Liga 1

I-A NĂUCIT! Cele 3 elemente cu care „Profesorul” Dorinel Munteanu a învins-o fără drept de apel pe FCSB

Totu-i tactica: Dorinel Munteanu a dezmembrat FCSB

Articol de George Nistor   —  sâmbătă, 27 iulie 2024

Oțelul a produs surpriza în Ghencea și a învins-o pe FCSB cu scorul de 2-0 în etapa a 3-a a Superligii. Deși se anunțau a fi o adversară redutabilă, gălățenii nu au câștigat întâmplător, ci după un joc foarte bine orchestrat, bazat pe disciplină tactică exemplară și efort susținut, toate acestea sub comanda lui Dorinel Munteanu.

Roș-albaștrii au totuși scuza utilizării rezervelor pentru această partidă, în perspectiva returului cu Maccabi Tel Aviv, din turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Echipa lui Charalambous s-a dovedit a fi lipsită de repere și inconstantă în plan, aspect fatal dacă îl raportăm la colectivitatea propusă de Oțelul.

Și totuși, riscul celor de la FCSB a fost asumat, dar nu mai mult de o repriză, atât cât permite răbdarea „de palat”, pentru ca mai apoi să intre, pe rând, jucătorii care în teorie trebuiau odihniți integral.

Ce a ieșit? Ineficiență și un orizont blocat de multitudinea de fotbaliști de profil ofensiv, sinonim cu exasperarea.


Oțelul, definită de 3 elemente: curaj, pressing și precauție

Dorinel Munteanu reușește, pentru al doilea an la rând, în meciurile cu granzii, ceea ce nu pot ceilalți antrenori din Superliga ai formațiilor fără de pretenții de podium.

La fel ca în stagiunea trecută, Oțelul este caracterizată mai întâi de curaj și apoi de precauție, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Așadar, nu distruge jocul, ci îl adaptează unui stil complementar capacităților jucătorilor pe care îi are la dispoziție. E cheia punctelor pe care le acumulează, în duelurile tari.

În partida cu FCSB, gălățenii și-au permis un start la surprindere, cu atac de spații, devieri, întoarceri și, rareori, preluări îndrăznețe, asta și pentru că s-au bazat pe o acoperire minuțioasă a terenului.


Practic, reversul unei munci în care fiecare secundă contează.

În primele minute, au încercat să exploateze flancul lor drept, acolo unde Kiki și, mai sus, Musi au părut punctele sensibile. Cei doi nu au avut nicio șansă să coopereze pentru a dezvolta atacul.

Pressing-ul celor de la Oțelul Galați. Fiecare jucător are unul de la FCSB în marcaj. Roș-albaștrii nu au avut soluții și au pierdut mingea. Foto: Wyscout

Cu aceeași insistență, jocul s-a mutat central, acolo unde Cisotti a presat constant. Așa se naște primul gol, după imprudența lui Vlad Chiricheș, urmată de o lipsă de reactivitate din partea lui Denis Haruț. Italianul a avansat și a așteptat suficient cât să-și se creeze un culoar perfect.

Cisotti profită de eroarea lui Chiricheș și pătrunde până prinde momentul bun de șut. Foto: Wyscout

Elias Charalambous, frământări și idei scurte

Aflat în corzi, reacția lui Charalambous a fost una de antrenor rănit, fără să apeleze la mecanisme complexe ce ar fi implicat și banca plină de titulari.

În lipsa construcției, au urmat mingile lungi și relativ disperate ale lui Chiricheș, respectiv Lixandru spre Luis Phelipe, element de pericol.

Majoritatea nu au ajuns la destinație, iar cele care au intrat, într-ul final, în posesia brazilianului, s-au irosit.

Vlad Chiricheș, în încercarea de a facilita construcția cu minge directă pentru Luis Phelipe. Pasa a fost interceptată. Foto: Wyscout

Ulterior, antrenorul i-a schimbat postul lui Alexandru Musi cu cel al lui Luis Phelipe, pentru a echilibra puterile. Fără succes.

Musi și Phelipe fac schimb de posturi pentru a deruta ofensiva Oțelului. Foto: Wyscout

Înlocuirile din repriza secundă au adus doar suflu nou și hazard cât cuprinde. S-a jucat pe rezolvări personale și aducerea mingii în careul advers.

Zivulic n-a gândit de două ori

În momentul în care gazdele au schimbat în ofensivă, Oțelul a căutat să se grupeze și mai bine pentru a eficientiza contraatacul.

Pe tranziție negativă, sistemul 4-3-3 s-a transformat într-un 4-1-4-1 de așteptare, cu Zivulic în fața apărării și Cisotti vârf împins.

Oțelul Galați se apără în sistem 4-1-4-1 și atacă în 4-3-3. Nu există spații pentru FCSB. Foto: Wyscout

Minutul 60 a închis și tabela. Croatul Diego Zivulic a profitat că nu a fost marcat și a șutut superb, cu o spontaneitate necaracteristică unui mijlocaș defensiv.

Golul lui Diego Zivulic. Croatul era nemarcat și prinde un șut de excepție. Foto: Wyscout

S-a terminat 0-2 meciul în care Dorinel Munteanu a predat, încă o dată, lecția despre fotbalul pliabil, o alternativă pentru cel schimonosit și neofertant.

Cât despre FCSB, se știa că nu are două echipe stabile, dar semnalele sunt că nu atinge nici măcar una și jumătate în acest moment.

Cifrele partidei FCSB - Oțelul 0-2

Parametru

FCSB

Oțelul

Posesie

73%

27%

Situație de gol

19

6

Șut cadrat

7

4

Cornere

9

2

Acuratețea paselor

85%

65%

Mă bucură jocul, mă bucură rezultatul, dar în această seară se încheie bucuria, pentru că ne așteaptă un meci foarte greu cu Hermannstadt. Vom lua fiecare meci în parte. Și cu Farul băieții s-au luptat. Mă încântă jocul echipei, nu faptul că am învins FCSB-ul. Și mă bucură să fim într-o poziție mai bună în clasament decât am fost în sezonul trecut.





- Dorinel Munteanu, antrenor Oțelul Galați

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.