GSP special   •   Reportaj   •   SPORT ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ

După garsoniera de 35.000 de euro, George Simion a venit azi și cu planul pentru salvarea sportului! GSP a surprins "platforma": proxy-Burleanu, ceva idei din Hagi și doborârea "impulsului pentru transsexuali"

George Simion și-a lansat planul pentru salvarea sportului

Articol de Justin Gafiuc, Sebastian Culea, Andrei Furnigă (video)   —  sâmbătă, 03 august 2024

George Simion, 37 de ani, și-a lansat, azi, proiectul de salvare a sportului românesc printr-un eveniment în parcul de lângă bazinul olimpic vecin Arenei Naționale. Public zero, doar circa 50 de oameni de partid au asistat inclusiv la derapaje lansate de la pupitru.

Suntem aproape de bazinul de lângă Arena Națională, care a devenit un fel de Mecca în discursurile politicienilor, după ce David Popovici s-a plâns de condițiile ridicole de pregătire. Pe o alee din parcul vecin, pe un colț de umbră și sub o vipie de 33-34 grade, un panou AUR marchează prezența lui George Simion, președintele partidului, care va lansa planul său pentru salvarea sportului românesc.

George Simion, atacuri homofobe și planul pentru salvarea sportului


Țara fierbe și la propriu, o arată mercurul din termometre, dar și la figurat după șirul de medalii cucerite la Jocurile de la Paris. E, prin urmare, un prilej pentru lumea politică să se lipească repede de val și să capteze un dram de capital din medaliile lui David Popovici ori ale fetelor și băieților de la canotaj.

Sunt circa 40-50 oameni de partid, îmbrăcați în tricouri albe și cu câte o sticlă de apă la picior, pentru a rezista în lupta cu Helios, Zeul Soarelui, cu ai săi patru cai care stăpânesc Cerul și Lumina.

În rest, susținători zero, doar doi-trei gură-cască aciuați câte cinci minute lângă eveniment, mai degrabă pentru a-și trage sufletul în mijlocul unei plimbări.


Ce va mai promite George Simion, intrat deja în folclor cu ale sale case de 35.000 euro, tăierile ajutoarelor sociale sau versiunea cu 300 de parlamentari?

Prin rețelele sociale, șeful de la AUR e și într-un carusel simpatic în zona sportivă. Internauții au lansat memeuri inventive precum calificarea lui Dinamo în Champions League și rejucarea meciului cu Olanda de la Euro, pornind de la 5-0 pentru România și cu Simion în postura de arbitru.

Cum arată însă realitatea? Pleacă de la George Simion, fost ultras pe stadioanele țării, alături de nume recrutate din sport:

  • Florentin Marinescu, președintele de la Arte Marțiale și omul care s-a ocupat de pregătirea fizică a Stelei 1986, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni
  • Ciprian Paraschiv, fost director de dezvoltare în FRF, fost căpitan și președinte la Poli Iași
  • Alexandru Hălăucă, ex-președinte la Hochei
  • Monica Iagăr, fostă campioană europeană la săritura în înălțime
  • Relu Auraș, fost antrenor al lotului olimpic de box, omul care i-a lansat pe Vaștag sau Doroftei.

Ultimul anunță că e pentru prima dată când intră în politică, clamându-și admirația pentru planurile lui George Simion întru binele țării. Iar discursul său derapează dintr-odată, brusc, pe o pantă virulent homofobă, ca un upercut căzut de nicăieri.

Relu Auraș: „Homo și lesbi în Parlamentul European!”

„Ați văzut la box, cum e posibil să ajungă la Olimpiadă doi bărbați în ring cu fetele? Este bărbat, transsexual, nici măcar nu și-a făcut toată treaba și s-a bătut cu o italiancă. Adversara a aruncat mănușa după 46 de secunde, e ceva ce nu se poate! A aruncat mănușa când și-a dat seama de diferențe”, a tunat Auraș.

Referirea era la Imane Khelif (Algeria) și Lin Yu-ting (Taiwan), a căror prezență la JO a iscat mari controverse datorită nivelului lor crescut de testosteron.

Auraș a continuat: „Acum au fost două, la anul ar trebui să fie 10-12. Treaba asta cu impulsul pentru transsexuali, cu bărbatul și femeia, ne-a nimerit extraordinar, cum a și spus domnul președinte. Vreau familie, asta vrem noi toți. N-avem nimic dacă e o boală, să se ducă la ei acasă, să nu-i vedem! Ar vrea să crească copii, să-i înfieze și să-i ducă acolo. Nu se poate! Ăsta e un lucru mizerabil. Dar se poate, pentru că și-n Parlamentul European și nu numai sunt mulți așa, homo sau lesbi, o mulțime”. Ropote de aplauze!

