Echipa feminină de tenis de masă a României a fost eliminată de India în optimile de finală de la Jocurile Olimpice, pierzând meciul decisiv în fața asiaticelor, scor 2-3. De la 0-2 la general, „tricolorele” au împins confruntarea în decisiv, unde debutanta Adina Diaconu a cedat în fața experimentatei Manika Batra, cea care o învinsese la simplu și pe Bernadette Szocs. Final prematur pentru echipa noastră la Paris, deși perspectivele federației ținteau lupta pentru medalii.
România n-a trecut examenul alambicat numit India, luându-și adio de la ultimul obiectiv rămas în picioare la Jocurile Olimpice, un parcurs cât mai lung cu echipa feminină. Elizabeta Samara și Bernadette Szocs au adus punctele noastre la simplu, dar ziua începuse problematic, cu înfrângeri la dublu și în primul duel de simplu al lui Berni.
Oportunitatea mare ratată de România, care avea un culoar cu potențial în proba pe echipe, le-a marcat vizibil pe jucătoarele noastre.
La câteva zeci de minute după finalul trist din Paris Sud Arena, corespondentul GSP la Jocurile Olimpice le-a intervievat pe cele trei reprezentante ale României, iar cuvântul de bază era deznădejdea. Decepționate, Elizabeta Samara, Adina Diaconu și Bernadette Szocs și-au găsit cu greu cuvintele, iar tristețea li se putea citi în privire.
Elizabeta Samara, discurs printre lacrimi: „Cu așa șansă nu te mai întâlnești la Jocurile Olimpice”
Foarte afectată, Elizabeta Samara, 35 de ani, cea care a adus prima punct în fața indiencelor, a vorbit printre lacrimi despre visul spulberat al echipei feminine. Faptul că eforturile ultimilor ani nu și-au găsit recompensa la Paris e un gând ce nu-i dă pace Elizei:
„O înfrângere dureroasă! Să joci trei ani foarte multe turnee, să capeți punctaj la simplu individual pentru a putea veni la Jocuri cap de serie... Asta a fost și ideea, să jucăm cât mai mult simplu, să stăm în ranking pentru a fi cap de serie aici.
E dureros, sunt dezamăgită, eu speram ca, din două, să ne iasă un meci la început, altfel ar fi fost dacă scorul era 1-1. Noi am mers pe premisa să câștigăm cu 3-0 sau 3-1. La 2-2 era foarte dificil, pentru că Manika Batra este o jucătoare consacrată, foarte bună, iar Adina este doar la început.
Noi am mai jucat cu indiencele, am știut că au un joc incomod, ne-am antrenat pentru asta... Dar asta a fost să fie, poate că ele au avut mai mult sânge la unele mingi, au dat mai tare.
Elizabeta Samara // foto: Facebook @ Federația Română de Tenis de MasăPot să zic că la echipe au fost șansele cele mai mari. Să vii la Jocuri și să nu pici nici cu China, nici cu Coreea, nici cu Japonia, să pici cu India... Apoi am fi jucat cu America sau Germania în sferturi.
Era o șansă foarte mare! O șansă pentru echipă, iar eu am fost un om de echipă, mereu pentru echipă! E dureros când mă gândesc că nu a fost să fie astăzi, cu așa șansă nu cred că te mai întâlnești la Jocurile Olimpice! Ar însemna să mai joci încă patru ani, să mai tragem de noi, să mai trag de mine, să mai joc multe turnee la simplu ca să pot să-mi mențin ranking-ul” a spus Elizabeta Samara, cu lacrimi în ochi.
Elizabeta Samara, rezervată pentru 2028: „Am plecat cu alte gânduri de acasă. Nu știu ce va urma”
[Te-ai gândit ce vei face pentru 2028?] „Nu știu ce va urma, am nevoie de o pauză, am nevoie de vacanță să pot să-mi revin... Pentru mine e dezamăgitor.
Mă bucur că am ajuns până la Jocurile Olimpice, sunt la a cincea ediție, însă consider că șansa cea mai mare am avut-o acum. Asta a fost, nu știu... Este dureros, mă simt abătută, pentru că am plecat cu alte gânduri de acasă”.
