Jocurile Olimpice

Florentina Iușco, prima reacție după suspendarea pentru dopaj de la TAS: „Erau niște arzătoare, cu cofeină” + Se apără ca Simona Halep

Florentina Iușco, reacție după suspendarea TAS. Foto: Imago

Articol de Oana Dușmănescu  —  joi, 25 iulie 2024

Florentina Iușco (28 ani), care trebuia să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (26 iulie-11 august), a fost suspendată pentru dopaj, anunță Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Imediat, săritoarea în lungime și triplusaltistă a oferit o reacție în exclusivitate pentru GSP.

Suspendarea vine drept consecință a unui control doping datând din 23 aprilie 2023, când Iușco a fost descoperită pozitiv la furosemid, un diuretic aflat pe lista de substanțe interzise a WADA.

Românca a primit o suspendare de doi ani, care intră în vigoare retroactiv, de pe 1 februarie 2024.

Prima reacție a Florentinei Iușco după suspendare: „Erau niște arzătoare, cu cofeină”

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) o sancționase inițial doar cu mustrare. Plângând, Florentina Iușco a explicat pentru GSP toată înlănțuirea de evenimente.

Am aflat de dimineață, printr-un mail venit de la TAS. În aprilie 2023, am luat niște suplimente. M-am asigurat că erau în regulă. Erau niște «arzătoare», cu cofeină, pentru energie”, a povestit atleta.

Iușco susține că suplimentele erau contaminate, o explicație pe care, recent, a folosit-o și Simona Halep în cazul cu roxadustat. „Am și dovedit asta în fața ANAD. Le-am trimis la analiză, mi-am probat nevinovăția și am primit doar o mustrare din partea ANAD”, explică Florentina Iușco.

Suspendarea de doi ani a lovit azi ca un fulger, pentru că WADA a contestat decizia ANAD.

Florentina Iușco anunță că e posibil să se retragă

„Este foarte greu de procesat, nu mă așteptam la așa ceva. Am muncit pe brânci ca să ajung aici. Am tras din greu la toate competițiile și antrenamentele. De ce m-au mai pus să mă apăr și să-mi dovedesc nevinovăția, dacă tot nu m-au luat în considerare?”, spune Iușco pentru Gazeta Sporturilor.

Florentina Iușco spune că aceasta va rămâne o pată pe întreaga ei carieră. „Nu cred că voi mai reveni vreodată după această suspendare. Poate că Dumnezeu are alte planuri pentru mine. Am familie, am un copil de opt ani, poate că ar fi momentul să mă dedic lor”, a mai spus atleta.

Ce este furosemidul

Furosemidul este un medicament diuretic folosit în tratamentul insuficienței cardiace congestive și al cazurilor de edem.

Acționează și ca agent de mascare și contribuie la scăderea în greutate, pentru că ajută la eliminarea sării și a apei din organism.

Poate fi utilizat cu succes și în tratarea hipertensiunii arteriale. Se poate administra oral, intravenos și intramuscular.

Este o substanță utilizată și în cazul urgențelor cardiace, al edemelor cauzate de ciroza hepatică sau afecțiuni renale, al insuficienței renale acute și al hipercalcemiei.

Furosemidul se află pe lista substanțelor interzise de WADA deoarece poate ascunde prezența în corp a altor substanțe dopante în organism.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.