Nationala

Lovitură sau fiasco? 3 motive PRO și 3 CONTRA numirii lui Mircea Lucescu pe banca României

Articol de Sergiu Alexandru  —  marţi, 06 august 2024

Mircea Lucescu este noul selecționer al României. La 79 de ani, legendarul antrenor revine pe banca naționalei, după 38 de ani. E prima aventură a tehnicianului după plecarea de la Dinamo Kiev (iulie 2020 – noiembrie 2023).

Cu un CV care nu mai are nevoie de nicio prezentare, Il Luce revine în fotbalul românesc la 24 de ani după plecarea de la Rapid. Obiectivul lui e calificarea la Mondialul din 2026, o misiune care se anunță extrem de dificilă. Acum, întrebarea care se pune este dacă e oportună sau nu numirea lui Mircea Lucescu pe banca naționalei?

Gazeta Sporturilor îți prezintă 3 motive pro și contra numirii lui Mircea Lucescu ca selecționer.

Pro Mircea Lucescu: experiență, autoritate și imunitate la impresari

1. Experiență: rezistă presiunii și e obișnuit cu meciurile tari

Experiența la nivel internațional e principalul atu al lui Mircea Lucescu. E un antrenor călit în cupele europene, ceea ce-l ajută să fie pregătit pentru orice meci. A înfruntat adversari precum Barcelona, Juventus, Milan, Roma sau Fenerbahce și nu se poate spune că mai are emoții înaintea meciurilor.

Mircea Lucescu are în spate o carieră mai mult decât impresionantă. A trecut pe la echipe precum Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior, Zenit sau Dinamo Kiev și mereu a avut ca obiectiv câștigarea de trofee. Iar Lucescu a demonstrat că poate să-și atingă ținta: 35 de trofee cucerite.

Pe lângă lupta pentru titluri, Lucescu mai are un plus de partea lui. Știe ce înseamnă nivelul de top al fotbalului mondial, acolo unde puțini antrenori ajung. Are aproape 300 de meciuri în cupele europene, la turnee finale sau în preliminarii. Cele mai multe sunt în grupele Champions League, 115. Astfel, e gata de orice provocare.

2 finale europeneare Lucescu, ambele câștigate: 2000 – Supercupa Europei (Galatasaray), 2009 – Cupa UEFA (Șahtior)

2. Imun la influențele exterioare

În ultimii ani, atât fani, cât și multe voci din lumea fotbalului au criticat selecția. Rând pe rând, toți selecționerii au fost acuzați, direct sau voalat, că fac jocurile anumitor impresari sau ale diferiților patroni atunci când fac selecția. Dar Mircea Lucescu nu mai are această miză.

Desprins de orgoliile din Superliga de foarte mult timp, veteranul antrenor român mai poate avea cel mult simpatii personale pentru diferite cluburi sau personaje, lucru inerent pentru orice selecționer. Dar e destul de sigur că niciun impresar sau patron de club nu poate influența deciziile lui Lucescu.

Eu risc foarte tare. Dar fotbalul românesc merită acest risc. Nu am nevoie de bani, să-mi fac o altă carieră. M-au împins spre națională acele momente senzaționale petrecute la națională ca jucător și selecționer. Un singur lucru m-a determinat să vin, dragostea pentru fotbal. Ea și obligația mea față de fotbalul românesc. Voi face absolut totul să reușim.
- Mircea Lucescu, selecționer România

Mircea Lucescu, prezentat la echipa națională / FOTO: Ionuț Iordache (GSP.ro)

3. Autoritate: liniștea naturală în vestiar

Cel mai titrat antrenor român al momentului nu va avea nicio problemă în a controla vestiarul naționalei.

De-a lungul carierei, a antrenat jucători ca Ronaldo, Roberto Baggio, Pirlo, Hagi, Zanetti, Diego Simeone, Jardel, Srna, Fernandinho, Willian, Douglas Costa, Tymoshchuk sau Mkhitaryan. Ceea ce înseamnă că nu poate fi prins pe picior greșit de nimic din ce s-ar întâmpla la națională.

Liniștea impusă de numele Lucescu ar putea fi foarte benefică performanței.

4 jucătoridebutați de Mircea Lucescu a avut naționala Turciei la EURO 2024: Kahaveci, Celik, Muldur și Demiral

Sunt convins că jucătorii vor adera la dezideratul nostru. Văd în ei posibili participanți la Campionatul Mondial. Sigur că sunt probleme, unii dintre ei nu au contracte, dar sper să trecem și peste asta. La națională vom lua jucători care sunt prezenți pe teren permanent. Indiferent de nume, nu poți aduce la națională jucători nepregătiți, doar pentru imagine.

