Pe nepusă masă, sportul românesc a trecut ieri printr-o serie neașteptată de convulsii, cazul de dopaj al atletei Florentina Iușco punând delegația României într-o postură delicată, cu doar o zi înaintea festivității de deschidere a Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august). Săritoarea în lungime a fost exclusă de COSR și suspendată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, justificarea acesteia fiind că suplimentele ingerate erau contaminate.
Specificitatea cazului a fost însă una cu dublă ramificație. Inițial, Agenția Națională Anti-Doping a sancționat-o pe Iușco doar cu o mustrare, măsura suspendării venind după apelul AMA/WADA, care include furosemidul problematic pe lista medicamentelor aflate pe lista interzisă.
ANAD doar a mustrat-o inițial
De aici și surprinderea Florentinei Iușco, în reacția oferită în exclusivitate jurnalistei GSP Oana Dușmănescu:
„În aprilie 2023, am luat niște suplimente. M-am asigurat că erau în regulă. Erau niște arzătoare, cu cofeină, pentru energie”. Susținând apoi că respectivul supliment era contaminat și că a probat această realitate în fața comisiei ANAD:
„Am și dovedit asta. Le-am trimis la analiză, mi-am probat nevinovăția și am primit doar o mustrare din partea ANAD”.
Clemența inițială a Agenției Naționle Anti-Doping s-a transformat însă în suspendarea ce a curmat prezența Florentinei Iușco la Paris, ipostază care a determinat-o deja pe sportivă să ia în calcul retragerea.
Atleta a fost suspendată timp de doi ani, începând cu data de 1 februarie 2024. La Paris, aceasta urma să participe la săritura în lungime și triplusalt.
Surse dinspre ANAD arată cu degetul: „Sportivii sunt victimele sistemului!”
Surse din cadrul ANAD contactate de GSP „la rece”, după ce scandalul declanșat și-a atins apogeul, au comentat consecințele acestui caz, aducând din nou în discuție superficialitatea sportivilor și lejeritatea cu care apelează la diverse substanțe.
„Am spus-o și o mai spun. Sportivii sunt victimele sistemului. Nu au personal medical la federațieie, la cluburi, și încă mai cred că «tot ce zboară se mănâncă».
Ei cred că tot ce este viu colorat sau face minuni este și sigur pentru sănătate”, au precizat sursele chestionate de GSP.
„Mai vine un caz din urmă, dar nu pentru Jocuri”
Persoane din anturajul forului au mai spus pentru Gazetă că un caz dezbătut intens în primăvară, cel al lui Cosmin Matei, va redeveni curând de actualitate. Deocamdată, fotbalistul lui Sepsi își poate desfășura nestingherit activitatea pentru formația covăsneană.
Nu se știe pentru cât timp: „Mai vine un caz din urmă, dar nu pentru Jocuri, sigur îl știți pe cel din fotbal”, s-au rezumat la a spune voci autorizate din lumea antidopingului.
Cosmin Matei, depistat pozitiv în februarie
Matei a fost depistat pozitiv cu metilhexanamină (5-metilhexan-2-amină), în urma unui control efectuat după o partidă disputată de Sepsi în februarie.
ANAD nu l-a suspendat provizoriu pe fotbalist, cazul aflându-se în plină desfășurare. El a arătat, cu probele obținute de la un laborator, că a consumat un energizant contaminat destinat sportului de performanță.
Cosmin Matei e, deocamdată, în așteptarea verdictului / foto: Imago ImagesCunoscut comercial sub denumirea de DMAA, 5-metilhexan-2-amina este un compus chimic din clasa aminelor alifatice, conținut pe lista de substanțe interzise a Agenției Internaționale Antidoping (WADA) la secțiunea de stimulanți. Substanța chimică se găsește de multe ori în suplimentele alimentare folosite pentru a slăbi sau pentru a avea mai multă energie în timpul antrenamentelor.
{{text}}