Auraș, conspirativ „Alexandru”

În 2009, GSP prezenta o latură ascunsă a lui Relu Auraș, așa cum reieșea din documente existente în arhiva CNSAS. Într-un dosar pe tema ”Sport”, apărea o fișă personală a lui Auraș legat de participarea României la JO Seul 1988.

„Relu Auraş. Cum e cunoscut în evidenţele M.I.: este în reţeaua informativă, conspirativ «Alexandru»" sună un pasaj din actul respectiv, evocând o potențială calitate de informator al Securității în dreptul antrenorului de box.

”Nu cred să fi semnat ceva! Dar veneau şi-ţi impuneau: <Să ne spui ce vezi afară, dacă se complotează împotriva ţării>. Poate aşa ceva! Dacă erai de acord, bine! Dacă nu, nu aveai liber la deplasări! N-am dat însă niciodată o notă informativă. Nu sunt o scârbă de om!”

Relu Auraș - iulie 2009, pentru gsp.ro

Simion: „Federații sportive depolitizate. Politicienii sunt puși în frunte sau prin proxy, ca la FRF, e rușinos”

Apoi, ceva mai târziu, intră la pupitru George Simion, însoțit de un vraf de fișe, care rezumă cum va salva sportul românesc atunci când va ajunge la putere.

Începe emoțional, că se simte vizat de discursul lui David Popovici, chiar dacă ”suntem în opoziție, avem doar 10 la sută în Parlament și ne blochează orice proiect”. În aceste zile, a rosti numele lui David Popovici a devenit un fel de parolă către oriunde, așa că identitatea băiatului care înoată repede e omniprezentă în orice speech public.

„Ce treabă ar avea președintele cu sportul? Vor spune unii să-și vadă de apărare, de politică externă, de cum gestionează serviciile speciale să ne asculte. Dar sportul îl voi încadra la sănătatea națiunii! E o mare pierdere dacă nu vom capitaliza performanțele de la Olimpiadă prin copii care să se îndrepte către sport. Nu avem baze, federațiile nu fac campanii publice de atragere a tinerilor, școlile și liceele sunt pline de scutiți medical”, a mai explicat Simion cum va transforma el peste noapte sportul într-o prioritate la Cotroceni.

Pe margine, o tânără dă pagină cu pagină afișele care se derulează odată cu discursul șefului. În prezidiu curg valuri de transpirație, iar ”Cei 50” de pe scaune mai șușotesc între ei, mai aruncă pe gât un fir de apă rece ori aprobă mecanic din cap, din timp în timp, niscaiva dintre frazele fostului ultras.

„Acum, 63 la sută dintre români nu fac sport, vom aduce cifrele sub media europeană de 46 la sută”. Sau: ”Federații sportive depolitizate și aproape de români. Felul în care politicienii sunt puși personal în frunte sau prin proxy, ca la FRF, e rușinos”. Cum ar veni, ”Proxy Burleanu”, propunere AUR pentru bannerele galeriilor, de unde-și revendică rădăcinile și George Simion!

Hagi, invocat și el în campanie

E bine, evident, ca în joc să apară și numele lui Hagi, unul dintre canalele minunate de imagine din sport. ”Am remarcat la Hagi o propunere foarte bună, care trebuie să devină lege: cotă obligatorie din cifra de afaceri a multinaționalelor îndreptată spre sport”, se ivește, iată, și ”vectorul Gică” în parcul de la Arena Națională.

Gata! Cam asta e! Doar o scăpare: pe la mijlocul evenimentului, un tip din staff anunță discret jurnaliștii că, la final, va urma o sesiune de întrebări. Dar promisiunea se topește sub razele toride, toți o zbughesc la sfârșit, racordați la noul trend mediatic: conferințe/evenimente fără întrebări din partea presei, modă cultivată chiar de David Popovici la sosirea de la Paris și nu numai. Poftim: tot David Popovici, parola verii 2024!

Iată câteva dintre ideile din ”Planul Simion pentru sport”

  • kit gratuit de start al practicării unui sport oferit de federații
  • turism sportiv în România prin programul național ”Vacanță cu Sport”
  • o zi dedicată sportului în programul național ”Școala Altfel”
  • revoluționarea sistemului de salarizare și recompensare a antrenorilor și formatorilor
  • programul național ”Sportivi de Aur” - angajarea gloriilor la final de carieră în postura de ambasadori ai federațiilor
  • modificarea sistemului de finanțare a federațiilor sportive prin introducerea de noi criterii
  • refacerea Registrului Bazelor Sportive din România
  • ”Campionul meu de AUR” - crearea cadrului prin care companii și branduri se implică în sprijinirea performerilor din sporturile individuale
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.