Avocații lui Adrian Mititelu au înregistrat azi la TMB cererea de revizuire a dosarului în care Mircea Sandu și Dumitru Dragomir fuseseră achitați de Curtea de Apel în 2017.
Revizuirea este o cale excepțională de atac, iar Mititelu o folosește bazându-se pe un Recurs în Interesul Legii (RIL) emis de Înalta Curte la sfârșitul lui 2023, cu efecte asupra ”cazului U Craiova”.
Celebrul dosar al dezafilierii Craiovei, operațiune instrumentată în 2011 de FRF, renaște în mod spectaculos. Asta cu toate că, în iunie 2017, Curtea de Apel îi achitase printr-o sentință definitivă pe Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii pentru a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de bunuri sub sechestru.
În această dimineață, avocații lui Adrian Mititelu au înregistrat la Tribunalul București o cerere de revizuire în speță, o cale extraordinară de atac. Patronul oltenilor se bazează acum pe un Recurs în Interesul Legii (RIL 19/13.11.2023), cu efecte directe asupra dosarului.
Dar, în paralel, și pe demersul discret demarat în aprilie și iunie 2024 de FRF printr-o succesiune de Adunări Generale, când s-a pus pe ordinea de zi o listă de dezafilieri în frunte cu Universitatea Craiova! Adică proceduri prin care federația lui Burleanu admite acum tacit că gruparea olteană versiune 2011 n-a fost, de fapt, niciodată exclusă juridic, neducând la capăt căile legale pentru dezafilierea faptică a juveților!
Universitatea Craiova, prima pe lista de dezafilieri înaintată de FRFIstoricul întregului caz:
- iulie 2011 – Comitetul Executiv FRF decide dezafilierea provizorie a Universității Craiova, cu 10 voturi pentru și două abțineri (Marius Stan, Marian Pălărie – reprezentant fotbal feminin)
- mai 2012 – Adunarea Generală FRF validează hotărârea CEx și confirmă dezafilierea oficială a clubului din Bănie (168 voturi pentru, 18 abțineri, 5 împotrivă)
- iunie 2013 – DNA îi trimite în judecată pe Sandu și Dragomir pentru abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii pentru a obţine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau foloase necuvenite și sustragere de bunuri sub sechestru (39 jucători au plecat liberi de contract, deși Fiscul pusese poprire pe contractele lor pentru recuperarea unei datorii de 16 milioane lei).
- iunie 2016 – Mircea Sandu și Dumitru Dragomir sunt condamnați în primă instanță de Tribunalul București: 3 ani cu suspendare, 3 luni de muncă în folosul comunității, 80.000 lei amendă. În plus, FRF și LPF amendate penal cu 370.000 lei. Adrian Mititelu ar trebui să primească compensații în valoare de circa 220 milioane euro, suportate în solidar de Sandu, Dragomir, FRF și LPF.
- iunie 2017 – Sandu și Dragomir sunt achitați la Curtea de Apel, decizie definitivă. Sentința vine ca urmare a unei hotărâri proaspete a Curții Constituționale (405/2017), prin care se dezincrimina abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară (statut FRF), inferioară celei primare (lege, ordonanță).
Pe ce se bazează Mititelu. Cele două argumente ale avocaților
Lucrurile păreau închise pentru totdeauna. Dar pe ce se bazează acum echipa de avocați ai lui Mititelu pentru a renaște dosarul? Pe două detalii noi, apărute în spațiul public în ultimele 6-7 luni:
1. În noiembrie 2023, Înalta Curte se pronunța într-un Recurs în Interesul Legii în sensul că federațiile au obligația de a înregistra la Tribunal orice modificare de act constitutiv și la nivelul membrilor afiliați. Or, FRF n-a mai efectuat din 2002 niciun demers de înregistrare în Registrul Federațiilor de la TMB în ceea ce privește mișcările prin afilieri/dezafilieri și modificările structurilor de conducere!
Cu o singură excepție: sub presiunea juridică exercitată de staff-ul lui Mititelu, Mircea Sandu și-a înregistrat în 2013 propriile mandate de președinte câștigate în 2005 și 2010.
Dar mandate obținute în Adunări Generale pe care Mititelu le numește ilegale, fiind realizate cu votanți neactualizați la Tribunal, așa cum impune explozivul RIL din noiembrie 2023. El se aplică și retroactiv. Așadar, dezafilierea din 2011/2012 ar fi fost făcută de o conducere și o AG ilegale.
Sandu și Dragomir au comis niște fapte foarte grave. Au călcat în picioare un club cu un patrimoniu de 30-40 milioane euro, au distrus o familie, au băgat dihonie într-un oraș care devorează fotbalul, împărțit acum în două tabere, cu certuri interminabile. Astea au fost efectele deciziilor lor inconștiente.
Adrian Mititelu - patron FCU Craiova
2. În aprilie 2024, sub impulsul aceluiași RIL și spre a se conforma deciziei ÎCCJ, FRF a organizat în mare secret o Adunare Generală Extraordinară în doi timpi. A chemat numai cluburile afiliate și înregistrate la Tribunal în 2002, multe însă dispărute între timp. S-au prezentat doar 13 entități din 80, acceptând ca la următoarea AG să fie primiți noii membri la zi ai FRF.
Iar după AG din iunie urmau să fie înregistrați 278 membri, numai că, surpriză!, Tribunalul a respins deocamdată demersul. E un proces în care au apărut în calitate de interveniente Progresul București (oficial - Tudor Iacov), AFC Rapid (Horia Manoliu) și FCU Craiova (Adrian Mititelu), entități care acuză FRF că funcționează ilegal de 22 ani.
Ceea ce a aprins și mai tare beculețul în tabăra lui Mititelu e că FRF solicită abia acum dezafilierea Universității Craiova, clubul exclus teoretic de federație în urmă cu 12 ani! Numele grupării oltene deschide lista solicitărilor de dezafiliere înaintate către Tribunal!
În tot acest context alambicat, Mititelu speră să întoarcă, în fine, în favoarea sa întregul dosar care l-a ruinat: „Dacă se aplică legea așa cum trebuie, acum nu mai au nicio scăpare Sandu și Dragomir.
Sunt oameni în vârstă, nu le doresc răul, la pușcărie e greu. Dar nu vor mai avea cum să evite închisoarea. Au făcut mult rău, cu premeditare. Și n-au nici acum vreo remușcare. Vreau să existe într-un final compensații materiale și morale, pentru că amîndoi au acționat fără scrupule, dorindu-și să ne producă dispariția. Suntem și în interiorul termenului de prescripție, scadent în 2027.
Prin urmare, n-ar exista niciun impediment în admiterea revizuirii și rejudecarea dosarului”, a explicat finanțatorul pentru GSP.RO
Să recapitulăm:
- membri FRF neînregistrați la Tribunal din 2002 încoace
- Adunări Generale ținute cu membri neoficializați la Tribunal, cum impune celebrul RIL din 2023. Prin urmare, valuri de decizii suspecte de a fi ilegale
- structuri de conducere înregistrate doar secvențial în ultimii 22 ani, dar, oricum, șefi votați de aceiași membri neactualizați la Tribunal, adică cu aparență de nelegalitate inclusiv la vârf.
{{text}}