Jocurile Olimpice

„Olimpiada Genocidului” » Anchetă în desfășurare la Paris, după incidentul de la meciul Israelului: ce a apărut în tribune

Isralienii din tribune ar fi fost ținta unor scandări antisemite / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu  —  miercuri, 31 iulie 2024

Procuratura din Paris investighează evenimentele controversate petrecute în week-end în capitala Franței, pe Parc des Princes, la confruntarea din turneul olimpic de fotbal dintre Israel și Paraguay (2-4). În atenția procurorilor se află presupuse manifestări antisemite care s-ar fi derulat în timpul partidei.

Organizatorii Jocurilor Olimpice au depus o plângere la poliția din Paris, după ce, în timpul meciului dintre Israel și Paraguay, în tribune a fost fluturat un mesaj pe care scria „Olimpiada Genocidului”.

Anchetă la Paris, după evenimentele de la meciul Israelului

Pânza a fost ridicată din mijlocul unor spectatori care fluturau steaguri ale Palestinei și ar fi fost afișată cu scopul de a taxa acțiunile întreprinse de Israel în ultimele luni în Fâșia Gaza.

Ziarul francez Le Parisien, care citează surse din poliție, notează că din mijlocul respectivului grup, „s-ar fi mimat gesturi provocatoare de natură antisemită”, existând, conform jurnaliștilor din Hexagon, și unele rapoarte potrivit cărora, la start, imnul național al Israelului ar fi fost huiduit de o parte a publicului.

Deocamdată, nici procuratura și nici oficialii olimpici nu au clarificat detaliile specifice ale cazului, arată sursa citată.

Organizatorii sunt cei care au făcut plângere

După terminarea meciului câștigat cu 4-2 de Paraguay, Comitetul Organizatoric al Jocurillor Olimpice a depus o plângere la Poliție, un purtător de cuvânt declarând că „instituția condamnă ferm aceste acte”.

„Paris 2024 se angajează să combată toate formele de discriminare, care sub orice formă sunt contrare valorilor olimpice și paralimpice. Vrem să reamintim tuturor că Jocurile sunt un moment pentru armonie și toleranță”, a adăugat oficialul. Despre subiect au scris și cei de la BBC.

Israelul a fost criticat la nivel internațional din cauza numărului mare de pierderi umane înregistrate în timpul războiului și a crizei alimentare pe care o îndură civilii din Fâșia Gaza.

Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, controlat de Hamas, peste 31.000 de oameni au murit de la începutul ofensivei israeliene. Iar UNICEF, prin vocea directoarei executive Catherine Russell, declara în luna mai că peste 13.000 de copii și-au pierdut viața de la începutul războiului Israel - Hamas.

Aceștia sufereau de malnutriție severă și, potrivit UNICEF, nu aveau „nici măcar energia necesară pentru a plânge”

Altă anchetă, după ce trei sportivi israelieni au fost amenințați cu moartea

Totodată, procuratura din Paris a declarat că investighează și amenințările cu moartea pe care trei sportivi israelieni prezenți la Jocurile Olimpice le-ar fi primit în ultimele zile.

Ameințările au fost raportate de ministrul de interne Gérald Darmanin, iar ancheta va fi condusă de „Organismul național Anti-ură online”, o instituție guvernamentală responsabilă cu combaterea discursului urii din mediul online.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.