici timpii înregistrați de principalii adversari ai starului tricolor nu sunt un indicator decisiv în privința duelului de la Paris.

Dacă ar fi să ne raportăm la Europenele de la Belgrad, nu are cine să-l bată. Dar nu i-am văzut pe australieni, pe chinezi și, foarte puțin, pe americani în ultimele luni. Dacă ne uităm la timpi, David este singurul sub 47 de secunde în perioada premergătoare JO, iar după vine o adevărată turmă de sportivi.

Însă vorbim despre competiții desfășurate în iarnă și primăvară. Au avut concursurile interne italienii, francezii și americanii. Și nu au concurat la formă maximă, ci doar atât încât să-și asigure calificarea la Jocurile Olimpice.

Și în cazul lui David, mi-e greu să cred că a fost în vârf de formă la Belgrad, ci doar pe un parcurs ascendent. Pentru că nici el nu a mers la multe concursuri în afară de Europene. A mai înotat la Barcelona și pe plan intern”, spune Beatrice Câșlaru.

Ea atrage atenția asupra unui alt aspect important: „Și mai este un lucru. Lui David i-au ieșit extraordinar concursurile în bazin descoperit. În schimb, la cele în bazin acoperit a cam terminat pe locul 4. Iar La Defense, unde se vor ține Jocurile Olimpice, este acoperit”.

Vlad Stancu va câştiga experiență pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028

Aflat la prima experiență la Jocurile Olimpice, Vlad Stancu va concura în trei probe, 400 metri, 800 metri și 1500 metri liber. Puștiul de doar 18 ani, antrenat de Edi Câșlaru, are drept obiectiv cel puțin o calificare în finala olimpică.

Vlad Stancu la primul antrenament in La Defense Arena. Foto: Raed Krishan

Vlad este în situația lui David de anul trecut, un băiat de 18 ani, care a avut examenul de Bacalaureat și a făcut tranziția de la juniorat la seniorat. Vine după o perioadă de 7 săptămâni de pregătire, fără competiții, cu un alt antrenor timp de două luni și jumătatea. Vom vedea cât de benefic va fi acest cantonament. Este un copil foarte puternic, cu un mental extraordinar.

Cred că această ediție de Jocuri Olimpice va însemna pentru el un bagaj de amintiri frumoase, pentru că va fi alături de crema sportului mondial, și o motivație pentru Los Angeles 2028, unde probabil că se va lupta la o medalie. Îl va ajuta să vadă ce înseamnă Jocurile Olimpice și să știe ce își dorește peste patru ani”, mărturisește fosta mare campioană.

Beatrice Câșlaru: „Până nu învățăm să respectăm antrenorii, nu putem avea pretenții”

Din păcate, Vlad Stancu nu va fi însoțit și de antrenorul său, pentru că Edi Câșlaru nu a fost inclus în delegația României care a făcut deplasarea la Paris. Cei doi au început colaborarea după Campionatele Naționale din luna aprilie, stelistul renunțând atunci la Iulia Becheru.

Vlad Stancu este asistat la ședințele de pregătire din La Defense Arena de Silviu Anastase, antrenor federal, la fel ca Rebecca Diaconescu.

Fosta mare înotătoarea a atras din nou atenția că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru, și că alți antrenori români s-au aflat în aceeași situație de-a lungul timpului.

„Edi nu a fost prins în delegația olimpică nici în 2000, la Sidney, când era antrenorul meu și aveam trei medalii la Europene. A venit pe banii lui, nu a stat în Satul Olimpic și a primit acreditare de la FINA. Și la Europene sau la Cupa Mondială s-a întâmplat la fel. Când am avut nevoie, am băgat mâna în buzunar și am plătit singuri. Le-am atras atenția oficialilor, dar nu s-a schimbat nimic.

La ultimele patru ediții, Edi a avut sportivi, i-a antrenat, dar a stat acasă. Și nu că este vorba de doar Edi, le-am spus același lucru și la Rio, și la Tokyo. Până nu învățăm să respectăm antrenorii care fac sacrificii, nu putem avea pretenții.

Mai rău, nici măcar nu a primit o șapcă, un tricou. Pe vremea lui Ceaușescu, era mai mult respect. În 1988, după pregătire, am primit echipament și biletele de tren să merg acasă, mi s-a urat succes și să le urmăresc pe fete, iar peste patru ani să fiu acolo. Așa am făcut, în 1992 eram la Barcelona”, acuză Beatrice Câșlaru.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.