Jocurile Olimpice

Singurul ciclist român calificat nu și-a putut termina cursa la Jocurile Olimpice » Scos din competiție pe baza „Regulii 80”

Ede Molnar și-a încheiat aventura de la Jocurile Olimpice / Sursă foto: Facebook@ Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Articol de Remus Dinu   —  luni, 29 iulie 2024

Ede-Karoly Molnar, singurul reprezentant al României în probele de ciclism de la Jocurile Olimpice, nu și-a putut termina cursa de azi din motive tehnice, astfel că aventura lui olimpică a luat sfârșit. Molnar, 28 de ani, luase startul, de la 15:10, în cursa de mountain-bike, cross-country.

Plecat în concurs de pe locul 33, Molnar a avut parte de un început încurajator, reușind să avanseze poziții bune și să încheie prima tură pe locul 14. Apoi, a slalomat până pe poziția a șasea, totul năruindu-se în momentul în care roata spate i s-a rupt din cauza terenului accidentat.

Ede Molnar nu și-a putut termina cursa de la Jocurile Olimpice

Cum problema și-a făcut apariția la jumătatea traseului, iar intervențiiile tip service pot fi efectuate doar în locuri special amenajate, românul a pierdut mai bine de 10 minute până a reușit să-și înlocuiască în cele din urmă roata. Deznodământul a fost dur: s-a decis scoaterea acestuia din concurs pe baza unui articol de regulament - „Regula 80”


În ciclism, „Regula 80” presupune eliminarea unui ciclist dintr-o cursă în momentul în care acesta rămâne mult prea în urmă față de liderul cursei. Mai exact, ciclistul în cauză e eliminat din competiție dacă este cu 80% sau mai mult în spatele liderului, raportat la timpul pe care liderul l-a petrecut deja în cursă.

Reprezentantul României începuse cursa de pe locul 33 / Sursă foto: COSR

„A pierdut foarte mult timp până a ajuns la noi să-i schimbăm roata”

Răzvan Jugănaru, omul care l-a însoțit pe Ede Molnar la Jocurile Olimpice, a făcut lumină în acest caz:


„S-au întâmplat mai multe accidente de felul acesta, din cauza traseului extrem de tehnic.

Ghinionul a fost că roata s-a rupt departe de locul de service și a pierdut foarte mult timp până a ajuns la noi să-i schimbăm roata”, a mărturisit Răzvan Jugănaru, antrenorul lui Molnar.

Detaliind: „Când a revenit în cursă, pierduse mai mult de 80 la sută din timpul celorlalți, ceea ce însemna că risca să fie ajuns din urmă de cei care se luptau pentru primele locuri. Din acest motiv a fost scos de pe traseu - este așa numita Regula 80”, a explicat Jugănaru, potrivit COSR.

Din nefericire, pe o zonă tehnică, acesta a dejantat și a spart janta din spate, fiind în acel moment departe de zona unde putea primi asistență tehnică și pierzând multe minute prețioase până la aceasta.

În istoria MTB-ului românesc, doar 3 români au avut onoarea de a reprezenta țara la jocurile olimpice, iar Ede este unul dintre ei, meritând tot respectul pentru munca și efortul depuse.

- BikeXpert Racing Team

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.