Jocurile Olimpice

„Discurs instigator total inacceptabil!” » Thomas Bach ia atitudine în scandalul din box într-o conferință acidă ținută la Paris: „Nu vom participa la un război cultural motivat politic”

+12 Foto
Thomas Bach, în conferința de presă susținută sâmbătă la Paris / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu  —  sâmbătă, 03 august 2024

Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, a adoptat o poziție fermă în fața reacțiilor, majoritatea incisive, apărute în ultimele zile la adresa pugilistelor Imane Khelif și Lin Yu-Ting. „Discursul instigator la ură este total inacceptabil”, a punctat Bach, în fața jurnaliștilor, acesta adresându-se pe un ton hotărât și nedispus la concesii contestatarilor eligibilității celor două sportive.

Într-o conferință de presă susținută sâmbătă la Paris, la jumătatea Jocurilor Olimpice, Thomas Bach a adoptat un discurs neiertător la adresa celor care au declanșat un curent extrem de agresiv împotriva algeriencei Imane Khelif și a taiwanezei Lin Yu-Ting.

Bach condamnă campania de defăimare îndreptată împotriva celor două pugiliste.

„Nu vom participa la un război cultural motivat politic!”, a transmis președintele CIO, într-o încercare de a pune capăt discuțiilor despre genul celor două pugiliste aflate în centrul atenției la Jocurile Olimpice, notează France24.

„Ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare e total inacceptabil!”

„Ceea ce se întâmplă în acest context pe rețelele de socializare, cu tot acest discurs instigator la ură, această agresiune, acest abuz alimentat de toată această agendă, este total inacceptabil!”, a mai spus Thomas Bach, care acuză din nou Rusia că duce o campanie concertată de destabilizare a Jocurilor Olimpice de la Paris.

„Ceea ce am văzut din partea Rusiei (...) e că a întreprins deja, cu mult timp înainte de aceste Jocuri, o campanie de defăimare împotriva Franței, împotriva Jocurilor, împotriva CIO”.

Din 2013 președinte al CIO, Thomas Bach și-a întărit poziția:

Avem două pugiliste care s-au născut ca femei, care au fost crescute ca femei, care au un pașaport de femeie și au concurat de mulți ani ca femei,” a spus Bach. „Unii vor să dețină definiția a ceea ce înseamnă să fii femeie!”, a spus oficialul.

„Aceasta este definiția clară a unei femei! Nu a existat niciodată vreo îndoială cu privire la faptul că ele sunt femei”, a adăugat Thomas Bach, 70 de ani, reputat avocat german și fost medaliat cu aur la floretă.

Comitetul Olimpic din Algeria a depus plângere la CIO

Între timp, Comitetul Olimpic Sportiv Algerian a depus o plângere oficială la CIO pentru a protesta împotriva hărțuirii online a lui Khelif, campanie de defăimare considerată a fi „o încălcare gravă a eticii sportive și a Cartei Olimpice”.

Ne rezervăm dreptul de a urmări în justiție pe oricine a participat la campania odioasă împotriva eroinei noastre Imane Khelif,” se mai arată în declarație.

Participarea lui Imane Khelif, puternic contestată

În ultimele zile, participarea lui Imane Khelif la Jocurile Olimpice a făcut valuri. Mai întâi a fost contestată decizia Comitetului Internațional Olimpic de a-i permite acesteia să concureze, având în vedere particularitățile ei.

Khelif suferă de o tulburare de dezvoltare sexuală, ceea ce face să aibă cromozomi de tip XY, combinație specifică bărbaților, dar și niveluri de testosteron întâlnite în mod normal doar la masculi. La Imane, asta se traduce prin musculatura dezvoltată peste medie, prin care generează o forță deosebită a loviturilor.

Între timp, Imane Khelif a câștigat lupta cu maghiara Hamori și are asigurată medalia olimpică, la categoria mijlocie mică (welterweight). Astăzi, în sferturi, contra maghiarei Anna Luca Hamori, Khelif a câștigat la puncte, judecătorii acordându-i victoria în unanimitate

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.