Jocurile Olimpice

„Ne cerem iertare!” » Creatorii ceremoniei de deschidere de la Paris s-au scuzat în fața tuturor creștinilor ofensați de parodia după „Cina cea de taină”

Articol de Andra Mocanu  —  duminică, 28 iulie 2024

Organizatorii ceremoniei de deschidere a JO de la Paris și-au cerut scuze pentru parodia după pictura „Cina cea de taină”.

Creatorii spectacolului care a deschis Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și-au cerut scuze în fața catolicilor și a altor grupuri de creștini care și-au exprimat revolta în fața schimonisirii faimoasei fresce murale pictate de Leonardo da Vinci, „Cina cea de taină”.

Scena inspirată de celebra pictură cuprindea câteva drag queens, un model transgender, un cântăreț aproape dezbrăcat întruchipându-l pe zeul grec Dionisos și un copil.

Momentul a provocat furie în rândul reprezentanților Bisericii. Prezența acestei scene în cadrul show-ului de vineri seară, de pe Sena, a fost explicată de organizatori prin dorința de a sensibiliza privitorii și de a face un apel global la toleranță.

Matteo Salvini, viceprim-ministrul Italiei, a catalogat scena drept „insultătorare și degradantă”, adăugând: „Organizatorii ceremoniei au pășit cu stângul, imaginându-și că pot deschide Jocurile Olimpice insultând milioane de creștini”.

„Ne-am dorit o ceremonie de deschidere în care să arătăm lumii valorile și principiile noastre, așa că am transmis un mesaj foarte tranșant”, a spus Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

„Ideea era să-i facem pe oameni să reflecteze. Voiam ca mesajul să fie cât mai puternic cu putință. Trebuia să ne gândim la o comunitate internațională.

Este o ceremonie franceză pentru o ediție franceză a Jocurilor Olimpice, așa că am avut încredere în directorul nostru artistic. În Franța, prețuim libertatea de exprimare și ținem mult s-o protejăm”.

Anne Deschamps, purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Organizare, a declarat: „În mod clar, nu am avut intenția de a jigni nicio comunitate religioasă.

Credem că ne-am atins această ambiție. Dacă oamenii s-au simțit jigniți, ne pare foarte, foarte rău”.

Thomas Jolly, regizorul întregii ceremonii, a afirmat că este uluit de aceste reacții negative.

„Ideea noastră era cea a incluziunii”, a spus Jolly. „Este normal să se ridice anumite întrebări atunci când vrem să includem pe toată lumea și să nu excludem pe nimeni.

Nu ne-am dorit să fim subversivi. Ne-am dorit să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă să fim toți împreună.

În Franța, avem ceea ce se numește libertate artistică. Suntem norocoși că trăim într-o țară liberă”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.