Echipa de gimnastică artistică a României a încheiat pe locul 7 finala pe echipe de la Jocurile Olimpice, cu punctajul total 159.497. Gimnastele noastre ocupau locul 5 la capătul primelor rotații, dar am coborât în clasament după paralele și bârnă. Am încheiat pe locul 7, penultimul, depășind doar Japonia. SUA excepționalei Simone Biles s-a impus în marea finală, podiumul fiind completat de Italia și Brazilia.
O sală plină-ochi, incadescenta Bercy Arena din arondismentul 12, starurile gimnasticii mondiale sclipind în toate punctele cardinale și vedete din toate domeniile, inclusiv Serena Williams, în tribune. Acesta a fost peisajul care a însoțit revenirea echipei feminine a României într-o finală olimpică după 12 ani.
Plus emoții de toate tipurile pentru gimnastele din delegația României, pe umerii cărora plutesc speranțe că ipostaza de azi nu e una întâmplătoare și că vom rămâne și de aici înainte printre națiunile de luat în calcul în sportul în care cândva excelam.
România a prins finala terminând calificările pe locul 8 și a început concursul final de astăzi în aceeași grupă cu Marea Britanie, echipa cu care a împărțit subdiviziunea duminică.
Locul 5 după primele două rotații!
Balul a debutat la sol, cu Sabrina Maneca-Voinea reușind cea mai mare notă dintre gimnastele României, 13.900 (6.000 la dificultate, 7.900 pentru execuție). N-au fost neapărat notele ideale de pornire, astfel că, la finalul primei rotații, România ocupa poziția a șasea în ierarhie.
Sabrina Maneca-Voinea, în finala pe echipe de la Jocurile Olimpice / Sursă foto: Imago ImagesDar a urmat aparatul care ne-a ridicat nu doar clasamentul, ci și instinctele pe care credeam că nu le vom mai regăsi. Exercițiile de la sol au avut o dinamică mult mai reușită pentru românce, cu Ana Maria Bărbosu apropiindu-se cel mai tare de râvnitul 14. A fost până la urmă 13.933, astfel că, după a doua rotație, România a țopăit un loc în clasament, de pe 6 pe 5.
Paralelele mereu dureroase
Nostalgicii sperau timid la bronz, dar tot ei nu uitau că, istoric, paralelele au reprezentat cel mai problematic aparat al nostru.
Duminică, în calificări, echipa României s-a poticnit la paralele. Fusese ultima reprezentație a fetelor, într-o subdiviziune cu Marea Britanie pe care o am condus-o timp de o vreme. Aceleași paralele ne-au măcinat și acum, a fost aparatul sinonim cu regresul în clasament.
Notele la paralele, pentru un tablou cât mai clar: Lilia Cosman (13.133), Amalia Ghigoarţă (13.333), Ana Maria Bărbosu (12.433). Am coborât pe 7 de pe locul 5 și am pus capăt scenariilor superoptimiste.
România a încheiat finala la bârnă, dar nici aici lucrurile n-au decurs lin, cu Amalia Ghigoarţă ezitând puțin în exercițiu. A redresat situația Sabrina Maneca-Voinea, cu al său 13.800, iar la final am rămas pe poziția a șaptea.
Clasamentul final în finala pe echipe de la Jocurile Olimpice, cu România pe locul 7România, în finala pe echipe de la gimnastică artistică » Desfășurarea evenimentelor din Bercy Arena
- Notele obținute la bârnă: Amalia Ghigoarţă (12.500), Ana Maria Bărbosu (12.700, Sabrina Maneca-Voinea (13.800)
- N-am reușit să ne redresăm la paralele, aparatul mereu problematic în gimnastica de la noi. Urmează ultima rotație, în care româncele vor evolua la bârnă.
- Cum ne-am descurcat la paralele: Lilia Cosman (13.133), Amalia Ghigoarţă (13.333), Ana Maria Bărbosu (12.433). Ocupăm locul șapte după această rotație (120.497 puncte), paralelele ne-au adus cu picioarele pe pământ! Americancele conduse de senzaționala Simone Biles ocupă primul loc la general, urmate de Italia și Marea Britanie.
- Concentrarea e la cote maxime în rândul gimnastelor din România, care se încălzesc acum pentru paralele. Exercițiile de la sărituri ne-au ajutat să urcăm în clasamentul total, prestațiile avute de Lilia Cosman, Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea au fost aplaudate generos de publicul parizian.
- Notele de la sărituri: Lilia Cosman (13.433), Ana Maria Bărbosu (13.933), Sabrina Maneca-Voinea (13.633). Ocupăm locul 5 după ce de-a doua rotație, cu un total de 81.598 de puncte. Marea Britanie e în fața noastră, țintim poziția a treia, ocupată de gimnastele din China. Urmează cea de-a treia rotație, fetele noastre vor lua startul la paralele, cel mai slab aparat al nostru în calificări.
- România ocupă locul 6 la finalul primei rotații, cu un punctaj de 40.599. Urmează concursul la sărituri.
- Punctajele gimnastelor din România la sol: Amalia Ghigoarţă (13.133) / Ana Maria Bărbosu (13.566) / Sabrina Maneca-Voinea (13.900)
- România va începe concursul la sol, în aceeași grupă cu Marea Britanie. Vor evolua trei gimnaste și toate notele vor fi luate în calcul. În calificări au evoluat patru sportive, contând la punctajul final primele trei. Ordinea: prima rotație sol, a doua sărituri, a treia paralele, a patra bârnă.
- Pe lângă România, mai iau startul în finală SUA, Italia, China, Brazilia, Japonia, Canada și Marea Britanie.
- Echipa României s-a clasat la finalul calificărilor pe poziția a opta, având un total de 159,497 de puncte, ceea ce însemnă că va lua startul în marea finală, programată în această seară, acolo unde totul pornește de la zero și orice e posibil.
- E o zi cu conotații speciale pentru echipa feminină de gimnastică a României, care revine într-o finală olimpică după o pauză de 12 ani, de la Londra 2012
Cum au concurat gimnastele în finală
- Sol: Amalia Ghigoarță, Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea
- Sărituri: Lilia Cosman, Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea
- Paralele: Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Ana Maria Bărbosu
- Bârnă: Amalia Ghigoarță, Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca-Voinea
Urmează și alte finale
Aventura gimnastelor noastre nu se oprește aici. În zilele următoare, Ana Maria Bărbosu și Amalia Ghigoarță vor fi în finala de la individual compus, în timp ce Sabrina Maneca-Voinea va evolua în finalele pe aparate la bârnă și sol. În ultima va fi prezentă și Ana Maria Bărbosu. Aici, cele mai mari speranțe se leagă de Sabrina Voinea și evoluțiile ei la bârnă și sol.
{{text}}