Jocurile Olimpice

Ce poveste: medaliatul cu aur la ciclism a jucat fotbal pentru doi granzi europeni!

Remco Evenepoel, medaliat cu aur la ciclism, a jucat fotbal pentru doi granzi europeni

Articol de Daniel Grigore  —  joi, 01 august 2024

Remco Evenepoel, 24 de ani, belgianul care a cucerit aurul olimpic în competiția de ciclism, proba de contratimp, a jucat fotbal până la vârsta de 17 ani, fiind legitimat în academiile a două cluburi importante din Vest, PSV și Anderlecht.

În 2021, la Jocurile Olimpice din Tokyo, Remco Evenepoel termina al nouălea proba de ciclism contratimp. Trei ani mai târziu, a devenit campion olimpic în aceeași probă, la doar 6 zile după încheierea sezonului de Turul Franței, unde a obținut locul 3 la general, sub Tadej Pogacar și Jonas Vingegaard.

Remco are o traiectorie sportivă aparte. Înainte de a urca pe bicicletă cu gândul de a concura profesionist, belgianul în vârstă de 24 de ani a practicat fotbalul, fiind legitimat la juniorii celor de la PSV Eindhoven, Anderlecht și, pentru scurtă vreme, KV Mechelen.

Ce poveste: medaliatul cu aur la ciclism a jucat fotbal pentru doi granzi europeni!

Remco, care evolua ca fundaș stânga, a renunțat la fotbal în 2017. Până să-și agațe ghetele în cui, a fost convocat la naționalele U15 și U16 ale Belgiei, fiind căpitan la acele categorii de vârstă. De altfel, a fost coleg cu doi dintre internaționalii belgieni din prezent, Jeremy Doku și Lois Openda.

Remco s-a descris ca fotbalist: „Stilul meu de joc era similar cu felul în care pedalez. Aveam un rezervor mare și încercam să acopăr fiecare fir de iarbă”.

Albert Sambi Lokonga, mijlocaș legitimat la Sevilla, fost coleg cu Remco, și-a amintit cum era acesta ca fotbalist, într-un interviu acordat The Athletic:

„Era la grupa de jucători cu un an mai mici, dar uneori cei născuți în 1999 se antrenau împreună cu cei din 2000, așa că s-a întâmplat să ne pregătim împreună. Ce a reușit este o nebunie. Îmi amintesc că atunci când era mic era printre cei mai buni la alergări, poate că asta l-a ajutat cu distanțele pe care le ai de parcurs ca ciclist”.

Remco Evenepoel a încheiat în 36:12,16 minute cursa de contratimp și a adus singura medalie de aur pentru Belgia, cel puțin de până acum, la actuala ediție a Jocurilor Olimpice. Podiumul a fost completat de italianul Filippo Ganna (36:27,08) și de un alt belgian, Wout van Aert (36:37,79).

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.