Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   ÎNOT

„David Popovici e nerăbdător să înceapă competiția” » Camelia Potec despre frământările de la Jocurile Olimpice: „Nu trebuie deranjat, vrem o medalie”

Camelia Potec FOTO Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (foto)   —  sâmbătă, 27 iulie 2024

Camelia Potec (42 de ani), președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM) și campioană olimpică în 2004, în proba de 200 metri liber, a vorbit despre sportivii pe care îi are în concurs la Paris.

Camelia Potec are una dintre cele mai emoționante de povești din istoria olimpismului românesc. Acum douăzeci de ani, la Atena, era printre favoritele certe la medalie în proba de 400 metri liber, însă în finală s-a clasat a patra.

Apoi, atunci când nimeni nu-i mai dădea vreo șansă, calificată cu penultimul timp în lupta pentru medalii, unul care a trimis-o pe culoarul 1, Camelia Potec a câștigat proba de 200 metri liber, aducând acasă cel de-al treilea titlu olimpic al înotului românesc.

În 2024, Camelia Potec este președinta forului care are obiectiv de medalie la Paris, iar acesta este legat de numele lui David Popovici. „Sperăm ca David să fie bine și să arate tot ce a pregătit, începând cu partea de calificare, apoi în semifinale și în finale, el având aici două probe”, a spus Camelia Potec la inaugurarea Casei României.


David Popovici debutează pe 28 iulie cu seriile probei de 200 metri liber, unde este văzut drept favoritul principal.

9 medalii olimpiceare înotul românesc în palmares, trei de aur, două de argint și trei de bronz

Camelia Potec: „Nu ai cum să-ți păstrezi sută la sută strategia”

Într-un fel, situația aceasta seamănă cu cea trăită de Camelia Potec în 2004. ”Fiecare probă are strategia proprie, dar lucrurile se pot schimba pe parcurs.


Nu ai cum să îți respecți 100% linia și strategia pe care o faci de acasă, trebuie să te adaptezi din mers. Iar când vorbim de sport vorbim de a te simți bine într-o cursă, de a schimba tactica dacă este nevoie, în funcție de adversari, și de a încerca să termini cât mai sus”.

De la ediția din 2004, când înotul a contribuit cu două medalii, un aur grație Cameliei Potec și un bronz grație lui Răzvan Florea, la totalul de 19 distincții, acest sport nu a cucerit nicio medalie la nivel olimpic. „Avem speranțe că putem întrerupe anii lungi în care înotul românesc n-am mai adus medalii de la Jocurile Olimpice”, a spus Camelia Potec.

David Popovici la antrenamente în La Defense Arena FOTO Raed Krishan

„David nu trebuie deranjat, trebuie să se concentreze”

Președinta a fost întrebată dacă ține legătura cu David în fiecare zi, ea răspunzând: ”Există oameni în staff-ul lui cu care ținem legătura zilnic. David în momentul de față nu trebuie să fie să fie deranjat, trebuie să concentreze pe ce are de făcut și să asculte de un singur om. Și aici vorbim de antrenorul său.

Într-adevăr, este un pic nerăbdător să înceapă competiția și cred că va conta foarte mult ceea ce se va întâmpla și cum se va simți în primele trei curse”, a concluzionat Camelia Potec.

De ce nu-l are Vlad Stancu alături pe antrenorul său?

Vlad Stancu (18 ani) se află la prima ediție de Jocuri Olimpice, dar nu-l are alături pe Eduard Câșlaru, antrenorul cu care care lucrează de trei luni, acesta înlocuind-o pe Iulia Becheru. El este asistat la antrenamente de Silviu Anastase, antrenorul federal.

Camelia Potec a explicat această situație. „Lista de antrenori care ar putea să califice sportiv la Jocurile Olimpice se face cu un an și jumătate înainte, iar în momentul în care acești sportivi și antrenori se califică în funcție de obiectivele pe care le le au, pot merge sau nu la Jocurile Olimpice.

Edi Câșlaru a intrat în acest peisaj acum două luni și jumătate și, automat, nu a mai putut fi acreditat.

În plus, în cazul lui Vlad nu putem vorbi de o medalie sau de o finală olimpică. Este aici pentru a câștiga experiență, iar lucrurile acestea i-au fost explicate lui Edi încă de la începutul colaborării cu Vlad.

Vlad Stancu la primul antrenament in La Defense Arena. Foto: Raed Krishan

Edi este o persoană foarte importantă pentru înotul românesc, este capabil să facă performanță și sunt ferm convinsă că această colaborare dintre ei va continua”, a spus președinta FRNPM

”Vlad a fost într-o situație foarte dificilă, ca să zic așa, nereușind să se califice la Europenele de seniori.

Eu cred că Edi, pe lângă faptul că a fost alături de el, nu a avut vreodată pretenția să vină la Jocurile Olimpice și a fost clar încă de la bun început că nu va putea fi acreditat”.

Vlad va participa în probele de 800 metri și de 1500 metri liber, el urmând a debuta pe 29 iulie.

Cum s-a luat decizia în cazul Rebeccăi Diaconescu

Rebecca Diaconescu este a treia componentă a delegației României la Jocurile Olimpice de la Paris. Ea va înota în proba de 200 de metri, care va debuta pe 28 iulie, acolo unde a ajuns grație unui loc de universalitate.

„Nu a fost o decizie care ne-a aparținut, a fost o decizie a Federației Internaționale, cel mai bun sportiv al țării în funcție de punctajul internațional.

Rebeca nu a fost cea cu cel mai mare punctaj, dar sportiva care avea punctajul superior este deja de altă cetățenie.

Și atunci Rebeca a fost varianta doi pe lista Federației Internaționale”, a spus Camelia Potec, dar nu a vrut să dezvăluie numele înotătoarei care a renunțat a mai reprezenta România. Rebecca intră în concurs pe 28 iulie.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.