Naționala de polo masculin a României bifează în această seară mult așteptata reîntoarcere la Jocurile Olimpice, la 12 ani de la precedenta apariție la un turneu olimpic. În 2012, poloiștii români se clasau pe locul zece la Londra, cu o generație aflată atunci la vârful maturității, spre deosebire de nucleul tănăr pe care Bogdan Rath se bazează acum. E cea de-a zecea prezență a noastră la JO.
Poloiștii români au fost repartizați în grupa A, urmând să întâlnească adversari de calibru la Paris: Croația, Italia, Grecia, SUA și Muntenegru. Debutul va avea loc în această seară, de la 22:05, în compania selecționatei elene, turneul olimpic de polo urmând să se desfășoare între 27 iulie și 11 august.
All-time, selecționata României a mai fost prezentă la 9 ediții ale Jocurilor Olimpice, prima apariție consemnându-se în 1952, la Helsinki, unde poloiștii au ocupat poziția a 17-a.
Au mai urmat edițiile din 1956 (locul 8), 1960 (locul 5), 1964 (locul 5), 1972 (locul 8), 1976 (locul 4), 1980 (locul 9), 1996 (locul 11), 2012 (locul 10). Cea mai bună performanță olimpică a naționalei masculine este clasarea pe locul patru la ediția din 1976.
Amintiri din 2012: „Și acum mi se face pielea de găină! N-am cuvinte să spun cum se aude imnul la Jocurile Olimpice”
Actualul președinte al Federației, Alexandru Matei, se afla în echipa „tricolorilor” la ediția de la Londra, fostul jucător rememorând pentru Gazeta Sporturilor senzațiile experimentate la Jocurile Olimpice din 2012.
„Și acum, când vorbesc cu tine, de fiecare dată când mă gândesc la Jocurile Olimpice și la faptul că am participat acolo, mi se face pielea de găină. Nu te mint, îți spun exact ceea ce simt. Oricând, cu oricine vorbesc, și de 10 ori pe zi dacă o fac, de 10 ori mi se face pielea de găină!
Pentru că e inimaginabil... Gândește-te că poți să mergi în acel sat olimpic, unde te întâlnești cu toți sportivii participanți la Jocurile Olimpice. Poți să stai de vorbă cu cei mai mari sportivi din lume, pe care nu-i vezi decât la televizor.
Cred că acel imn, pe care îl auzi în momentele respective, cântărește cât 10-20 de imnuri de la un European sau de la un Mondial.
[A fost vârful carierei dumneavoastră] Fără doar și poate! Nu numai pentru mine, cred că pentru toată generația noastră care a fost prezentă la Londra. Pentru toți colegii mei, pentru că n-am fost singur, nu m-am calificat singur, am fost alături de ei, am fost o echipă din momentul unu până în momentul Jocurilor Olimpice”, a spus șeful Federației Române de Polo, pentru GSP.ro.
„Eram a doua sau a treia cea mai vârstnică echipă de la Jocurile Olimpice”
Fostul jucător a făcut o comparație între echipa de atunci și componența actuală a primei reprezentative:
Am avut o medie de vârstă destul de înaintată. Cred că eram a doua sau a treia cea mai vârstnică echipă de la Jocurile Olimpice de la Londra. Ne-am bazat foarte mult pe experiență. Nu aveam aceeași recuperare precum au copiii de la noi care vor merge la Paris.
Însă ne-am bazat pe experiență și...Cum să spun? Inimaginabil! N-am cuvinte să spun cum se aude imnul și cum e lupta pe care o dai în apă. Gândește-te că Ungaria era cea mai tare echipă din lume la momentul respectiv. Am pierdut 14-16 cu ei, la două goluri (n.r. 17-15 a fost scorul în favoarea maghiarilor). A fost un meci senzațional!
Trebuie să fim gata să fructificăm orice problemă a adversarului și eu cred că o putem face. Avem Grecia, avem America, avem Muntenegru, sunt echipe cu care am fost foarte aproape de un rezultat bun, am recuperat distanța care era între noi într-un timp foarte scurt și sper că acolo, la cea mai mică ezitare a lor, să putem face un rezultat bun.Toți au înțeles că acolo nu e un punct de sosire, e, efectiv, un punct de plecare.
- Bogdan Rath, selecționerul României
13 poloiști reprezintă România la Jocurile Olimpice: Numele lor: Marius Țic, Francesco Iudean, Matei Luțescu, Tudor Fulea, Andrei Neamțu, Andrei Prioteasa, Andrei Țepeluș, Nicolae Oanță, Silvian Colodrovschi, Vlad Georgescu, Sebastian Oltean, Levente Vancsik și Eduard Drăgușin.
Adversare cu greutate pentru România
Adversarele României au experiență la nivel olimpic. Croația, campioana mondială de la Doha, are trei distincții cucerite la Jocurile Olimpice: un aur în 2012 și două arginturi, în 1996 și 2016. La ediția precedentă s-a oprit în sferturi de finală.
Italia, vicecampioana mondială de la Doha, are trei titluri olimpice: în 1948, 1960 și 1992. La ultimele trei ediții a fost pe doi, pe trei, respectiv pe șapte. Grecia este vicecampioana olimpică en titre.
Echipa SUA a fost campioană olimpică în 1904, iar la Tokyo a fost pe șase. Muntenegru a pierdut trei finale mici la Jocurile Olimpice în 2008, 2012 și 2016, la Tokyo a fost pe opt.
Programul naționalei masculine de polo la Jocurile Olimpice
- 28 iulie, ora 22:05 » România-Grecia
- 30 iulie, ora 17:35 » SUA-România
- 1 august, ora 20:30 » România-Croația
- 3 august, ora 22:05 » Italia-România
- 5 august, ora 22:40 » România-Muntenegru
{{text}}