Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   CANOTAJ

Cum s-au simțit fetele din barca de 8 plus 1 în ziua lor de aur: „Pe podium e ca și cum ești pe cel mai înalt munte, pe Everest, și tu ești pe vârful lui"

+44 Foto
Podiumul din proba de 8 plus 1 FOTO Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (foto), Luminița Paul   —  sâmbătă, 03 august 2024

Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu au făcut spectacol în cursa regină a canotajului, așa cum le-a spus Antonio Colamonici, apoi și-au povestit impresiile și trăirile.

Povestea canotajului românesc la Jocurile Olimpice de la Paris s-a încheiat cu două medalii de aur și trei de argint. Au fost zile de curse, emoții, de victorii, de experiențe, totul culminând cu lecția de canotaj oferită de barca feminină de 8 plus 1 rame a României, care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la o distanță de 20 de ani de la ultima distincție de aur.

„Trecuseră 20 de ani, noi am avut în vis: acela de a deveni campioane olimpice în barca de opt. Ne bucurăm foarte mult că am reușit acest lucru.


Suntem foarte mândre de noi, de munca noastră. Vrem să mulțumim tuturor pentru susținere. Fără ei nu am fi reușit. Suntem generația care va schimba de acum istoria canotajului și ne dorim să obținem cât mai multe rezultate de acest fel", a spus Ancuța Bodnar, medaliată și cu argint în proba de dublu vâsle.

Este și cazul fetelor din barca de dublu rame, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, care și-au adăugat la medalia de argint una de aur.

„Nu consider că a fost o ratare, fiecare a tras și a muncit pentru fiecare loc pe care l-a obținut. Într-adevăr, la opt avem aur la gât, ne bucură acest rezultat și suntem foarte mândre", a spus Roxana Anghel.

Au fost două zile de vis, mă simt foarte bine, e de necrezut, aseară am dormit cu medalia pe noptieră și mă gândeam dacă să o iau la masă cu mine. Nu am luat-o până la urmă. Aștept să mă dezmeticesc, acum că am și aur", a completat și Ioana Vrînceanu.


Pentru fetele din barca de patru rame, Magdalena Rusu, Amalia Bereș, Maria Lehaci, Adriana Adam, aurul a venit să spele gustul lăsat de locul al patrulea.

„Antonio ne-a spus să facem show”

„Nu e vorba de reculegere, noi eram și mai pregătite pentru barca de opt, mai ales că nu aveam nicio medalie. A fost, cum se zice, un șut în fund, un pas înainte.

Aceea a fost cursa noastră cea mai bună pe care am putut să o facem, suntem foarte mândre de rezultatul pe care l-am obținut, am mai spus lucrul acesta, oamenii care au luat locul patru sunt la fel de mulți ca aceia care au luat locul 1. Antonio ne-a zis că vrea să vadă show în cursa de 8 plus 1", a spus Amalia Bereș.

Ea a fost completată de Magdalena Rusu: „Ne-am dorit să facem spectacol și să arătăm ce putem în această probă".

România a trecut linia de sosire cu peste o barcă avans față de Canada. "Suntem mândre de acest rezultat, ne bucurăm foarte mult. Suntem mulțumite și suntem bucuroase și ne-am distrat la aceste Jocuri", a subliniat Magdalena Rusu.

„Am simțit o ușurare, într-adevăr, toată lumea era cu ochii pe noi. Mulți ne-au spus să aduceți aurul, să aduceți aurul, dar aurul se aduce după linia de finiș. Ne-am bucurat împreună și a fost într-adevăr o ușurare", a mai spus Amalia Bereș.

Ne bucurăm că am reușit să scriem istorie după cei 20 de ani, ne bucurăm că am reușit în această formulă cu multe dificultăți îndurate și acumulate. Suntem foarte fericite pentru această medalie – Adriana Adam

Barca de 8 plus 1 a României nu a mai pierdut o cursă la nivel de competiții majore din 2022, cucerind titlurile mondiale și europene.

„Am reușit să dominăm câteva curse foarte importante, aceasta a fost lovitura de grație, finalul, ne bucurăm că a fost așa. Le mulțumim tuturor care ne-au ajutat să ajungem aici. Staff, parte medicală, suporteri, familia și cred că e doar începutul", a spus Maria Lehaci.

Apoi a venit momentul în care s-a intonat imnul. Cum s-au simțit fetele pe podium? Magdalena Rusu a dat răspunsul: „E ca și cum ești pe cel mai înalt munte, pe Everest, și tu ești pe vârful lui, așa se simte".

Nu am mai fost la vreo cursă cu o galerie atât de mare, vă rugăm să mai veniți, aproape că nu ne-am dat seama de finiș la ce zarvă a fost. Ne-au dat energie, știam că suntem în finiș și ne-am luptat și pentru record, știam că e 5:52,99. O parte din noi l-au reușit la Tokyo, dar n-a bătut vântul atât de tare – Amalia Bereș

Ambiție și perseverență, sunt mândră de ele, au dat tot ce au putut, și împreună am reușit. Mai am voce - Victoria Petreanu, cârmaciul bărcii

Barca de 8 plus 1 nu este totul

Simona Radiș, 25 de ani, a cucerit a doua medalie la Paris și spune că se bucură pentru ea. „A venit după 20 de ani, nu mă gândeam acum două decenii că o să fiu o sportivă de performanță, mai ales să câștig o medalie la Jocurile Olimpice, dar este un mare sentiment de mândrie că noi am reușit să cucerim acest aur. Este o bucurie și ne motivează, canotajul este pe o scară ascendentă, rezultatele s-au înmulțit, sunt din ce în ce mai bune și promit pentru edițiile viitoare", a subliniat ea.

La toate cursele am avut același nivel de motivație și încredere în forțele proprii și în echipă, antrenăm totul acasă, nu venim aici nepregătiți și sperăm la surprize pentru că ele nu vin, te pregătești pentru ele și le faci față - Simona Radiș

Argintul de alaltăieri a fost un rezultat care ne-a dat, într-adevăr, un gram de motivație în plus, bărcii de 2 rame și bărcii de 4 care nu a reușit să cucerească o medalie. Ne-am dorit să reușim și când ne-am pus toate, împreună, forțele și motivația, speranță și dorință de a câștiga, am reușit să facem această cursă- Simona Radiș

Cred că suntem cea mai puternică echipă pe care a avut-o România până în prezent, o echipă tânără, cu forțe fizice și psihice nemărginite – Simona Radiș

„Suntem în inimile oamenilor și asta e mai înălțător decât orice"

Simona Radiș a fost întrebată dacă se simte regina lumii, acum, la a treia medalie olimpică din carieră, a doua de aur. „Nu mă simt regina lumii, sunt tot Simona pe care o știți de mulți ani, sunt fericită că am această medalie la gât, dar simt că nu mă schimbă cu nimic, este o răsplată în urma anilor de muncă.

Mă uitam în tribună și am realizat cât de mulți oameni au venit să ne susțină, am primit sute de mesaje de încurajare și de felicitări, suntem în inimile oamenilor și asta este mai înălțător decât orice", a răspuns ea. Ce a simțit înainte și după cursă? „Motivație și încredere, după - mândrie și fericire".

Eu am spus la fiecare interviu dinainte de plecare că România va străluci, știind că vom aduce rezultate frumoase și s-a adeverit acest lucru. Nu cred că ne vom opri aici, urmează și alți sportivi să intre în concurs, trebuie să le fiți alături pentru că eu văd rezultate frumoase și în continuare- Simona Radiș

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.