Gianina van Groningen (29 de ani) și-a realizat visul și obiectivul de a obține o medalie olimpică, alături de Ionela Cozmiuc, în proba de dublu vâsle categorie ușoară și la a treia sa participare la Jocuri, după Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020.
A fost argint, deși aur sună, miroase, sclipește mai frumos și deși multă lumea spune că și-a dorit imens ca ele să devină campioane. Ar fi fost o ieșire din scena olimpică a acestei probe trăgând o cortină de catifea tricoloră. Nu a ieșit așa.
Cele două au cucerit titlul mondial al probei în 2017 și 2018, pe cel european anul acesta, iar acum au completat triunghiul magic cu argintul de la Jocurile Olimpice. Asta după ce Van Groningen a luat la finalul lui 2021 o pauză de sport, revenind în primăvara anului trecut când a realizat cât de dor îi este de canotaj.
Acum, Gianina cântărește lucid ceea ce a reușit alături de colega sa. Lucid și în același timp cu bucurie și maturitate.
Gianina van Groningen: „Cea mai bună alegere pe care am făcut-o”
- Gianina, după cursă s-au mai decantat, s-au mai așezat lucrurile, cum le privești acum?
- Într-adevăr, au trecut două zile de la rezultat și vedem mai rece decât atunci, așa cum am spus. Sunt foarte fericită, dacă atunci era un amalgam de emoții pe care le aveam în mine, acum simt pură fericire. Și oboseală, dar pură fericire.
Sunt foarte mândră de ce am reușit ca echipă, de ce a reușit canotajul românesc și sportul românesc la această ediție, și încă nu este gata. Chiar sunt mândră că am reprezentat România și că duc acasă această medalie pentru care am muncit foarte mult și pe care o prețuiesc foarte mult.
- Asta înseamnă că efortul de a reveni a meritat?
- Nici nu îl mai văd ca pe un efort, îl văd mai degrabă ca pe cea mai bună alegere pe care am făcut-o, alegere pe care a susținut-o și familia mea, pe care a sprijinit-o toată lumea. O alegere care mă face fericită și clar cea mai bună pentru că, fiind aici, am realizat că am avut nevoie de pauza pe care am luat-o. Asta mă face mai puternică pentru că în sfârșit am luat această medalie, la a treia ediție la care am participat, iar acest lucru mă face doar să mă bucur.
- A fost un moment anume în care te-ai gândit la revenire sau lucrurile s-au petrecut așa, într-o curgere?
- Cred că lucrurile s-au petrecut în așa fel încât să mă aducă înapoi în canotaj pentru că planul meu nu era să mă întorc, a fost să renunț și atât, dar cum destinul are un stil de a te aduce unde trebuie, cred că tot drumul pe care l-am parcurs în cele zece luni de pauză luată m-a maturizat, m-a făcut să experimentez și să învăț multe lucruri în afara canotajului tocmai pentru a mă aduce înapoi în fața deciziei de a mă întoarce.
Și a fost una foarte bruscă, după mult timp în care oamenii îmi spuneau să mă întorc pentru că încă pot face canotaj și eu nu voiam să aud, decizia a fost luată cred că în cinci minute, eram la birou și am văzut un video cu canotaj și i l-am trimis Ionelei, i-am zis cât de tare mi-e dor. Ea a spus: „Păi, nu e prea târziu”. Acela a fost momentul în care am zis: „OK, încă mai am un cuvânt de spus în canotaj”, pe care eu vreau să mi-l spun și să îmi demonstrez. Și acum sunt aici.
Gianina van Groningen: „Îi dedic tot ce mi se întâmplă, el m-a descoperit și a crezut în mine”
- Privind înapoi spre cariera ta, dacă ar fi să alegi câteva momente semnificative, emoționante, care ar fi acelea?
- În primul rând, și nu o să uit niciodată pentru că de acolo a pornit totul, este momentul în care am fost găsită de antrenorul Ion Despa de la CSM Suceava, căruia îi dedic tot ce mi se întâmplă, el m-a descoperit și a crezut în mine. Eram slăbuță, înaltă, dar nu eram potrivită pentru ce însemna canotajul atunci, însă eram foarte muncitoare și asta m-a adus pe podium. Acela a fost un moment decisiv în viața mea, dar și că în două zile eram cu bagajele făcute, și eu, și mama am zis că vreau să fac asta.
Momente emoționante sunt și cele frumoase, sunt și cele mai puțin frumoase, toți oamenii au momente de cumpănă în viață, contează însă cred ce învățăm din ele, cum ne ridicăm și ne scuturăm după ce trecem prin acestea. Ca orice om, am câteva momente de cumpănă, dar am trecut cu bine peste ele.
- Dacă ar fi să îndemni pe cineva să se apuce de canotaj, sportul care vouă vă este atât de drag, ce i-ai spune pentru a-l convinge?
- În primul rând, aș îndemna pe toată lumea să facă sport, nu contează dacă e canotaj sau altceva, în al doilea rând nu aș încerca să forțez pe nimeni, dar i-aș spune din experiența mea, ce mi-a oferit mie sportul, valorile pe care ți le însușești, cum te transformă ca om în primul rând sportul și cred că cea mai bună este puterea exemplului. Asta ar îndemna oamenii și i-ar aduce spre sport.
- Te-ai gândit la ce vei face de acum încolo sau mai ai nevoie de timp ca să reflectezi?
- Acum mă gândesc doar la momentul prezent, încerc să mă bucur de ce îmi aduce. Clar avem nevoie de o pauză și eu, și toți colegii. Una pe care o să mi-o iau, clar o să mă întorc la birou, apoi nu știu sigur, voi vedea după ce revin în România.
CV Gianina van Groningen
- Născută pe 21 mai 1995
- Jocuri Olimpice: argint la dublu vâsle cat. ușoară 2024
- Campionate Mondiale: aur la dublu vâsle cat. ușoară 2017, 2018
- Campionate Europene: aur la dublu vâsle cat. ușoară 2024, argint la simplu cat. ușoară 2021, bronz la dublu vâsle cat. ușoară 2020
- Campionate Mondiale de tineret: aur la dublu vâsle cat. ușoară 2017
- Campionate Mondiale de juniori: aur la 8 plus 1 rame 2012, 2013
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.
{{text}}