Jocurile Olimpice

Atletismul românesc a intrat în arenă la Jocurile Olimpice » Elena Taloș, în finală la triplusalt: „Mi-am îndeplinit cel mai mare vis!”

Elena Taloș e în finală la triplusalt / Sursă foto: Cristian Nistor / COSR

Articol de Remus Dinu  —  vineri, 02 august 2024

Atleții din România au debutat astăzi la Jocurile Olimpice, sportivii români intrând în scenă pe impunătorul Stade de France din Paris. Elena Taloș s-a calificat în finala de la triplusalt, programată sâmbătă seara, de la ora 21:20.

Vineri, la prânz, au debutat întrecerile de atletism cu calificări în trei probe pentru sportivii români. Daniela Stanciu a intrat în arenă la săritura în înălțime, în timp ce Elena Andreea Taloș și Diana Ion au concurat spre seară la triplusalt. Rareș Toader a fost ultimul român în acțiune, acesta participând în calificări la aruncarea greutății. Doar prima a avut sorți de izbândă.

Elena Taloș e în finală la triplusalt! Diana Ion a ratat calificarea

Elena Andreea Taloș, 29 de ani, a încheiat sesiunea de calificări pe poziția a noua în grupa B, ceea ce înseamnă ca va lua startul în marea finală de la triplusalt. Cea mai bună săritură a sa a atins 14,23 m., după ce a ratat-o pe prima, iar la ultima a contabilizat 14,21 m.

Avansau în ultimul act primele 12 sportive din ierarhia finală sau cele care izbuteau să sară minimum 14.35 m. Doar șapte atlete au reușit îndeplinirea baremului, Elena Taloș avansând în finală cu al nouălea rezultat. Finala în care va lua startul sportiva din Câmpulung e sâmbătă, de la 21:20.

Elena Taloș se află în premieră într-o finală olimpică. Ea mai participase și în ediția 2016 de la Jocurile Olimpice, dar fără să reușească să treacă de calificări.

„A fost ceva extraordinar! N-am cuvinte să descriu bucuria care mă încearcă. Mi-am îndeplinit cel mai mare vis, acela de a fi în finala olimpică la proba aceasta pe care o iubesc atât de mult”, a declarat Elena Taloș, după calificări.

Elena Taloș e în finală la triplusalt / Sursă foto: Imago Images

Din păcate, Diana Ion, cealaltă săritoare din România prezentă în calificări, a încheiat pe locul 13. Sportiva în vârstă de 23 de ani, legitimată la CSM București și antrenată de Marilena Mirea a reușit, în a treia încercare, o săritură care a măsurat 14,03 metri. Franțuzoaica Ilionis Guillaume a terminat pe 12, înaintea ei, cu 14,05 m.

Rareș Andrei Toader n-a prins finala la aruncarea greutății

Aruncătorul în vârstă de 27 de ani nu a reușit să acceadă în finala probei de aruncare a greutății, ocupând locul 18 la finalul calificărilor de pe Stade de France. Baremul pentru a atinge ultimul act era 21.35 m sau clasarea între primii 12, aruncările românului oprindu-se la 20.24 metri, 20.00 m. și 20.10 m.

Rareș Toader / Sursă foto: Imago Images

Daniela Stanciu a ratat calificarea în finală la săritura în înălțime

Săritoarea în înălțime legitimată la CSA Steaua, antrenată de Oana Pantelimon, medaliată cu bronz la Sydney 2000, a concurat astăzi în calificările de la săritura în înălțime, clasându-se pe locul. Sportiva în vârstă de 36 de ani a trecut fără emoții la 1,83m, a depășit și pragul 1,88 m., la a doua tentativă, însă a ratat de trei ori la 1,92 m.

Chiar dacă a reușit cel mai bun rezultat al sezonului, 1,88 m., Daniela Stanciu nu a trecut de calificări, clasându-se pe locul 11 în Grupa A. În final, a ocupat locul 19 în calificări, în finală avansând doar sportivele care au sărit minimum 1,97m sau care s-au situat între primele 12 clasate.

Daniela Stanciu / Sursă foto: Imago Images

Lotul de atletism al României pentru Jocurile Olimpice: Andrea Mikloș (400 m), Alina Rotaru Kottmann (lungime), Delvine Relin Meringor (maraton), Joan Chelimo Melly (maraton), Stella Jepkosegei Rutto (3000 m obstacole), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Diana Ion (triplusalt), Elena Andreea Taloș (triplusalt), Daniela Stanciu (săritura în înălțime); Alexandru Novac (aruncarea suliței), Rareș Toader (aruncarea greutății), Alin Firfirică (aruncarea discului).

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.