Nu demult, David Miculescu și Alexandru Ișfan erau cei mai râvniți tineri fotbaliști din Superligă, Gigi Becali și Mihai Rotaru duelându-se în oferte de sute de mii de euro pentru a le obține semnătura.
Între timp, Ișfan a ajuns la o echipă mediocră. El aparține în continuare de Universitatea Craiova, dar nu a reușit să convingă în Bănie că e suficient de bun pentru a lăsa în afara echipei nume precum Ivan, Paradela, Mora sau Baiaram.
La ce a arătat în ultimii 2 ani, tot la o echipă fără mari pretenții ar fi trebuit să ajungă și David Miculescu, însă banii pe care Gigi Becali i-a plătit în schimbul lui și vandabilitatea pe care o păstrează (abia a împlinit 23 de ani) continuă să-i cauționeze prestațiile dezamăgitoare. Nu ne ajung degetele de la mâini pentru a număra atacanții „zburați” de Gigi Becali pentru mult mai puțin.
„Lewandowski” fără goluri
În primul sezon la FCSB, Miculescu a fost folosit majoritar în banda dreaptă, acolo unde-i luase ochii lui Becali când evolua la Arad.
Între timp, extrema fără o deosebită viteză și fără dribling necruțător a fost reprofilată în atacant central, în speranța că va avea un randament mai bun. Nu la nivelul lui Robert Lewandowski, superfotbalistul cu care Becali îl asemăna pe Miculescu în momentul transferului, dar măcar suficient cât să atingă borna de 10 goluri pe sezon.
Până acum, David n-a trecut de 6 reușite stagionale la FCSB. Posibil să o facă în acest sezon, ajutat și de „dubla” cu amatorii de la Virtus, în poarta cărora a punctat de 3 ori.
Momentan, dacă tragem linie, vedem în dreptul jucătorului de 1,7 milioane de euro 13 goluri și 4 pase decisive în 95 de apariții. Astea sunt faptele, în timp ce dinspre FCSB ni se tot vorbește despre cât de bun ar fi, de fapt, Miculescu.
Pe astfel de copii dai un milion-două și pot să ajungă la 50 de milioane. Ce, el nu poate? Poate să fie gen Lewandowski, la ce fizic are. OK, nu 50, dar nu poate să ajungă la 20, la 10?
- Gigi Becali, în august 2022
Consens în birourile FCSB: Miculescu e „cel mai bun”
În aprilie, Mihai Stoica afirma triumfător că „David Miculescu e cel mai bun atacant român la ora actuală” și ne promitea pentru noul sezon o versiune a lui mult îmbunătățită. Dacă un jucător cu gol la fiecare 320 de minute de joc este cel mai bun atacant al țării, ar trebui să oprim fotbalul și să migrăm în masă către bazine și săli polivalente.
La 3 luni distanță, după victoria cu Maccabi din turul 2 preliminar al Ligii, oficialul FCSB ne-a sugerat discret că Miculescu a fost, de fapt, bun contra israelienilor: „De la început a existat o discuție de genul ăsta: David să le scoată plămânii, apoi să intre Popa, poate-poate profită”.
Să înțelegem că tot ce poate „cel mai bun atacant român” atunci când înfruntă adversari decenți este să-i obosească?
În cei 2 ani la FCSB, 95 de meciuri în total, Miculescu a reușit 67 de driblinguri din 154 de încercăriAr mai trebui să „calce iarba la FCSB”?
„E un fotbalist care nu pierde nicio minge, care a marcat exact când trebuie și care a intrat în echipă exact când trebuia”, ne mai spunea MM Stoica în aprilie, numai că statisticile nu-i susțin afirmațiile.
Contra celor de la Maccabi, Miculescu a pierdut de 9 ori mingea. A încercat să joace rolul de pivot, să-și servească colegii, dar a trimis de multe ori anapoda. Iar la finalizare încă nu demonstrează instincte de atacant pursânge, ajunge adesea târziu la centrări și lasă de dorit prin timpul lui de reacție. Dacă nu ar fi costat atât și nu ar fi fost ajutat de vârstă, probabil că n-ar mai fi călcat pe iarbă la FCSB în viața lui, ca să cităm patronul echipei.
Mai îngrijorătoare decât cele listate mai sus este superficialitatea de care Miculescu dă dovadă în multe rânduri. Elocventă este faza din minutul 19 al meciului FCSB - Oțelul. La scorul de 0-0, cu portarul advers întins pe gazon, Miculescu a lovit bara de la numai 6 metri de poartă, o poziție din care un fotbalist pretins a fi „cel mai bun atacant român” n-ar fi trebuit să ierte.
Un gol atunci ar fi schimbat fața jocului și, foarte posibil, numele echipei câștigătoare. Dar Miculescu n-a avut de înfruntat o rafală de reproșuri după acel meci, spre deosebire de Vlad Chiricheș. Ba din contră, Gigi Becali l-a numit „cel mai bun” de la FCSB.
Pe 6 august, contra celor de la Sparta Praga, îl vom vedea din nou la treabă pe Miculescu, jucătorul tratat ca un bibelou de cele mai importante nume de la FCSB. Cine știe, poate de această dată va și înscrie?
8 pierderi de balona înregistrat Miculescu pe meci, în medie, în acest sezon
30%dintre duelurile ofensive în care este implicat câștigă vârful de 1,90 metri
{{text}}