Fotbal   •   Liga 1   •   ANIVERSARE

Cornel Dinu. Atât. Mister la 76 de ani: „Nu mai există frica de a nu face rele și mă doare să văd unde ajunge nația mea în tentația răului” » De ce David Popovici este rara avis

Cornel Dinu

Articol de Eduard Apostol   —  vineri, 02 august 2024

Cornel Dinu între trăiri și emoții cu ocazia împlinirii a 76 de ani, azi. Omul născut în același an cu Dinamo, care se confundă cu istoria acestui brand, a mărturisit în stilul său natural, nefardat, cum trăiește privind lumea dezlănțuită.

Cornel Dinu la 76 de ani. Astăzi este aniversarea legendei fotbalului dinamovist și românesc. Una care nu-l găsește în cea mai bună stare pe Misterul fotbalului nostru. Născut în același an cu Dinamo, împletindu-și destinul cu gruparea sufletului său, Dinu parcurge momente medicale și sentimentale delicate.

Cu vocea sa brăzdată de timpuri, de chinuri emoționale, Mister a răspuns la telefon. Cuvintele de complezență, urările, clipele de sensibilitate au durat puțin. Dialogul a curs fluent, împletindu-se idei, opinii, emoții.

Pe primele sale cărți de vizită, apoi pe ușa biroului personal de la Dinamo, stătea scris: „Cornel Dinu - Atât”. La sugestia bunului său prieten, Răzvan Ioan Boanchiș, care îi recomandase ideea fiindcă „doar anonimii cu mai multe doctorate decât cărţi citite se legitimează cu funcţii. Pentru oamenii cu sigiliu peste timp ajunge numele”.


Redescoperiți-l pe Mister Cornel Dinu într-un dialog sincer și natural de ziua lui. Atât!

Cornel Dinu în 2024: „Am ajuns să regret acel socialism, este grav”

- Mister, la mulți ani, sănătate, împliniri, bucurii și tot binele din lume...! Ce faceți, cum sunteți?

- Eeeh, cu problemele mele medicale pe care încă nu pot să le rezolv, cu vârsta, cu sănătatea. Iar pe căldura asta nici nu-mi mai arde să ies din casă. Dar ceea ce mă supără cel mai mult este ceea ce se întâmplă cu poporul meu.

- De ce, Mister?

- Dramatic este că am ajuns să regret acel socialism din anii '70, de la începutul anilor '80, e grav. Am pierdut, ca popor, suveranitatea, patriotismul, frica de Dumnezeu. Sunt multe de comentat, ce să mai vorbim? Tineretul... Tineretul este atras de manea, de decădere, de viața ușoară.

Problema noastră, cred, este și pentru că Biserica Ortodoxă este contemplativă, spre deosebire de cea catolică și, pe alocuri, de cea rusă.


454de meciuri a adunat în prima ligă pentru Dinamo Cornel Dinu, fiind fotbalistul cu cele mai multe meciuri din istoria clubului în primul eșalon

Neliniștea sufletească a lui Cornel Dinu: „Mă doare că un popor creștin și echilibrat a ajuns în haos total”

- Și eu care voiam să vă întreb cum trăiți prezentul, la 76 de ani.

- Mă dezamăgesc greutățile existenței din ziua de azi și anomaliile pe care le văd la tot pasul, încerc să rezist în fața lor... Mă supără și felul în care trăiesc românii. Sper doar să avem liniște în familie, să rezolvăm toate problemele ce vin și să facem să fie bine.

- Vă mai mișcă tot ceea ce vedeți în jur?

- Mă uit pentru că sunt un om ce trăiește în lumea reală. Și văd până unde ajunge nația mea în tentația răului. Mă doare că un popor creștin și echilibrat a ajuns în haos total.

- Și a cui ar fi vina?

- Este una multiplă. Este și a clasei politice puse pe căpătuială, plină de mediocrități.

Mă sperie tensiunea din lume. Doamne, unde s-a ajuns cu gradul de inconștiență?! Nu doar la noi sunt politicieni rupți de realitatea lumii. Se poate ajunge la ceva care nu mai poate fi schimbat. Se poate ajunge la acea concluzie, drastică: acest secol ori va fi creștin, ori se va ajunge la un război mondial și nu va mai fi deloc...

Cornel Dinu

Cornel Dinu despre realitatea lumii contemporane: „Atunci, tineretul avea respectul față de familie”

- Aveți copil, aveți o nepoțică, voiam să vă întreb ce impresie vă fac tinerii din ziua de azi?

- Total diferiți față de cei dinainte. Din acest punct de vedere, diferențele sunt explicabile. Dar la cel de pe vremea mea, exista respectul față de familie, în primul rând.

Familia de acum are cu totul alte preocupări decât educația. Iar educația din școli se adaugă decăderii în ceea ce privește credința. Nu mai există frica de a nu face lucruri rele, ceea ce este un mare pericol pentru societate.

Total prost înțeleasă democrația din ziua de azi. Democrația este să respecți pe cel de lângă tine, să-ți respecți familia, detalii ce s-au pierdut.

3titluri de cel mai bun fotbalist al anului a adunat Cornel Dinu în carieră, în 1970, 1972, 1974

Cornel Dinu despre David Popovici: „Rara avis”

- Mai urmăriți fotbalul, sportul, la televizor?

- Mă uit, da. La sport, acum, cu ocazia Olimpiadei.

- Cine v-a impresionat?

- Probabil, te referi la David Popovici, de exemplu. Este o rara avis (n.r. "pasăre rară" în limba latină) pentru sportul nostru. Există o oarecare continuitate în natație, avem foarte puține sporturi care și-au păstrat tradiția.

Acest copil este o apariție surprinzătoare, natația noastră intrase într-o eclipsă totală, în condițiile în care sporturile de echipă de la noi au decăzut foarte mult. Mă gândesc aici la naționala de polo, dar mai sunt și alte exemple.

Statul nu are niciun fel de grijă de a pune oameni competenți în fruntea sportului. Există o mică excepție, la canotaj, acolo e o oarecare tradiție. Aceasta întrucât vorbim de oameni ajunși dintr-o stare modestă la una de a-L prinde pe Dumnezeu de picior, fiind vorba de sacrificiul oamenilor de a trăi și a câștiga un ban cinstit.

6titluri a cucerit ca jucător (1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983) și două ca antrenor (2000, 2002), precum și 4 Cupe ale României: 2 ca jucător (1968, 1982) și 2 ca antrenor (2000, 2001)

Cornel Dinu apreciază românismul care a ieșit la suprafață cu ocazia Euro. Atât.

- La fotbal vă mai uitați?

- Clar! Și observ că nu mai contăm pe jucătorii de acasă. S-a făcut o prezentare extraordinară a echipei naționale, pe fondul participării la Euro, dar uităm repede cum am obținut acel rezultat. Cum am trăit până la "momentul Ucraina" și cum am învins acea națională, pe două gafe de portar, contra unei formații aflate într-o situație delicată emoțional.

Echipa națională nu a convins ca prezență. Adevăratul câștig pentru existența României a fost prezența masivă a conaționalilor, aceasta a avut o contribuție importantă la rezultatul bun al primei reprezentative.

Am ajuns niște executanți într-o colonie impusă de afară, la cheremul comunității europene sau a aliatului noastru american. Cred că am greșit că nu ne-am menținut o relație bună cu toată lumea, că nu ne-am păstrat relațiile inclusiv cu China și, într-o oarecare măsură, cu Rusia

Cornel Dinu

67de selecții și 3 goluri a adunat pentru echipa națională a României, în perioada 1968-1981

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.