Jocurile Olimpice

„De când se târa în scutece, i-am spus să se târască mai repede". Tatăl „aurului” Zheng Qinwen, despre metoda disciplinară dură prin care și-a antrenat fiica

Zheng Qinwen, chinezoaica care a câștigat proba de tenis individual la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, foto: Imago

Articol de Oana Dușmănescu  —  luni, 05 august 2024

Qinwen Zheng a devenit prima sportivă chineză care câștigă aurul olimpic la tenis, dar stilul de parenting prin care tatăl ei a adus-o la performanță este unul cel puțin contestat.

Tatăl noii regine a tenisului chinez, așa cum e numită Zheng Qinwen, a recunoscut că i-a insuflat fiicei sale spiritul de competiție din prima zi a vieții sale.

Zheng Jianping a spus că și-a dorit, chiar de la nașterea fiicei sale, ca aceasta să fie cea mai bună în orice carieră ar fi vrut să urmeze.

„De când se târa în scutece, am instruit-o să se târască mai repede”, a declarat părintele sportivei la un post TV chinez.

Disciplina de fier pentru Qinwen Zheng: „Trebuie să fii foarte critic cu propriii tăi copii”

Încă din copilărie, am împins-o spre acest tip de atitudine - să fie mereu câștigătoare la tenis. Și trebuie să depună eforturi mari, aproape supraomenești, de vreme de tenisul e punctul tare al europenilor și al americanilor, nicidecum al asiaticilor”, a spus tatăl campioanei olimpice de la Paris.

Stilul de parenting al tatălui jucătoarei de tenis a fost comentat și de unul dintre antrenorii fetei, Chen Hongming.

Qinwen Zheng, medalie istorică pentru China / Sursă foto: Imago Images

Nu mănâncă dulciuri, burgeri sau băuturi carbogazoase

Chen a povestit că Zheng nu a consumat niciodată fast-food sau sucuri carbogazoase și că mănâncă carne de ui și broccoli în fiecare zi a anului.

„Sincer vorbind, mi-e puțin milă de ea. Și-a sacrificat cei mai frumoși ani ai copilăriei de dragul tenisului.

Nu a lenevit niciodată, mereu este cea care ajunge prima la antrenament și ultima care pleacă”, a adăugat Chen.

Vineri, jucătoarea chineză de tenis a învins-o pe croata Donna Vekic în finala turneului olimpic, cu 6-2, 6-3.

În semifinale, Qinwen Zhen a trecut de numărul 1 mondial Iga Swiatek, întrerupând astfel șirul de 25 de victorii consecutive înregistrat de sportiva poloneză.

Ea a devenit primul sportiv de origine chineză, femeie sau bărbat, care cucerește aurul olimpic în competiția individuală de tenis.

Într-un alt interviu care a urmat finalei de la JO de la Paris 2024, Zheng a declarat că ar vrea să-l roage pe tatăl ei s-o lase puțin în pace, măcar acum, după cucerirea medaliei de aur.

Părerile celor care au auzit rugămintea jucătoarei sunt împărțite: unii îl laudă pe tatăl sportivei pentru viziune și educația aspră, alții spun că aceste metode de a-ți crește copilul nu pot fi aplicate în orice situație.

„În spatele fiecărei povești de succes stă o familie care își sprijină copilul. Ce bărbat determinat!”, scrie unul dintre comentatorii de pe net.

„Mare atenție! Nu toți copiii pot suporta un astfel de stil de parenting. Pe cei care nu pot suporta presiunea îi va afecta îngrozitor”, crede altul.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.