Jocurile Olimpice

Imagini sfâșietoare cu palmele canotorilor medaliați la Jocurile Olimpice de la Paris » Semnele greutății imense: bătături și piele crăpată

+7 Foto
Marian Enache Foto: Raed Krishan

Articol de Raed Krishan (foto), Luminița Paul  —  joi, 01 august 2024

Bărcile tricolore de dublu vâsle au adus medalii pentru România în a doua zi a finalelor olimpice desfășurate la Vaires-sur-Marne. Înainte de plecarea spre Paris, GSP a fotografiat palmele sportivilor, cele care trag în fiecare zi cu gândul la cele mai bune rezultate.

A șasea zi a întrecerilor olimpice de canotaj de la Vaires-sur-Marne și primele medalii pentru România. La prezentarea lotului, făcută pe 15 iulie, la Snagov, fotoreporterul GSP Raed Krishan a captat în imagini sugestive palmele sportivilor.

Un contrast aproape brutal între ținutele elegante și pielea crăpată, cu bătături, unele tocite, altele mai proaspete, semn al greutății imense pe care o presupune zi de zi acest sport.

Acum, în acele palme muncite și încercate se odihnesc medaliile. Greutatea lor parcă mai ia din durere, unde e cazul, și potențează bucuria.

+7 Foto
Marian Enache Foto: Raed Krishan

An greu încheiat cu capul sus

Întâi, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit medalia de argint la dublu vâsle, proba în care erau deținătoarele titlului olimpic.

„Sunt mândră de noi că am încheiat cu capul sus un an foarte greu, mai greu decât ați putea crede. Vorbesc strict de proba de dublu, dar rămânem concentrate în continuare, fiindcă, așa cum știți, urcăm în barca de opt.

Urmează o finală fantastică și acolo și avem motivația necesară cu toate să schimbăm culoarea acestei medalii”, spunea Simona după festivitatea de premiere, acolo unde cele două sportive lăsaseră lacrimile să spună povestea acestei distincții, a unui 2024 complicat.

„Da, într-adevăr, sunt senzații amestecate, dar ne bucurăm foarte mult de acest rezultat, fiindcă vine după un an foarte, foarte greu. A fost ceva de eliberare, un cumul de emoții”, adăuga Ancuța.

Aurul cel mai prețios al echipei formate acum câteva luni

Apoi, alchimia neștiută a sportului a transformat argintul în aur pentru Andrei Cornea și Marian Enache în aceeași probă. Primul triumf olimpic tricolor la dublu vâsle masculin la abia a treia prezență la JO.

„Pentru asta am muncit atâția ani. Pentru asta am venit astăzi aici și pentru asta am fost în finală. I-am spus și lui Andrei, m-am trezit dimineața cu mentalitatea și cu gândul de culoarul unu, locul unu. Am mai avut curse câștigate de pe asemenea culoare. Nu suntem o surpriză. Când ajungem la start, toți ne batem de la egal la egal”, a explicat Enache.

+7 Foto
Marian Enache Foto: Raed Krishan

„Nu vă pot descrie ce sentiment este acolo. Dau un sfat tuturor sportivilor, tuturor tinerilor care fac sport: să ajungă să trăiască acest sentiment, pentru că nu poți să-l explici. Orice altceva poți explica, dar eu, cel puțin, pentru acest sentiment nu am cuvinte”, spunea și Cornea despre senzația trăită pe podiumul olimpic.

Palmele vor fi la fel și mâine, și peste câteva zile, și mult timp de acum înainte. Uneori, e bine să ne amintim.

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.