Roxana Mărăcineanu (49 de ani), fostă înotătoare născută în România și care a reprezentat Franța de-a lungul carierei, comentează pentru Radio France tot ce se întâmplă în La Defense Arena. # Vicecampioană olimpică în 2000, învinsă de Diana Mocanu la 200 m liber, are în palmares un titlu mondial și unul european în această probă. # Ministru al sporturilor în Franța între 2018 și 2022, vorbește despre Leon Marchand și David Popovici, dar și despre inițiativele sale legislative.
Înainte ca David Popovici sau Leon Marchand să triumfe în La Defense Arena, Roxana Mărăcineanu a trecut să-i salute pe jurnaliștii români aflați la Paris.
A identificat grupul după un tricou cu România pe care îl purta unul dintre aceștia. Schimbată față de perioada în care era ministru al sporturilor în Franța, fosta înotătoare a acceptat o discuție de 30 de minute despre cele două țări de care e apropiată, despre Leon Marchand și David Popovici, dar și despre festivitatea de deschidere, care a stârnit multe controverse.
Născută la București în 1975, plecată în Franța la 9 ani, cu părinții, din România comunistă, unde începuse să facă gimnastică, Roxana Mărăcineanu a reușit o carieră spectaculoasă în înot, culminând cu titlul mondial din 1998, în proba de 200 m spate: primul din istoria Hexagonului. În 2000, a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde s-a clasat pe pozița a doua la 200 m spate, fiind depășită de Diana Mocanu.
Intrată în politică după încheierea carierei sportive, a obținut un post în Guvernul Edouard Philippe, preluând din septembrie 2018 șefia Ministerului Sporturilor din țara de adopție, unde a stat până în 2020, apoi a devenit ministru delegat în cabinetul lui Jean Castex până în 2022.
„Au fost patru ani foarte lungi, au fost multe de făcut și foarte obositor", a spus fosta înotătoare. A încercat să intre în Parlament, dar nu a avut destule voturi, s-a dedicat familiei, ea fiind căsătorită cu jurnalistul Franck Ballanger, cu care are patru copii.
Roxana Mărăcineanu și-a făcut auzită vocea
Drumul Roxanei Mărăcineanu spre cea mai înaltă funcție din sportul francez a început cu o asociație.
„După ce am născut-o pe prima mea fată, luasem în greutate 17 kg și am vrut să merg la un club unde să pot pierde aceste kilograme fără să se uite bărbații la noi, unde să fii împreună cu alte femei, să vorbești despre ce se întâmplă cu copilul. Mi se pare că sportul și activitatea asta permit, să fii împreună și să discuți, să te întâlnești cu alte mame, cu alte familii, e un moment propice să ieși din solitudinea în care te găsești și pe care efectiv am trăit-o și eu ca alte mame".
Alături de alte prietene a făcut această asociație în care proaspetele mame învățau să înoate și, de la zece membre, a ajuns, după o lună, la 70, apoi într-un an la 200, iar de la statutul de antrenoare a devenit directoarea asociației.
Munca pe care a depus-o și faptul că a fost mereu o voce au făcut ca problemele pe care le expunea fosta înotătoare să ajungă și în agenda lui Edouard Philippe.
„Am fost la el în audiență pentru a vorbi despre o problematică foarte gravă pe care o avem în Franța și în multe alte țări, sunt multe cazuri de înec. Am început să le numărăm în 2017 pe plan național și ne-am dat seama că avem 4.000 de persoane care sunt salvate în fiecare an, 1.000 care mor.
Și din astea 1.000 avem 350 de copii mai mici de 6 ani. Când a început să se măsoare lucrul acesta, au căutat o soluție și m-au găsit pe mine, că mi-am pus și eu vocea în dezbaterea asta și am zis că nu-i normal ca într-o țară civilizată să ai 400 de copii care mor în fiecare an", a explicat Roxana Mărăcineanu.
Roxana MărăcineanuSe face înot în școală, dar e început prea târziu
După trei luni de la întâlnirea cu Philippe, acesta i-a dat misiunea de a se ocupa pe plan național de această problemă și i-a oferit un post în cabinetul său.
Chiar dacă în Franța se face înot în școală, după părerea fostului ministru, atunci când se începe e prea târziu.
„Se face din clasa a cincea, exact la perioada asta a adolescenței, unde copiii, adică băieți sau fete, nu mai vor să se expună în costum de baie. E și o problemă de religie, avem multe comunități diferite în Franța, unde la vârsta asta sunt unele fete care nu vor să se mai dezbrace".
Pentru a contracara aceste probleme, Mărăcineanu s-a gândit că e mai bine ca toată lumea să înceapă mai devreme, la 3-4 ani, pentru a avea o bază de securitate în mijloc acvatic, urmând să observe ce se întâmplă mai târziu.
Roxana Mărăcineanu cu medalia olimpică de argint în 2000 FOTO ImagoPrimele rezultate, după șase ani
Lucrurile nu s-au rezolvat peste noapte, dar fostul ministru spune că 2024 este primul an în care se văd efectele proiectului său început în 2018, pentru că a scăzut numărul cazurilor de înec.
„A scăzut puțin, dar e nevoie de mult timp pentru a avea un impact adevărat. Am făcut un program național pentru a sprijini construirea de piscine, am dus piscine itinerante. Statul suportă aproape 80% din cost, orașele trebuie să pună numai 20%.
Acum multă lume se interesează de subiect, nu zic că asta va schimba fața înotului francez, pentru că deocamdată nu s-a transferat pe partea de performanță, dar eu cred că alăturat cu un Leon Marchand, un David Popovici, adică persoane care inspiră, care sunt accesibile, care nu sunt așa mari și forțoși, se pot schimba lucruri", a subliniat Roxana Mărăcineanu.
