Jocurile Olimpice

Casa României de la Paris s-a deschis pe acordurile lui George Enescu

+35 Foto
Echipa României în curtea ambasadei FOTO Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (foto)   —  joi, 25 iulie 2024

Casa României pe timpul Jocurilor Olimpice va fi în cadrul Ambasadei din capitala Franței, o clădire construită în 1866 și achiziționată de statul român în 1939. # La inaugurarea ei au participat Klaus Iohannis, președintele României, Mihai Covaliu, președinte COSR, Elisabeta Lipă, președinte ANS, Nadia Comăneci, dar și o parte dintre sportivii care vor concura începând cu 27 iulie la Paris.

La mijlocul unei zile călduroase în capitala Franței, în grădina Ambasadei României din Paris, care este în Palatul Behague, s-a inaugurat Casa României.

Printre rochii strălucitoare și costumele negre ale componenților Orchestrei Operei Române conduse de Daniel Jingă și-au făcut loc și câțiva „tricolori” din delegația României.


Jucătoarele de tenis Ana Bogdan, Irina Begu, Monica Niculescu, jucătorii de tenis de masă Bernadette Szocs, Eliza Samara și Ovidiu Ionescu, înotătorul Vlad Stancu, dar și Ionela și Marius Cozmiuc, canotorii care vor purta steagul României la ceremonia de deschidere.

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la festivitatea care a început cu imnul României, pe care Nadia Comăneci, care a sosit alături de familia sa, l-a ascultat cu mâna la inimă. Șeful statului a fost primul care a urcat pe scenă.

„Dragi sportivi, aţi muncit enorm pentru visul vostru olimpic şi vă urez să trăiţi toată această experienţă cu bucurie şi cu mult entuziasm!

Sunt convins că veţi face performanţă şi veţi oferi multe momente frumoase românilor, care vă vor urmări prestaţiile şi vă vor susţine din toată inima.


Vă încurajez ca în arenă să fiţi încrezători în puterea pe care o aveţi şi vă doresc să vă îndepliniţi toate obiectivele pe care vi le-aţi propus! Vă doresc mult, mult succes! Hai, România!", a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis la deschiderea Casei României

Ioana Bivolaru, ambasadoare a României la Paris, le-a urat și ea succes sportivilor tricolori la Jocurile Olimpice de la Paris.

Trecut, viitor și prezent

Apoi au rostit discursuri Mihai Covaliu și Elisabeta Lipă. „Este o aniversare a bucuriei şi locul pe care noi, cei din Team România, îl considerăm pentru următoarele trei săptămâni acasă.

Mihai Covaliu FOTO Raed Krishan

Aici ne vom omagia campionii. Respectăm trecutul, pe cei care au creat tradiţia şi moştenirea tradiţiei olimpice, şi tot aici vor primi aplauze şi îmbrăţişări viitorii noştri campioni”, a spus învingătorul olimpic la sabie din 2000.

Medaliile olimpice nu reprezintă doar o performanţă sportivă de excepţie, ci şi un simbol al dăruirii, al muncii susţinute şi al spiritului de echipă care defineşte naţiunea noastră, iar performanţele sportivilor noştri reflectă eforturile şi pasiunea lor, dar şi susţinerea pe care au primit-o de la antrenori, cluburi, familii, prieteni şi iubitori ai sportului.

Ei sunt adevăraţii ambasadori ai României pe scena internaţională şi demonstrează că ţara noastră are un loc important în istoria sportului mondial.

Elisabeta Lipă la Casa României FOTO Raed Krishan

Casa României de la Paris nu este doar un loc de celebrare, ci şi un simbol al angajamentului nostru continuu faţă de excelenţa sportivă", a spus cvintupla campioană olimpică.

După discursurile oficialilor, a intrat în scenă muzica, Orchestra Operei Române interpretând Balada și Rapsodia Română a lui George Enescu. Pentru câteva momente, emoțiile competiției și căldura au fost uitate de către sportivi, care au aplaudat îndelung.

Președintele Klaus Iohannis a luat din nou microfonul, dorind să mai adreseze câteva cuvinte. „Eu pot doar să trag concluziile mele personale după zece ani şi am constatat că patru nume sunt foarte des menţionate. Şi cred că pot să spun că ele au intrat efectiv în imaginarul global.

Acele nume reprezintă România. Primul, şi cred că nu este nicio surpriză, este Brâncuşi, al doilea - Enescu, al treilea - Nadia Comăneci şi al patrulea - Hagi. Şi atunci, cred că nu greşesc dacă spun că pe noi, românii, arta şi sportul ne definesc foarte bine", a subliniat Iohannis.

Moment emoționant cu Nadia Comăneci

Nadia Comăneci a urcat și ea pe scenă, deși nu era planificat. „Prefer să fac gimnastică și să nu vorbesc prea mult, mă bucur pentru această prezență. Zece este numărul meu favorit, am avut emoții extraordinare pentru că am simțit din nou aceiași fluturași de competiție ca atunci când concuram pentru steagul nostru, pentru România.

Nadia Comăneci FOTO Raed Krishan

Îi cunosc pe toți sportivii aproape personal și cunosc ce fel de emoții au sportivii, știu cât au muncit. Știu că vor face ceva fabulos. Le doresc sportivilor noroc și succes!”, a spus Zeița de Montreal.

Vineri se deschid Jocurile Olimpice, iar scena le va aparține doar sportivilor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.