- Mircea Lucescu, selecționer România

+34 Foto
Mircea Lucescu, prezentat la echipa națională / FOTO: Ionuț Iordache (GSP.ro)

Contra numirii lui Mircea Lucescu: vârsta și un Mondial complicat

1. Vârsta: se prevede o nouă schimbare rapidă de selecționer

Recent, Mircea Lucescu a împlinit 79 de ani. Deși pentru moment nu pare că se gândește la retragere, Il Luce se apropie de finalul carierei. A semnat pentru moment un contract valabil până în 2026, după Mondial. Moment în care selecționerul va avea 81 de ani și pare greu de crezut că va mai continua.

Iar o posibilă plecare a lui Lucescu înseamnă că Federația trebuie să reia din nou căutările și să schimbe selecționerul. Ar fi al 8-lea în mandatul lui Răzvan Burleanu, început în martie 2016. De atunci, niciun selecționer nu a stat mai mult de doi ani. O lipsă incredibilă de continuitate având în vedere că niciun antrenor nu a stat pentru două campanii întregi.

Până acum, Edi Iordănescu a fost cel mai longeviv selecționer în „era Burleanu”: 28 de meciuri. E urmat de Contra (24), Rădoi (20), Anghel Iordănescu (18), Daum (10) și Pițurcă (6).

2. A stat departe de fotbalul românesc

Una dintre provocările mandatului lui Mircea Lucescu va fi să reintre în contact cu fotbalul românesc. El nu a mai antrenat în România de 24 de ani și rămâne de văzut dacă va avea nevoie de timp pentru a se acomoda cu jucătorii români și cât va dura până când îi va cunoaște.

Problema e că Lucescu nu are prea mult timp la dispoziție pentru a-i vedea pe fotbaliștii din străinătate care pot fi selecționați. Cele mai multe campionate din Europa încep în a doua parte a lunii august, cu doar două săptămâni înainte de primul meci din Liga Națiunilor, 6 septembrie, în Kosovo.

Eu plec cu un handicap, am lipsit din fotbalul românesc în ultimii ani. Am încercat să recuperez. Nu m-am gândit niciun moment că o să devin selecționer.

Din lotul pentru aceste două meciuri, cu Kosovo și Lituania, nu vor lipsi jucătorii tineri, cei mai buni de la echipa de tineret. Dar cu posibilitatea de a juca și la tineret. Voi avea grijă de viitorul fotbalului românesc, de asta am fost chemat aici.

– Mircea Lucescu

3. Își încheie cariera cu o nereușită?

Principalul obiectiv al lui Mircea Lucescu e calificarea la CM 2026. Însă România are nevoie de mult noroc pentru a prinde un loc la turneul final din Mexic, SUA și Canada. Iar dacă „tricolorii” nu ajung la Mondialul american ar însemna că Mircea Lucescu își încheie cariera cu un eșec.

  • În acest moment, în ierarhia naționalelor europene, România este pe locul 22. Ceea ce înseamnă că ar prinde un loc în urna a doua. Ierarhia finală se va stabili după meciurile din Liga Națiunilor, astfel că „tricolorii” trebuie să tragă tare pentru a rămâne între primele 24 de naționale și a fi siguri că rămân în urna a doua. Însă nici asta nu asigură un loc la Mondial.
  • La tragerea pentru preliminarii, pentru ca traseul să nu fie unul imposibil, România trebuie să aibă noroc. Și să evite numele grele din prima urnă. În acest moment, adversarii accesibili ar fi Elveția, Danemarca și Austria. În rest, sunt nume ca Spania, Franța, Anglia, Germania sau Italia.
    Cum ar arăta grupa accesibilă: Austria, România, Israel, Feroe
    Cum ar arăta grupa infernală: Spania/Franța, Slovenia, Bulgaria, Moldova

Mircea Lucescu, legendă a fotbalului românesc

Pe 28 februarie 1979, Mircea Lucescu își începea cariera de antrenor. Il Luce avea atunci numai 33 de ani, încă juca la Corvinul, iar în acea iarnă fusese instalat „principal” al hunedorenilor în locul lui Ilie Savu. Primul meci a fost unul de Cupă, în „16-imi”, cu divizionara secundă Metalul București.

Deși porneau favoriți, ardelenii au pierdut, 1-3, după 120 de minute. A urmat un parcurs fenomenal, încununat cu 35 de trofee:

ECHIPA

TROFEE

Șahtior Donețk

22

Dinamo București

3

Rapid

3

Dinamo Kiev

3

Galatasaray

2

Beșiktaș

1

Zenit

1

Mircea Lucescu a mai antrenat echipa națională în perioada 1981-1986, adunând 58 de meciuri în acel mandat pe banca primei reprezentative: 24 de victorii, 19 remize și 15 înfrângeri.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.