Rolul unor modele tinere
Ea crede că Leon Marchand poate schimba fața înotului francez.
„El înoată toate probele, fluture, spate, bras, craul, mult mai ușor se identifică copiii care se antrenează. Un Florent Manaudou, care înoată un 50 craul bun, merge așa de repede că nici nu ai timp să te uiți. Ador cursa de 400 m mixt doar că-i lungă. David Leon și alții sunt foarte accesibili, foarte simpatici, fac cu mâna celor care vin să-i vadă, se opresc să răspundă întrebărilor jurnaliștilor", subliniază ea.
Apoi continuă: „Fata mea de 15 ani vorbește și de Leon, și de David, ea și prietenele ei le-au urmărit concursurile. M-au întrebat dacă-i cunosc pe amândoi pentru că le-ar plăcea să-i întâlnească".
„Amândoi sunt foarte tineri. Leon are 22 acum, dar pare de 16 ani, David, tot la fel, are acum 19, dar pare încă de 15 ani. Pentru faptul ăsta, că fizic vorbind nu sunt încă adulți, copiii care se antrenează zi de zi la înot se pot regăsi în ei. Amândurora le doresc o carieră imensă și, cum zicea Leon Marchand, mai bine acum decât mai târziu!".
Impactul lui Leon Marchand este foarte mare, are deja doi ani la nivel înalt european și mondial, este foarte discret, n-are multe apariții mediatice. Se antrenează în SUA, dar are priză la publicul francez chiar dacă este la concurență cu campioni din judo, scrimă
- Roxana Mărăcineanu
Idolul meu rămâne Alexander Popov, dar și David are ceva special. Știu ce înseamnă să înoți aproape de recordurile mondiale, nu-mi imaginez cum e să înoți mai bine, ce poți să faci mai mult decât acești mari campioni ca să fii mai bun cu o secundă, două. E ceva care e de neînțeles pentru mine
- Roxana Mărăcineanu
Legătura cu România
Care mai sunt legăturile Roxanei Mărăcineanu cu România? „Pentru persoanele de care eram legată afectiv în țara în care m-am născut și în care am trăit efectiv zece ani din viață se termină povestea vieții.
Trebuie să-mi creez o nouă istorie pentru că am copiii care vor să se ducă în România. Eu n-am reușit să le vorbesc românește de la început, fiindcă soțul vorbește franceză. Era dificil și nu-mi doream să se simtă, așa, împărțiți între două țări. Voiam să aibă o identitate a lor și sunt bucuroasă că acum ei cer să mergem să învețe limba română și că îl urmăresc pe David", a subliniat ea.
Echipamentul de culoare galbenă
Roxana Mărăcineanu are patru copii, doi băieți și două fete, cu vârste cuprinse între 8 și 19 ani. Băiatul cel mic visează să fie fotbalist. „I-am adus din România, că am fost recent, echipamentul naționalei și așa de frumos îi stă cu el!
A văzut meciul de la Euro când România a bătut Ucraina cu 3-0 și era tare bucuros, mi-a zis: «Oh, maman, pot să dorm cu el?». A doua zi, își dorea să meargă cu el atunci când am dus flacăra olimpică. L-a purtat pe sub hainele normale", povestește amuzată Roxana Mărăcineanu.
Festivitatea de deschidere extraordinară
Roxana Mărăcineanu consideră că festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost o reușită. „Totul mi s-a părut extraordinar. Mi s-a părut că am reușit foarte bine să ne descurcăm cu partea asta foarte complicată și periculoasă de la ceremonia de deschidere, partea de siguranță.
Ploaia a adus o parte mai dramatică spectacolului. A fost totuși foarte frumos, reușit. Și a arătat Franța cu niște imagini de care sunt mândră. Pentru că imaginile pe care le-am văzut nu putem să le vedem în orice țară.
Noțiunea asta de libertate, de nediscriminare între persoane, e o dimensiune pentru care eu am pledat mult când am fost ministru aici, în Franța", a spus Mărăcineanu.
„Eu am vrut să fac asta la minister, să pun mai mult sport peste tot și în același timp să pun mai multă societate în sport, mi se pare că chestia asta a ieșit la iveală din ceremonie.
Chestia de egalitate între femei și bărbați, care a fost marea cauză a președintelui în cele două mandate, și eu am lucrat foarte mult în sport pe faza asta, am pus chiar și în lege faptul că trebuie să fie atât femei, cât și bărbați la manetele sportului de acum încolo”.
„Sportul arată altcumva când este dirijat de femei”
Preocupată de problemele actuale, Roxana Mărăcineanu ocupă acum și un post în Ministerul Egalității dintre Femei și Bărbați, ea coordonând programe de formare și de informare asupra violențelor împotriva femeilor.
Pe când era la Sport, s-a preocupat de reglarea problemelor de violență în sport. Roxana Mărăcineanu spune că, din 2024, în toate consiliile de administrație, la toate federațiile, este obligatoriu ca numărul femeilor să fie egal cu cel al bărbaților.
„Am redus mandatul președinților, înainte era pe viață, acum sunt numai trei, deci 12 ani maximum, asta înseamnă că după 12 ani trebuie să schimb. Am făcut și lege și am scris în lege faptul că cluburile trebuie să voteze pentru președinte, nu numai cei care sunt aleși de club și care aleg ei președintele, pentru că în unele federații erau numai 20 de persoane, care alegeau același președinte, tot timpul același președinte.
Am pus mai multă democrație în faza asta de alegeri federale, în așa fel încât să avem mai multe femei la putere în cadrul sportiv fiindcă sunt convinsă că sportul arată altcumva când este dirijat de femei”, a concluzionat ea.
{{text}}