Bernadette Szocs: „O dezamăgire pe care nu o pot descrie în cuvinte!”
În aceeași notă deznădăjduită a vorbit și Bernadette Szocs, cea care, dincolo de concluziile meciului cu India, s-a referit și la viitorul colegei Elizabeta Samara. Berni, 29 de ani, își păstează speranța că actuala generație va reuși, până la urmă, să pună mâna pe o medalie olimpică.
„Este o dezamăgire mare, știam de la început că dacă nu vom câștiga primele două meciuri, se va face o diferență foarte mare. Nu ne doream deloc, știam că nu e în favoarea noastră să ajungem la 2-2.
Din păcate, nu ne-a ieșit niciun meci din primele două, iar asta a făcut diferența. Este o dezamăgire pe care nu o pot descrie în cuvinte!
Asta este, trebuie să învățăm din greșelile pe care le-am făcut azi, trebuie să acceptăm că ele au fost mai bune ca noi. Mai avem patru ani și trebuie să încercăm să îndeplinim visul nostru cel mare, îmi doresc să reușesc să aduc într-o zi medalia olimpică pentru România, pentru tenisul de masă românesc”.
Bernadette Szocs, Adina Diaconu, Eliza Samara bucurându-se după ce au cucerit anul trecut aurul la Jocurile Europene FOTO Imago ImagesIndiencele au un stil foarte diferit față de alte țări, dar știam ce ne așteaptă, știam că nu vom avea un meci ușor. Acum, ce este de făcut e să avem în continuare încredere în noi și să luptăm pentru visul cel mare.
- Bernadette Szocs
„M-ar bucura ca Eliza să continue”
Berni și-ar dori ca Elizabeta Samara să continue în echipa feminină a României, deși e conștientă că nu poate influența în vreun fel decizia colegei sale:
„E o întrebare la care nu pot răspunde eu, nu depinde de mine. Fiecare trebuie să-și vadă de propriul drum. Trebuie să fim o echipă, să ne susținem, dar eu nu am cum să iau decizii în locul ei. Cum își dorește ea... Dacă își dorește să continue, o primim cu brațele deschise, m-ar bucura să mai rămână, pentru că am făcut echipă foarte mulți ani.
Dar este decizia ei, voi accepta decizia pe care o va lua. Acum, nu ne rămâne decât să învățăm din greșeli și să încercăm într-o zi să aducem medalia olimpică”.
Adina Diaconu: „Dacă reușeam să câștig setul doi, alta era soarta meciului”
Aflată la prima ei apariție la Jocurile Olimpice, Adina Diaconu s-a văzut în postura de a juca un meci decisiv în fața unei oponente de calibru. La „cald”, jucătoarea de 24 de ani și-a spus concluziile:
„Sunt dezamăgită, a fost un meci greu, după cum ne așteptam. Indiencele au făcut un meci foarte bun, au reușit să se monteze un pic mai bine în momentele-cheie.
Noi am luptat până la ultimul punct. Chiar dacă am fost conduse cu scorul de 2-0, am reușit să întoarcem soarta meciului.
Am intrat la 2-2, bineînțeles că a fost o presiune, dar am reușit cumva să mă detașez de ea și să intru în meci. Cred că dacă aș fi reușit să câștig setul doi, alta era soarta meciului”, i-a spus Adina Diaconu reporterului GSP aflat la sala din Paris Expo Porte de Versailles.
Adina Diaconu la antrenamente FOTO Raed KrishanRomânia - India 2-3
- Meciul 5: Adina Diaconu - Manika Batra 5-11, 9-11, 9-11
- Meciul 4: Bernadette Szocs - Archana Girish Kamath 11-5, 8-11, 11-7, 11-8
- Meciul 3: Elizabeta Samara - Sreeja Akula 8-11, 11-4, 7-11, 11-6, 11-8
- Meciul 2: Bernadette Szocs - Manika Batra 5-11, 7-11, 7-11
- Meciul 1: Adina Diaconu / Elizabeta Samara - Archana Girish Kamath / Sreeja Akula 9-11, 10-12, 7-11
{{text}}