Jocurile Olimpice

Elisabeta Lipă, numerele de mașină și bănuțul norocos + Mihai Covaliu în lacrimi la finalul cursei de aur de la 8 plus 1

Elisabeta Lipă a deschis simbolic ziua de concurs la canotaj Foto: COSR

Articol de Luminița Paul  —  sâmbătă, 03 august 2024

Șefii sportului românesc zâmbesc zilele acestea, după ce România a adunat în prima săptămână de competiții 7 medalii, mai multe decât totalul de la Tokyo 2020 sau Rio de Janeiro 2016.

Canotajul și-a încheiat evoluția la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu un bilanț extraordinar: două medalii de aur și trei de argint. , în care au tras Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și cârmaciul Victoria Petreanu.

Este a patra medalie de aur cucerită de România în această probă la Jocurile Olimpice, după tripla din 1996, 2000 și 2004. Elisabeta Lipă a făcut parte din această serie, iar acum, din postura de președintă a Agenției Naționale pentru Sport, își descrie emoțiile legate de sportul său, dar și speranțele pentru prezențe pe podium ale „tricolorilor” în alte discipline.

Elisabeta Lipă: „Am băgat mâna în buzunar și am găsit bănuţul de aur”

„Nu pot să las garda jos și să mă abat de la superstițiile noastre. Și astăzi, când am plecat, am văzut o mașină care avea aceleași numere și am zis «Gata, e de bine»”, a declarat cvintupla campioană olimpică în cadrul unei întâlniri la ambasada României. „După care de dimineață, când m-am îmbrăcat cu pantalonii mei de la Tokyo, am băgat mâna în buzunar și am găsit bănuţul de aur.

Galben adică. Și am zis, astea sunt semne clare și sigure, n-am absolut niciun dubiu. Mă rugam doar, am zis, «Doamne, fii român la Jocurile astea, ai grijă de sportivii noștri, ai grijă de toți, pentru că merităm. Suntem buni, suntem harnici, suntem puțini, dar suntem învingători»”, a mărturisit ea.

Tribunele de la Vaires-sur-Marne, mult mai extinse decât la alte baze europene sau din alte locuri ale lumii, au făcut loc și multor suporteri tricolori. Și sportivii au remarcat strigătele și încurajările care i-au acompaniat de la 1.000 de metri până la finiș.

Suporteri români în tribunele de la întrecerile de canotaj Foto: Raed Krishan (Vaires-sur-Marne)

„Mă bucură faptul că am văzut mulţi români în tribune. A fost un extaz total, iar a trecut de la agonie la extaz fiecare, oameni care nu au avut nicio treabă, nu știu, au venit pentru prima dată, dar emoția aia transmisă și dorința de a câștiga conaționalul tău i-au făcut să zburde cu adrenalina la maximum”, a spus președinta ANS.

Sunt niște sportivi foarte buni, de care eu sunt foarte mândră. Este o generație aparte, atipică, dornică. Competiția a fost tot timpul în primul rând între ei, chiar dacă făceau parte din bărci diferite, ei erau în competiţie – Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă: „Simt că această ediție este a noastră”

Deocamdată, România are 6 medalii, două de aur, trei de argint și una de bronz, însă mai sunt multe zile de concurs și sportivi cu șanse la o prezență pe podium.

„Normal, că mergem mai departe cu medalile, nu? Eu mă bucur așa, că David a spart gheața. Ne-a lăsat culoarul favorit, ăla de aur. Au venit canotorii, acum i-am lăsat calea bătătorită lui Cătălin”, a spus Lipă, amintindu-l pe canoistul Cătălin Chirilă, unul dintre favoriții la medalii în proba de C1 – 1.000 m.

David Popovici, BRONZ URIAȘ în proba de 100 metri liber la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Eu simt că acest copil minunat, pe care îl iubesc foarte mult, pentru că este serios, foarte muncitor, foarte dedicat, își dorește enorm de mult să urce pe podiumul olimpic. Și eu simt că acolo va fi.

După care vine gimnastica, că este în focuri acum, şi o avem pe Sabrinuța. Din tot sufletul îi doresc măcar să ciupească bronzul, pentru că anul trecut a stat numai pe lângă podium și locul patru este cel mai nenorocit loc pentru un sportiv de înaltă performanță. Mai bine vii pe 6 decât să stai să te uiți ăla de lângă tine care e sus”, a continuat ea enumerarea.

„După care avem echipa de tenis de masă. Și-au făcut încălzirea la simplu, la dublu, la mixt şi acum a venit momentul să intre în lupta asta cu asiaticele, că trebuie odată și odată și ele să spargă gheața. După care avem halterele, cu Loredana Toma. Eu cred în ea și în Mihaela Cambiei, pentru că sunt acolo.

Apoi sunt luptele și eu le doresc măcar, din cinci sportivi câți sunt calificați, măcar o medalie. Pentru că își doresc atât de mult și s-au tot învărtit pe lângă podium la celelalte ediții”, a încheiat Elisabeta Lipă.

Simt că această ediție este a noastră și Dumnezeu probabil mi-a ascultat dorința și a vrut să o îndeplinească, pentru că am suferit foarte mult când am terminat la Tokyo pe locul 46. Eu simt că această Olimpiadă va fi de bun augur pentru noi. Doamne ajută! – Elisabeta Lipă

Mihai Covaliu: „Am fost emoționat pentru că așa se trăiește competiția olimpică”

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a privit cu lacrimi în ochi finalul cursei de aur a bărcii de 8 plus 1 feminine.

Fetele de poveste de la 8 plus 1, la premierea cu aurul olimpic. Foto: Raed Krishan (GSP)

„Am fost emoționat pentru că așa se trăiește competiția olimpică, așa trebuie să fii, cu tot sufletul alături de sportivi, conectat la maximum și doar așa reușești să intri în această atmosferă și să fii parte din acest succes. Ce se întâmplă aici este minunat și sunt extrem de fericit”, a mărturisit el la câteva momente după încheierea finalei.

Cât despre ceea ce urmează, „ne propunem obiective, sigur că sunt importante. E important să le urmărim și le putem îndeplini doar dacă dăm tot ceea ce avem mai bun și din punct de vedere material, dar mai ales din punct de vedere sufletesc.

Pentru că degeaba ai tot ceea ce ai nevoie, dacă îți lipsește picătura de magie care se cheamă suflet. Iar fetele, la felul în care le-am văzut în barcă înainte de plecare, era clar că își vor da și ultima picătură de energie și vor pune tot sufletul în această cursă fabuloasă”, a încheiat el.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.