Rafael Nadal și-a câștigat meciul cu maghiarul Marton Fucsovics, 6-1, 4-6, 6-4, ceea ce înseamnă că turul II de la Paris ar trebui să ofere unul dintre momentele de vârf ale Jocurilor Olimpice! Întâlnirea cu Novak Djokovic e deja conturată, dar dubiile privind situația fizică a ibericului așază un voal de incertitudine peste ceea ce ar trebui să fie al 60-lea lor meci direct.
Duminică dimineața, dublul medaliat cu aur de la Jocurile Olimpice încă nu era sigur dacă va lua startul în proba de simplu a turneului olimpic.
Cu o seară înainte, după debutul victorios la dublu alături de Carlos Alcaraz, spaniolul de 38 de ani păstra rezerve asupra participării sale în meciul desfășurat în această după-amiază. Ba chiar își exprima nemulțumirea vizavi de ora meciului cu Marton Fucsovics, programat de organizatori la nici 24 de ore de la partida de dublu în care Rafa a luat parte.
„Trebuie să vorbesc cu echipa medicală, apoi voi lua o decizie. Uneori, mai puțin înseamnă, de fapt, mai mult”, a spus misterios fostul lider mondial, sugerând, printre picături, că prioritizarea probei de dublu ar fi o idee inspirată ținând cont că se confruntă cu un nou disconfort fizic, de data aceasta la coapsa piciorului drept, bandajată masiv la aparițiile sale din ultimele zile.
Nadal a decis în ultimul moment să joace meciul de simplu, în care a suferit mai bine de un set
Deznodământul? Precauția afișată în seara precedentă s-a risipit până a doua zi, Nadal antrenându-se încă de la primele ore ale dimineții pe Arena Philippe-Chatrier, în compania antrenorului Carlos Moya și a căpitanului nejucător David Ferrer.
Devenise o certitudine, urma să ia startul în meciul cu Fucsovics, câștigătorul de anul acesta de la București.
Dincolo de un prim set câștigat de maniera în care obișnuia să o facă în momentele de vârf ale carierei, 6-1, Nadal a etalat un nivel nesatisfăcător pentru standardele sale, cu multe oscilații, vulnerabilități la serviciu și pe backhand și momente în care părea ca energia l-a părăsit din nou, cum s-a întâmplat și în urmă cu o săptămână, în finala cedată fără drept de apel la Bastad, în fața portughezului Nuno Borges (3-6, 2-6).
După ce a pierdut la patru un act secund dominat de maghiar, Nadal a descoperit o cale nesperată de a găsi linia de sosire.
La 2-2 în decisiv, Fucsovics a condus cu 40-0 pe serviciul spaniolului, care a găsit resurse să anihileze toate cele trei mingi de break. A fost punctul de cotitură al meciului, cu Nadal trecând în avantaj și reușind apoi să-și procure break-ul ce i-a adus victoria.
Va fi sau nu episodul 60 din rivalitatea cu Djokovic?
Acum, meciul de vis de la Jocurile Olimpice e proiectat, rămâne de văzut cum va evolua starea fizică a lui Nadal în următoarele 24 de ore. La orizont se întrevede meciul cu Djokovic, rivalitatea monstruoasă din tenis care ar trebui să ajungă marți la cel de-al 60-lea episod!
Partida a fost programată luni, în sesiunea de zi (14:30, ora României), deci Nadal va ajunge la trei zile consecutive cu meci jucat. Astăzi, după triumful cu Fucsovics, a prefațat pe scurt duelul cu Djokovic:
„Sunt entuziasmat, dar sunt și precaut. Nu știu la ce nivel pot ajunge, dar voi da tot ce am mai bun!”. Cel mai probabil, Nadal va disputa turul secund din proba de dublu marți.
Djokovic, odihnit și neîntrebuințat. Mai are istoricul lor pe zgură vreo relevanță?
Scorul la directe e 30-29 în favoarea campionului din Belgrad, cu ibericul în avantaj pe zgură, 20-8, și în meciurile jucate la Roland Garros, 8-2.
Dar vremurile cu Rafa dominant pe zgură sunt foarte îndepărtate astăzi, „regele” acestei suprafețe aflându-se, probabil, la unul dintre ultimele turnee ale carierei.
Nadal a fost mai mult accidentat în ultimii ani, ratând competiții importante pe bandă rulantă. Anul trecut, în iunie, a suferit o intervenție chirugicală la șold, după ruptura care i-a adus, practic, retragerea mai aproape.
Interesant, ei s-au mai întâlnit o dată și la Jocurile Olimpice, la Beijing, în 2008, când Nadal l-a învins în trei seturi, pe hard. La acea ediție, spaniolul a cucerit medalia de aur, performanță pe care avea s-o repete și în 2016, însă la dublu.
Sârbul a defilat sâmbătă cu Matthew Ebden și vine complet odihnit la posibilul meci de luni după-amiaza, Nole luând decizia de a nu juca dublu sau dublu mixt la această ediție a Jocurilor.
„Cine a spus că ăsta-i ultimul dans?”
Tot sâmbătă seara, în zona mixtă de la Roland Garros, la o întâlnire cu media la care a asistat și corespondentul GSP aflat la Paris pentru Jocurile Olimpice, un jurnalist l-a întrebat pe Nadal „dacă e pregătit pentru un ultim dans cu Djokovic”.
În prealabil, după tragerea la sorți de joi, Djokovic afirmase într-o conferință de presă că e entuziasmat să-l înfrunte din nou pe Rafael Nadal și că „ambii vom veni cu ceva artificii pe teren, ca în vremurile bune, pentru că probabil va fi ultimul nostru dans”.
Însă Djokovic n-a exprimat clar dacă face referire la ultima lor prezență la Jocurile Olimpice sau la un posibil ultim meci direct în circuitul ATP.
Nadal a primit cu mirare întrebarea, ba chiar a părut că e deranjat de subiect. A răspuns iritat și laconic: „Cine a spus că e ultimul dans?”, apoi a sărit la următoarea întrebare.
Dacă va alege să fie pe teren în fața lui Djokovic, va fi prima lor întâlnire din mai 2022 încoace. Atunci, din postura de outsider, spaniolul îl învingea în 4 seturi pe marele său rival, chiar în „sferturile” de la Roland Garros. Nadal avea să câștige turneul, ultima sa izbândă majoră.
Novak Djokovic și medalia care-i lipsește
Novak Djokovic a doborât toate recordurile posibile în tenis și a dominat cu ferocitate circuitul în ultimii 10-15 ani. E lider în clasamentul titlurilor majore, a străpuns recordul de săptămâni petrecute pe primul loc, continuând să rămână un reper incontestabil chiar și la 37 de ani, împliniți în luna mai.
Însă Nole are o mare dorință neîndeplinită, un minus care-l zgândărește din plin în orgoliu. Nu a cucerit încă medalia olimpică de aur, într-o probă poate nu atât de populară și prestigioasă, dar esențială pentru CV-ul său și goana după perfecțiune ce-l caracterizează.
Novak Djokovic și dezamăgirea de la Tokyo / Foto ImagoDjokovic aproape și-a sacrificat sezonul 2021 pentru acest obiectiv, dar a ratat până și bronzul la Tokyo, pierzând surprinzător meciul cu Pablo Carreno Busta pentru ultima treaptă a podiumului.
Singura sa distincție olimpică e bronzul din 2008, dar Djokovic țintește o medalie mult mai strălucitoare, în ceea ce va fi, mai mult ca sigur, inclusiv în cazul său, ultima sa apariție la o ediție a Jocurilor Olimpice.
{{text}}